Υπεύθυνοι-αρμόδιοι

Κύριε Διευθυντά,

Από τον ημερήσιο Τύπο πληροφορηθήκαμε ότι το ήμισυ του Ολυμπιακού Χωριού του Λονδίνου, που κτίζεται για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, (προ)πουλήθηκε προς 663 εκατ. ευρώ, ενώ το έτερον ήμισυ πουλήθηκε προς 268 εκατ. ευρώ. Μη ρωτήσετε τι έγινε στην Ελλάδα, πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, για το ανάλογο Χωριό που κτίσαμε και ακόμα βρίσκεται σε κατάσταση σήψης, όπως το δείχνει συχνά η τηλεόραση.

Από την άλλη μεριά, η κ. Διαμαντοπούλου έκανε έκκληση στη Βουλή να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία και να βοηθήσουν όλοι στη διανομή των βιβλίων, τα οποία όμως δεν είναι ακόμα τυπωμένα! Και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να τυπωθούν γρήγορα. Το πόσο γρήγορα, ένας Θεός το ξέρει.

Ο διαγωνισμός βέβαια έγινε προ 9μήνου, αλλά ακόμα δεν τελείωσε! Λόγω της καθυστέρησης, και αντί του διαγωνισμού, προτιμήθηκε η απευθείας ανάθεση προμήθειας του χαρτιού, με επιβάρυνση 10.500.000 ευρώ, αν και, όπως αποδείχθηκε, το χρειαζούμενο χαρτί υπήρχε στις αποθήκες του σχετικού οργανισμού ΟΕΔΒ, αλλά δεν το ήξερε η διευθύνουσα σύμβουλος (!), ενώ οι εργαζόμενοι λένε ότι το ήξερε («ΤΟ ΠΑΡΟΝ» 4-9-11). Λόγω της παραπάνω ανωμαλίας, επενέβη ο Οικονομικός Εισαγγελέας. Να δούμε πού θα καταλήξει αυτή η υπόθεση και αν θα καθίσει κάποιος υπεύθυνος-αρμόδιος στο σκαμνί, όπως κάθισαν τόσοι άλλοι σε ανάλογες περιπτώσεις!

Τα παραπάνω δύο παραδείγματα δεν είναι τα μοναδικά, αλλά μερικά από τα χιλιάδες ανάλογα περιστατικά και δείχνουν την κατάσταση της δημόσιας διοίκησης. Αν θέλαμε να μην παρατηρείται κανένα τέτοιο παράδειγμα, δεν θα είχαμε παρά κάθε τέτοιο έργο να το αναθέταμε σε ΕΝΑΝ αρμόδιο υψηλόβαθμο και υπεύθυνο (ή δύο, για να υπάρχει και ένας ελεγκτής) ώστε να ξέρει ότι αν γίνει καμιά ανωμαλία θα την πληρώσει από την τσέπη του (π.χ. τα 10.500.000 ευρώ).

Το θέμα λοιπόν είναι και πρακτικό, διότι αν είχε ορισθεί ένας υπεύθυνος διαχειριστής του Ολυμπιακού Χωριού με την εντολή να το αξιοποιήσει (νοίκιασμα, πώληση, εκμετάλλευση κ.λπ.) δεν θα ήταν τώρα σκουπιδότοπος. Και αν η κ. Διαμαντοπούλου ανέθετε σε έναν υψηλόβαθμο διευθυντή του υπουργείου της το όλο έργο των βιβλίων, θα τέλειωνε η δουλειά από τον Μάιο. Εννοείται ότι η εντολή θα ήταν κατηγορηματική ως προς τις προθεσμίες και τις ποινές που θα τον περίμεναν αν καθυστερούσε.

Άρα, δεν χρειάζεται παρά ένας υπεύθυνος-υπόλογος για κάθε έργο, τίποτε άλλο. Ας μην κάνει λοιπόν εκκλήσεις η κ. Διαμαντοπούλου και ας τις απευθύνει αυτές στον εαυτό της. Πουθενά αλλού.


Σχολιάστε εδώ