Τραβήξτε τʼ αυτί των Ελληνοκυπρίων αν θέλετε να αποφευχθεί η κρίση!
Οι δηλώσεις τούρκων επισήμων, στους οποίους συμπεριλαμβανόταν και ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ότι η χώρα τους την 1η Οκτωβρίου θα βγάλει στην Ανατολική Μεσόγειο τρεις φρεγάτες αφενός λόγω της έναρξης των γεωτρήσεων της Noble, αφετέρου για να διασφαλίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα διεθνή ύδατα και να προστατεύσει ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.
Είχαν προηγηθεί επίσης οι δηλώσεις του τούρκου μονίμου αντιπροσώπου στις Βρυξέλλες Σελίμ Κουνεράλπ ότι οι Ελληνοκύπριοι αυξάνουν τους κινδύνους και, εάν η ΕΕ θέλει να αποφύγει την κρίση, θα πρέπει να τους τραβήξει το αυτί.
Κόκκινη κάρτα
για τη Γάζα
Οι Ισραηλινοί έχουν απαντήσει προς την τουρκική πλευρά ότι είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους, ενώ υποστηρίζουν ότι η ένταση είναι επιλογή της Άγκυρας και όχι δική τους. Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, σε μια κίνηση που έχει στόχο να εμφανιστεί ως ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου, πραγματοποίησε επισκέψεις στην Αίγυπτο, στην Τυνησία και στη Λιβύη. Είχε δε επιχειρήσει να περάσει προς τα παλαιστινιακά εδάφη χωρίς επιτυχία, αφού ήταν άμεση η παρέμβαση των ΗΠΑ προς τους στρατιωτικούς που ασκούν σήμερα την εξουσία στο Κάιρο στο πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου.
ΗΠΑ και ΕΕ
Οι ΗΠΑ θεωρούνται η μόνη δύναμη που μπορεί να αποτρέψει μια τουρκοϊσραηλινή σύγκρουση. Το παιχνίδι παίζεται και σε επίπεδο ΕΕ, η οποία στο θέμα της Κύπρου διατηρεί πολιτική θέση αρχών. Δηλαδή, καλεί την Τουρκία να τερματίσει τις απειλές της και αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Αυτή η θέση αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του Επιτρόπου Φούλε και σε αυτές της βαρόνης Άστον, καθώς και του Επιτρόπου για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ.
Τα χαρτιά της Άγκυρας
Την περασμένη Τρίτη η Τουρκία άνοιξε τα χαρτιά της. Ο τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στις Βρυξέλλες Σελίμ Κουνεράλπ προέβη σε δηλώσεις στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του EU Observer. Συγκεκριμένα τονίζει:
«Η ΕΕ έχει επί τούτου ένα διακύβευμα. Πρέπει να πει στις “ελληνοκυπριακές Αρχές” ότι δεν είναι ενδεδειγμένο να αυξάνουν αυτούς τους κινδύνους, διότι αυξάνουν τους κινδύνους… Δεν είναι η Τουρκία που άρχισε έρευνες σε αμφισβητούμενα νερά… Η ΕΕ μπορεί να καλέσει τους Ελληνοκυπρίους να είναι λογικοί». Και προσθέτει: «Οι πηγές ανήκουν και στις δύο Κοινότητες και μέχρι να έρθει η ώρα (εννοεί για τη λύση) αισθανόμαστε ότι είναι άκρως ακατάλληλη η διεξαγωγή ερευνών».
Όταν ο τούρκος πρέσβης ρωτήθηκε εάν τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα εμποδίσουν τη Noble να προχωρήσει σε έρευνες, ο κ. Κουνεράλπ απάντησε: «Ελπίζω ότι δεν θα φθάσουμε σε αυτό το σημείο και οι Ελληνοκύπριοι θα λογικευτούν… Εγώ δεν αναφέρθηκα σε πολεμικά πλοία. Ελπίζω ότι η λογική θα επικρατήσει».
Το πάγωμα
Ακόμη ο κ. Κουνεράλπ επαναλαμβάνει ότι η χώρα του θα παγώσει τις ενταξιακές της διαδικασίες την 1η Ιουλίου του 2012, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ. Η Άγκυρα δεν θα μπορεί να πράξει διαφορετικά, αφού εάν συνομιλεί στο ίδιο τραπέζι με την Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι σαν να την αναγνωρίζει, γεγονός που θα ακύρωνε τη μέχρι σήμερα πολιτική της.
Κρίση και λύση εν όψει
Η Τουρκία στοχεύει να στρέψει τις πιέσεις των ευρωπαίων εταίρων προς τη Λευκωσία, την οποία θεωρεί αδύνατο κρίκο.
Η Άγκυρα, επικουρούμενη από τη Βρετανία, ζητάει από την ΕΕ, εάν θέλει να αποφύγει την κρίση, να πιέσει τους Ελληνοκυπρίους για λύση-εξπρές, στη βάση του Σχεδίου Ανάν…
Στις συνομιλίες, πάντως, για το Κυπριακό μεταξύ Χριστόφια και Έρογλου δεν υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα, καθώς η τουρκική πλευρά εμφανίζεται με τις γνωστές διχοτομικές της θέσεις, φέρνοντας σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος είχε δώσει τα δώρα τής εκ περιτροπής Προεδρίας, της σταθμισμένης ψήφου και της παραμονής πενήντα χιλιάδων εποίκων ως βάση συζήτησης.