«Τράκαρε» στην Πολωνία ο Μπένι

Οι γνώμες διχάζονται: άλλοι λένε ότι βγήκε «ζεματισμένος» από την πρωινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, άλλοι λένε ότι το ύφος του ήταν σαν να είχε μόλις βγει από τρακάρισμα.

Γεγονός είναι ότι ο Β. Βενιζέλος πέρασε πολύ δύσκολες ώρες αντιμέτωπος με τους σκληρούς ομολόγους του και με το «φάντασμα» της ελεγχόμενης χρεοκοπίας να αιωρείται στην αίθουσα απειλητικά.

Χωρίς τη γνωστή ευφράδειά του, αφού τα αγγλικά δεν είναι το «φόρτε» του, παρουσίασε μέτρα επί μέτρων και δεσμεύσεις επί δεσμεύσεων, για να δείξει ότι κάτι κινείται στην Αθήνα.

Δεσμεύσεις για την εκταμίευση της έκτης δόσης δεν απέσπασε και η συζήτηση μετατέθηκε τον Οκτώβριο, λίγο πριν αδειάσουν εντελώς τα δημόσια ταμεία. «Έγινε μια μακρά και δύσκολη συζήτηση», δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Βενιζέλος. «Υπάρχει μεγάλη δυσπιστία για την Ελλάδα», παραδέχθηκε. Σε δικές της δηλώσεις, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, που λέει πάντα ό,τι δεν μπορεί να πει ο χερ Σόιμπλε, τον ειρωνεύθηκε ανοικτά, λέγοντας ότι βλέπει πρόοδο στη θεωρία, αλλά όχι στην πράξη.

Κάτι τέτοιο πρέπει να βλέπουν και οι «τροϊκανοί», που αποφάσισαν να μην πετάξουν για Αθήνα τη Δευτέρα, αφήνοντας τον Μπένι να αναγγέλλει θριαμβευτικά με non paper (!) ότι θα τους δει σε… τηλεδιάσκεψη (σπουδαίο επίτευγμα να σου μιλάνε ακόμα στο τηλέφωνο).

Το δίδαγμα, λοιπόν, είναι ότι δεν αρκεί η αλαζονεία του «πρώτου στο χωριό», για να λάμψεις και στα διεθνή οικονομικά σαλόνια. Χρειάζονται πολύ περισσότερα. Κυρίως, χρειάζεται αξιοπιστία, σοβαρότητα και όχι πολιτικάντικες μπλόφες, που «ξεφουσκώνουν» μέσα σε λίγα 24ωρα. Γιατί τα κόλπα που «γράφουν» στα ελληνικά ΜΜΕ, μπορούν να σε «γράψουν» σε δευτερόλεπτα και στη μαύρη λίστα του χερ Σόιμπλε. Και μετά… καλά ξεμπερδέματα.

ΥΓ. 1: Το ενθαρρυντικό πάντως είναι ότι ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου (!) μας στηρίζει: δήλωσε ότι πρέπει να μείνουμε στο ευρώ, ακόμη και αν χρεοκοπήσουμε… Δεν πας να τον βρεις, Μπένι, μήπως πάρει κανένα τηλέφωνο τον Σόιμπλε;

ΥΓ. 2: Αν κρίνουμε από τις διαρροές της Παρασκευής από το υπουργείο Οικονομικών στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, μάλλον δεν είναι πολύ αισιόδοξοι για τη γρήγορη εκταμίευση της δόσης. Κάποιος «φωτεινός» εγκέφαλος, από αυτούς που κατοικοεδρεύουν στο Γενικό Λογιστήριο, έλεγε στο «Dow Jones Newswires» εμπιστευτικά ότι αν ξεμείνουμε από μετρητά, θα φάμε το 1,5 δισ. ευρώ που έχει δεσμευθεί υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες. Την «τρόικα» τη ρώτησε αυτός ο «φωτεινός» εγκέφαλος του Γενικού Λογιστηρίου, αν μας το επιτρέπει;


Σχολιάστε εδώ