Το «μπάχαλο» με την «εργασιακή εφεδρεία»
Είναι άξιον απορίας και δείχνει απίστευτη προχειρότητα το γεγονός ότι συμπεριέλαβαν τις βιομηχανίες αυτές, ιδίως την ΕΑΒ, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά αρκετές εκατοντάδες. Και αναφερόμαστε πρωτίστως στην ΕΑΒ για να θυμίσουμε ότι πριν από λίγα χρόνια η ΕΑΒ είχε περίπου 3.000 εργαζόμενους, ενώ σήμερα με το ζόρι φτάνει τους 1.800, και το πάγιο αίτημα της διοίκησης της εταιρείας εδώ και δύο χρόνια είναι προσλήψεις, όχι απολύσεις. Το επιχείρημα ουσιώδες, αφού οι παραγγελίες και το ανεκτέλεστο έργο της εταιρείας για την επόμενη διετία έχει αυξηθεί κατά 40%! Τώρα πώς είναι δυνατόν να καταγράφεται μείωση του προσωπικού κατά 40% (από 3.000 σε 1.800), οι παραγγελίες μέχρι το 2014 να είναι αυξημένες κατά 40% και να έρχεται η κυβέρνηση και να «απολύει μέσω εφεδρείας» άλλους 180 υπαλλήλους της ΕΑΒ, μόνο ο κ. Μπεγλίτης ξέρει! Υπάρχει και κάτι άλλο που δεν γνωρίζει ο κόσμος, η μισθοδοσία του προσωπικού της ΕΑΒ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά προέρχεται από τα έσοδα της εταιρείας. Άρα η «εργασιακή εφεδρεία» στην ΕΑΒ και η απόλυση 180 εργαζομένων δεν θα κάνει οικονομία στο κράτος, αλλά αντίθετα θα φέρει καθυστερήσεις, δυσλειτουργίες και απώλεια εσόδων. Αν αυτό δεν είναι προχειρότητα, τότε τι είναι;
Όσον αφορά τα ΕΑΣ, πηγές από το Πεντάγωνο σχολίαζαν με καυστικό τρόπο την υπαγωγή της εταιρείας στη λίστα, αφού υποτίθεται ότι η εταιρεία θα περνούσε σε ιδιωτικά χέρια και συνεπώς ο στρατηγικός επενδυτής και η νέα διοίκηση θα έκρινε αν οι περίπου 1.000 υπάλληλοι που έχουν απομείνει, επαρκούσαν ή όχι για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας (η οποία έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης με ανοίγματα σε μεγάλες αγορές όπως η π.χ. η Ινδία). Και να σκεφτεί κανείς ότι το 2009 οι εργαζόμενοι ήταν 1.600…
Τέλος στην ΕΛΒΟ, τη μοναδική βιομηχανία κατασκευής τροχοφόρων και ερπυστριοφόρων οχημάτων στην Ελλάδα, μπορεί οι εργαζόμενοι να ανέρχονται σε 500, αλλά για την ενίσχυση της παραγωγής δραστηριοποιούνται εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν με τη σειρά τους χιλιάδες εργαζόμενους. Συνεπώς περαιτέρω συρρίκνωση, έστω και κατά 50 εργαζόμενους, θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις…