Το επόμενο βήμα, η Προεδρική Δημοκρατία

Κερδίζει σε έδαφος η σκέψη, που παίρνει πλέον και τη μορφή ενυπόγραφων προτάσεων, για αλλαγή της μορφής του πολιτεύματος, από Προεδρευόμενη Δημοκρατία σε Προεδρική Δημοκρατία. Θέση που υποστηρίζει το «ΠΑΡΟΝ» και σε αναλυτικά σημειώματα έχουν επισημανθεί οι ωφέλειες που θα προκύψουν για τη χώρα και τον λαό. Με την εκτελεστική εξουσία να είναι πιο παρεμβατική και αποτελεσματική, πάντα βέβαια μέσα σε κανόνες και πλαίσια, που θα προβλέπει και επιβάλλει το Σύνταγμα.

Σημαντική προσφορά στη συζήτηση που έχει ανοίξει είναι το βιβλίο του Αθανάσιου Δ. Θεοδωράκη που πρόσφατα κυκλοφόρησε με τίτλο «Το επόμενο βήμα της Πολιτικής: Η Προεδρική Δημοκρατία».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Θεοδωράκης ασχολείται από το 1980 με τις ευρωπαϊκές υποθέσεις και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και έχει συμμετάσχει ενεργά στις ελληνικές προεδρίες στην ΕΕ.

Από το βιβλίο παραθέτουμε το κλείσιμο του επιλόγου του, που είναι η ουσία της πρότασής του για αλλαγή του πολιτεύματος:

«Το Επόμενο Βήμα της Πολιτικής» είναι μια πρόταση οργάνωσης της ελληνικής Πολιτείας με βάση το σύστημα της Προεδρικής Δημοκρατίας, ώστε να μπορέσει η χώρα να λειτουργήσει ως σύγχρονη δημοκρατική Πολιτεία και να δημιουργήσει τους πολιτικούς θεσμούς και τους διοικητικούς μηχανισμούς που απαιτούνται για την επιτυχή αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της. Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις για μια επανεκκίνηση της χώρας όχι απλώς στη βάση των οικονομικών αναγκαιοτήτων, των κοινωνικών αλλαγών και των δυσβάστακτων ελλειμμάτων, αλλά με βάση αρχές και αξίες που ωθούν στην εθνική αφύπνιση, στην αλλαγή ατομικών και κοινωνικών συμπεριφορών και στην υιοθέτηση νέου οικονομικού παραδείγματος με στόχο μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Το πολιτικό μας σύστημα χρειάζεται σήμερα ριζική ανασυγκρότηση.

Οι ζωντανές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας απαιτούν τη συνολική επανεξέταση των πολιτικών, την πρόταξη και προώθηση δημιουργικών αξιών. Η Ελλάδα, χάρη στην πλούσια ιστορική εμπειρία που διαθέτει, μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και υπεύθυνα τα χρονίζοντα προβλήματά της και να ξεκινήσει μια νέα εποχή. Η βαθιά δημοκρατική πολιτική μας παράδοση και η εμπεδωμένη κοινωνική ευαισθησία του ελληνικού λαού αποτελούν εχέγγυα για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.

Η υπεύθυνη δημόσια διαβούλευση, η πραγματική διάκριση των εξουσιών και η δημιουργία κατάλληλων θεσμικών ερεισμάτων μπορούν να διασφαλίσουν τη λειτουργικότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος και την ισότιμη συμμετοχή σ’ αυτό όλων των πολιτικών δυνάμεων. Η σημερινή πρωτοφανής συγκυρία απαιτεί τη διατύπωση νέων προτάσεων για την υπέρβαση της κρίσης. Δεν αρκεί η τοποθέτηση υπέρ ή κατά του μεταλλασσόμενου, λόγω πολλαπλών “επικαιροποιήσεών” του, Μνημονίου, η ανώδυνη ερμηνεία των δημοσκοπήσεων ή η βολική διαπίστωση της αδυναμίας του κομματικού συστήματος να προτείνει λύσεις, όταν η κοινωνική κρίση είναι έκδηλη και γενικευμένη. Άποψή μου είναι ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα η πατρίδα μας είναι μια ειρηνική, δημιουργική επανάσταση. Αυτή η επανάσταση πρέπει να αρχίσει από την Πολιτική, γιατί αυτή είναι το προσφορότερο μέσον της δημοκρατικής συλλογικής δράσης.

Η Ελλάδα αξίζει μια καλύτερη τύχη, ας της δώσουμε την ευκαιρία να πρωτοστατήσει και πάλι».


Σχολιάστε εδώ