Την απαγόρευση εγγραφής παιδιών πολυτέκνων που έχουν επιτύχει στα ΑΕΙ και ΤΕΙ επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας

Από το 1979 μέχρι και το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, τα τέκνα των πολυτέκνων είχαν το δικαίωμα, εφόσον είχαν επιτύχει σε οποιαδήποτε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, να μετεγγραφούν κατά τα δύο πρώτα έτη των σπουδών τους στην αντίστοιχη σχολή που ήταν πλησιέστερα στον τόπο κατοικίας των γονέων τους ή στον τόπο όπου φοιτούσε ο αδελφός τους.
Ήδη, τώρα που άρχισαν οι εγγραφές των επιτυχόντων, και προκειμένου το υπουργείο Παιδείας να πλήξει τα τέκνα των πολυτέκνων, επιχειρείται, με τη μέθοδο της αυθαίρετης, παράνομης και αντισυνταγματικής δήθεν ερμηνείας της παρ. 11 του άρθρου 59 του Ν. 3966 2011, η απαγόρευση της εγγραφής τους στις σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ όπου έχουν επιτύχει και ο περαιτέρω αποκλεισμός τους, για τα δύο προσεχή έτη, από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, για τον λόγο ότι έχουν κάποιον αδελφό που υπερβαίνει το 23ο έτος της ηλικίας του! Πρόκειται στην κυριολεξία περί παραφροσύνης.
Η διάταξη της παρ. 11 του άρθρου 59 του Ν. 3966 2011 προβλέπει ότι:
α) Ουδεμία απαγόρευση τίθεται για τα παιδιά των πολυτέκνων, ούτε απαγορεύεται στα τέκνα των πολυτέκνων να δηλώσουν ότι ανήκουν στην ειδική κατηγορία των πολυτέκνων και των τέκνων αυτών, γιατί κάποιο από τα αδέλφια τους υπερβαίνει το 23ο έτος της ηλικίας του.
β) Αντιθέτως, για τα τέκνα των τριτέκνων ορίζεται ρητώς ότι και τα τρία τέκνα δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 26ο έτος της ηλικίας τους.
Η διδομένη δήθεν ερμηνεία στη διάταξη της παρ. 11 του άρθρου 59 του Ν. 3966 2011 από τους γνωστούς υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας, με την εγκύκλιο που κυκλοφόρησε, είναι εντελώς αυθαίρετη, παράνομη και αντισυνταγματική, γιατί απλώς αναφέρεται στη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3453 2006, η οποία διαλαμβάνει ποιες προϋποθέσεις πρέπει να έχει κάποιος για να χαρακτηρισθεί πολύτεκνος.
Αντιθέτως μάλιστα, η παρ. 3 του άρθρου 6 του Ν. 3454 2006 ρητώς αναφέρει ότι: «3. Οι γονείς που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα βάσει των διατάξεων του Ν. 860 1979 (ΦΕΚ 2Α), όπως και εκείνοι που την αποκτούν βάσει των διατάξεων του παρόντος, τη διατηρούν ισοβίως και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα που απορρέουν από την πολυτεκνική ιδιότητα, τα δε τέκνα τους προστατεύονται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των τέκνων πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα».
Συνεπώς, από αντιπολυτεκνική διάθεση και μόνον δίδουν αυτήν την αυθαίρετη ερμηνεία.
Επιπλέον, βάσει του άρθρου 21 παρ. 2 και 5 και του άρθρου 4 παρ. 1 του Συντάγματος, η διδομένη δήθεν ερμηνεία υποβαθμίζει την ειδική φροντίδα για ορισμένες πολύτεκνες με κριτήριο την ηλικία των τέκνων, χωρίς να υπάρχει κάποιος σκοπός και ιδιαίτερος αποχρών λόγος, και μάλιστα υπέρτερος του σκοπού που υπηρετεί η παραπάνω διάταξη του Συντάγματος (άρθρου 21), όπως κατ’ επανάληψη έχει κρίνει το ΣτΕ.
Κατά τα προηγούμενα έτη που ίσχυε το σύστημα των μετεγγραφών, η διάταξη για τα τέκνα των πολυτέκνων ήταν ακριβώς η ίδια στη διατύπωσή της και ουδέποτε τέθηκε θέμα για την ηλικία των άλλων αδελφών του υποψηφίου. Εφέτος, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου δίνει στην ίδια διάταξη αυθαιρέτως και παρανόμως άλλη δήθεν ερμηνεία απ’ ό,τι έδιδε τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Εξάλλου δεν είναι ποτέ δυνατόν ο νομοθέτης να θέτει, για την υπαγωγή των υποψηφίων στις ειδικές κατηγορίες, ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τα τέκνα των τριτέκνων και δυσμενέστερες για τα τέκνα των πολυτέκνων, που απολαμβάνουν και της προστασίας της διατάξεως του άρθρου 21 παρ. 2 του Συντάγματος.
Εάν οποιαδήποτε σχολή δημιουργήσει ζήτημα, τα παιδιά των πολυτέκνων πρέπει:
1) Να αξιώσουν την εγγραφή τους στη σχολή και, αν για οποιονδήποτε λόγο η σχολή τούς την αρνηθεί, να αξιώσουν να τους δώσει γραπτή απόφαση για ποιον λόγο αρνείται την εγγραφή τους.
2) Να καταθέσουν αίτηση θεραπείας (ένσταση) κατά της γραπτής αποφάσεως και αμέσως να κινήσουν τη διαδικασία με δικηγόρο για την κατάθεση αιτήσεως ακυρώσεως στο Διοικητικό Εφετείο και αίτηση αναστολής εκτελέσεως, πέραν βεβαίως της ποινικής παραβάσεως καθήκοντος που θα διαπράξουν όσοι αποπειραθούν να διαγράψουν τα παιδιά των πολυτέκνων και να τους επιβάλουν ποινή αποκλεισμού που δεν προβλέπεται από τον νόμο.


Σχολιάστε εδώ