«Σφαλιάρα» για την έκτη δόση
Η συγκεκαλυμμένη απειλή της ενεργοποίησης σεναρίων ελεγχόμενης χρεοκοπίας βρίσκεται πίσω από την αναβολή της έγκρισης εκταμίευσης της έκτης δόσης, την οποία το Eurogroup αποφάσισε την Παρασκευή να μεταθέσει στα μέσα Οκτωβρίου, δηλαδή λίγο πριν εξαντληθούν και τα τελευταία διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου. Μέχρι τότε θα έχει εγκριθεί από τη γερμανική Βουλή και η ενεργοποίηση του EFSF για στήριξη των τραπεζών, άρα θα υπάρχει και το «μαξιλάρι» ασφαλείας για το τραπεζικό σύστημα, που θέλουν οι Γερμανοί να είναι διαθέσιμο πριν προχωρήσουν στην εφαρμογή του σεναρίου.
Η κυβέρνηση «μάτωσε» την οικονομία με συνεχείς εξαγγελίες μέτρων, που άρχισαν λίγα 24ωρα μετά τη φυγή της «τρόικας», συνεχίσθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα κρατήσουν σχεδόν έναν μήνα ακόμη, δηλαδή πολύ μετά την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή. Παρά ταύτα, ουδείς φαίνεται να πιστεύει ότι τα μέτρα θα ενεργοποιηθούν πραγματικά. «Πήραν καλά μέτρα σε επίπεδο νομοθεσίας και έκαναν μεγάλη προσπάθεια στη θεωρία, αλλά δεν έκαναν αρκετά για την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, στο περιθώριο των εργασιών του Eurogroup την Παρασκευή, απηχώντας τις θέσεις των έξι «σκληρών» χωρών της Ευρωζώνης, που έχουν κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση.
Κάπως έτσι τελείωσε με δραματική αποτυχία η προσπάθεια της κυβέρνησης να αρχίσει μια πολιτική διαπραγμάτευση για χαλάρωση του Μνημονίου και από αύριο ο υπουργός Οικονομικών θα είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει πιο «αγριεμένη» από ποτέ την «τρόικα», που δεν πρόκειται να φύγει πλέον από την Αθήνα αν δεν ακούσει το «ναι σε όλα», σε κάθε απαίτησή της για πρόσθετα μέτρα.
Το Eurogroup άφησε ανοικτό, χωρίς να επιτευχθεί οριστική συμφωνία, και το «παζάρι» για τις εγγυήσεις που ζητούν οι Φινλανδοί για τη συμμετοχή τους στο νέο ελληνικό «πακέτο». Ο κ. Βενιζέλος εμφανίσθηκε σε δηλώσεις του αισιόδοξος ότι το θέμα θα λυθεί, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις και χωρίς οι εγγυήσεις να επεκταθούν σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Όμως, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας τον διαψεύδει εν μέρει: Δήλωσε ότι η μόνη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Πολωνία ήταν να δοθούν εγγυήσεις σε όσες χώρες τις ζητούν και όχι μόνο στη Φινλανδία. «Θεμελιωδώς, υπάρχει συμφωνία ότι εγγυήσεις πρέπει να προσφερθούν σε όλους και, κατά δεύτερον, ότι θα πρέπει να κοστίζουν κάτι», δήλωσε η Μαρία Φέκτερ αναφερόμενη στην πρόταση που υπάρχει να λαμβάνουν χαμηλότερες αποδόσεις από τα δάνεια στην Ελλάδα όσες χώρες εξασφαλίζουν εγγυήσεις.