Στο στόχαστρο το ανταποδοτικό

Eπόμενος στόχος, το ανταποδοτικό τέλος, καθώς μετά την ΕΤ1 ανοίγει η όρεξη για την κατάργησή του. Ο Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ (για τη συρρίκνωση της ΕΡΤ), δήλωσε πως θα μειωθεί το τέλος, υπονοώντας ότι τα οφέλη από τις κινήσεις αναδιάρθρωσης θα φέρουν πλεόνασμα 60 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, η ΕΡΤ θα κερδίσει από τα λουκέτα μόλις 3 εκατ. ευρώ, αφού η διοίκηση της εταιρείας χωρίς να καταστραφεί η ΕΤ1 προϋπολόγιζε πλεόνασμα 57 εκατ. ευρώ (όλη η συνέντευξη στο http://www.paron.gr/typologies/ ?p=11457#more-11457).
Στο μεταξύ μετά τους διάφορους νεοφιλελεύθερους που ζητούσαν το κλείσιμο ενός καναλιού και τη διάθεση του ανταποδοτικού υπέρ του χρέους, εμφανίζονται και διάφορες ομάδες στο internet που τάσσονται εναντίον κάθε τέλους, μεταξύ των οποίων και της ΕΡΤ.
Από την άλλη πλευρά, στην Ευρώπη υπάρχει ήδη το προηγούμενο για τη διάθεση του ανταποδοτικού τέλους και σε
ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα, με την προϋπόθεση πως θα παρέχουν δημόσια υπηρεσία.
Η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να μειώσει το ανταποδοτικό τέλος, το οποίο αποτελεί τη βασική πηγή εσόδων της ΕΡΤ (90,53%). Το τέλος ανέρχεται σε 4,24 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 50,88 ευρώ το έτος, ενώ η ΔΕΗ για την είσπραξή του παρακρατάει ποσοστό 0,5% επί του συνολικού ποσού. Η μεγαλύτερη αύξηση, κατά 30%, έγινε τον Δεκέμβριο του 2005, επί κυβέρνησης Καραμανλή, ενώ προηγήθηκαν δύο διαδοχικές αυξήσεις, συνολικού ύψους 10%, επί κυβέρνησης Σημίτη.
Ο σχετικός πίνακας με τη συνολική οικονομική δραστηριότητα της ΕΡΤ δημοσιεύεται σήμερα, Κυριακή, στο www.typologies.gr.


Σχολιάστε εδώ