Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Aν μη τι άλλο, η ενασχόληση με την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά προσφέρει έντονες… συγκινήσεις!

• Η ίδια αγορά που τη Δευτέρα κατέρρεε, με τις φήμες για επικείμενη χρεοκοπία να… αποσυντονίζουν ακόμα και τις διεθνείς αγορές στο σύνολό τους, στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις «πόνταρε» στο σενάριο της νέας διάσωσης, της νέας -λεκτικής έστω- στήριξης από τους αγωνιώντες εταίρους και πιστωτές μας, που είδαν ακόμα και τις δικές τους τράπεζες, η Γαλλία εν προκειμένω, να υποβαθμίζονται και να απειλούνται από το ενδεχόμενο να «βαρέσει κανόνι» η Ελλάδα…

• Η ίδια αγορά που έβλεπε όλες τις προηγούμενες ημέρες τις τράπεζες και τα βαριά χαρτιά της κυριολεκτικά να κατακρημνίζονται, την Τετάρτη ανέβαζε στροφές και κέρδη, περιμένοντας τι θα έβγαζε η τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τον γάλλο Πρόεδρο Σαρκοζί και τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ.

• Η ίδια αγορά που όλους τους προηγούμενους μήνες είχε κύριο χαρακτηριστικό τον εξαιρετικά ισχνό τζίρο, τις τελευταίες δυο τρεις μέρες έχει κατά τι αυξημένο συναλλακτικό ενδιαφέρον, με τις ούτως ή άλλως εξαιρετικά απαξιωμένες τραπεζικές μετοχές να είναι αυτές που δίνουν τον τόνο στην ανοδική αντίδραση. Και εδώ, φυσικά, προκύπτουν ερωτήματα. Όπως, για παράδειγμα, ποιοι είναι αυτοί που αίφνης «ποντάρουν» σε τίτλους που μέχρι την προηγουμένη δοκίμαζαν το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο… Και τι προσδοκούν μπαίνοντας μεν σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα τιμών, πλην όμως εν μέσω καταβαράθρωσης του κλάδου, του χρηματιστηρίου γενικότερα!

• Είναι προφανές λοιπόν πως αυτές τις ημέρες στο ΧΑ δραστηριοποιούνται βραχυπρόθεσμοι παίκτες. Για την ακρίβεια, εξαιρετικά «τολμηρά» και εξ ορισμού κερδοσκοπικά κεφάλαια. Λογικό ως ένα σημείο, ευκταίο ίσως για κάποιους, ανεκτό -υπό όρους- για εμάς που δεν θέλουμε τόσο απαξιωμένη και «ρηχή» αγορά.

• Είναι επίσης προφανές ότι υπό κανονικές συνθήκες τέτοιου είδους και προφίλ κεφάλαια μόνο καλοδεχούμενα δεν θα ήταν. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν φαίνεται να έχουμε και πολλές επιλογές.

• Επιλογές που σίγουρα δεν έχει ο μέσος ιδιώτης επενδυτής σε μια τέτοια αγορά…


Σχολιάστε εδώ