στα Ενδoτερα των ομάδων

=Με το αριστερό μπήκε ο Ολυμπιακός στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Έτσι συμπληρώθηκε ένα αρνητικό ρεκόρ 11 αγώνων στην κορυφαία διοργάνωση, χωρίς νίκη για ελληνική ομάδα ανεξαρτήτως φάσεως.
=Είχαν προηγηθεί οι δύο ήττες των «ερυθρολεύκων» από την Μπορντό τον Μάρτιο του 2010. Ακολούθησαν οι δύο αγώνες του ΠΑΟΚ με τον Άγιαξ το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς για τα προκριματικά του θεσμού.
=Τη σκυτάλη πήρε ο Παναθηναϊκός με τέσσερις ήττες και δύο ισοπαλίες στους ομίλους της διοργάνωσης. Ένας ιδιαίτερα αρνητικός απολογισμός, που όπως λένε οι μυημένοι θα γίνει χειρότερος τα επόμενα χρόνια.
=Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται στα όρια του κραχ. Οι περισσότερες ομάδες έχουν τρομερά χρέη και αν εφαρμόζονταν σωστά οι νόμοι και οι κανονισμοί δεν έπρεπε να πάρουν πιστοποιητικό από την ΕΠΟ και άδεια από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.
=Το μέλλον φαντάζει ακόμα πιο δύσκολο. Όταν η εθνική οικονομία έχει πάρει τον κατήφορο και η ύφεση αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, το ποδόσφαιρο και γενικά ο αθλητισμός επηρεάζονται άμεσα.
=Το καμπανάκι που χτύπησε στις αρχές της εβδομάδας ο Αρσέν Βενγκέρ δεν αφορούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Αλσατός προανήγγειλε την κατάρρευση πολλών ομάδων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ως φυσιολογική συνέπεια της κρίσης χρέους που μαστίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
=Να προβλέπει ένας προπονητής τις εξελίξεις σε οικονομικό επίπεδο ακούγεται περίεργο. Ακόμα και αν μιλάμε για έναν από τους κορυφαίους της Ευρώπης, αν όχι του πλανήτη.
=Αλλά με τον Βενγκέρ υπάρχει μία ιδιαιτερότητα. Ο προπονητής της Άρσεναλ έχει πτυχίο Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και γι’ αυτό χειρίζεται μόνος του όλο το πρότζεκτ των «κανονιέρηδων».
=Κατά συνέπεια, η γνώμη του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Γι’ αυτό και σήμανε συναγερμός στην ΟΥΕΦΑ όταν ο Αλσατός έγινε προάγγελος κακών ειδήσεων για το οικοδόμημα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
=Η ανησυχία του Βενγκέρ στηρίζεται σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία έχει επεξεργαστεί. Κάποια τα έριξε στο τραπέζι και αυτήν την εβδομάδα για να δείξει πόσο εμπεριστατωμένη είναι η άποψή του.
=Μεταξύ άλλων, ο άνθρωπος που αναγέννησε την Άρσεναλ υποστήριξε ότι τα τεράστια οικονομικά προβλήματα θα περιορίσουν αισθητά τους θεατές των ποδοσφαιρικών αγώνων. Επίσης, κατά τη γνώμη του, θα μειωθούν οι συνδρομητές των τηλεοπτικών δικτύων που μεταδίδουν τα παιχνίδια.
=Ο συνδυασμός των δύο μειώσεων θα ρίξει αισθητά τα έσοδα των ομάδων από τα εισιτήρια και την πώληση των δικαιωμάτων. Παράλληλα η περιορισμένη αγοραστική δυνατότητα των ανθρώπων θα κατεβάσει αισθητά και τις επενδύσεις των μεγάλων εταιρειών που εμφανίζονται ως χορηγοί.
=Ο ένας κρίκος μετά τον άλλον θα σκουριάσει και κάποια στιγμή θα σπάσει η αλυσίδα. Ειδικά για τις ομάδες οι οποίες έχουν μεγάλα ανοίγματα, χωρίς να υπολογίζουν την επόμενη μέρα.
=Όταν εκφράζονται τόσο έντονοι προβληματισμοί για το κορυφαίο επίπεδο, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πόσο άσχημα θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα. Σε ερασιτεχνικό επίπεδο, άλλωστε, υπάρχουν ομοσπονδίες οι οποίες πέταξαν το μπαλάκι στην Πολιτεία, με ξεκάθαρη απειλή για αναστολή κάθε δραστηριότητας εάν οριστικοποιηθούν οι περικοπές από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
=Όσο για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, η τακτική των περισσοτέρων ομάδων στη Φούτμπολ Λίγκα είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί. Οι περισσότερες ΠΑΕ έχουν κάνει προϋπολογισμό λίγο πάνω, λίγο κάτω από τα 250.000 ευρώ.
=Ο στόχος είναι προφανής. Να βγουν τα έξοδα από τα έσοδα, τα οποία ούτως ή άλλως αναμένονται περιορισμένα λόγω της έλλειψης χορηγών και αξιόλογων τηλεοπτικών συμβολαίων.
=Λογικά η κάθετη μείωση των μπάτζετ, θα ρίξει αισθητά τον πήχη του θεάματος, αλλά αναμένεται να αυξήσει τον ανταγωνισμό. Κυρίως επειδή λείπουν οι ομάδες οι οποίες διαθέτουν μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες ή κουβαλάνε πολύ κόσμο.
=Αν υποθέσουμε ότι η Λάρισα και ο Ηρακλής θα αγωνιστούν στη Φούτμπολ Λίγκα, τότε αυτές θα ‘ναι και οι μοναδικές ομάδες με δυνατότητα να κόβουν πενταψήφιο αριθμό εισιτηρίων. Οι άλλες θα κυμαίνονται μεταξύ τριψήφιου και τετραψήφιου αριθμού σε κάθε αγωνιστική.
=Ενδεχομένως να τους ακολουθήσει και η Παναχαϊκή, αν αρχίσει καλά τη σεζόν και αποφευχθεί κάποια ρήξη ανάμεσα στη διοίκηση και τους οπαδούς. Οι σχέσεις των δύο πλευρών, άλλωστε, έχουν περάσει από σαράντα κύματα και δύσκολα μπορεί να προβλέψει κάποιος με βεβαιότητα πώς θα κυλήσουν στην πορεία της σεζόν.
=Στη Σούπερ Λίγκα, πάντως, έχουν και άλλα προβλήματα. Ο πίνακας των ομάδων έμεινε λειψός, αν και σήμερα διεξάγεται η τρίτη αγωνιστική του Πρωταθλήματος, ενώ εκκρεμούν οι νέες διώξεις από τους ποδοσφαιρικούς Εισαγγελείς.
=Η προειδοποίηση του συνεταιρισμού σε ΕΠΟ και Πολιτεία να ξεκαθαρίσουν το τοπίο με τη 14η και τη 15η ομάδα έως τον αγώνα της Εθνικής με την Κροατία για τα προκριματικά του EURO αναδεικνύει και την πρόθεση των παραγόντων να αποτρέψουν οποιαδήποτε επιπλοκή στη συνέχεια της σεζόν. Επί της ουσίας, δηλαδή, βάζουν ασπίδα και στις ομάδες, οι οποίες άρχισαν ήδη την περίοδο στη Σούπερ Λίγκα.
=Για κάποιες εξ αυτών, πάντως, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα άσχημα με βάση τα πρώτα δείγματα γραφής. Ο Αστέρας Τρίπολης, για παράδειγμα, κέρδισε ήδη τον τίτλο του πρώτου φαβορί για τον υποβιβασμό.
=Από κοντά ακολουθεί και η Κέρκυρα, για την οποία υποστηρίζουν πως το υλικό της δεν μπορεί να σταθεί στην κατηγορία, ειδικά εάν επιμείνει ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς στο επιθετικό στιλ. Κόντρα στις επιθυμίες του Νίκου Λυράκη, ο οποίος εκτιμά ότι μόνο με την τακτική του Μπάμπη Τεννέ θα καταφέρουν οι Νησιώτες να διεκδικήσουν την παραμονή τους στη μεγάλη κατηγορία.
=Πολλά, πάντως, θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί με τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα. Όσο περνάνε οι μέρες, οι ομάδες που επιζητούν την παραμονή των συγκεκριμένων ΠΑΕ στη Σούπερ Λίγκα με αφαίρεση βαθμών αυξάνονται καθημερινά.
=Εκεί τα πράγματα μπερδεύονται πολύ από τις νέες διώξεις των ποδοσφαιρικών Εισαγγελέων. Διότι φέρονται εμπλεκόμενες αρκετές ομάδες και αν τους επιβληθούν κυρώσεις, τότε θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να τους δοθεί πιστοποιητικό για τη Σούπερ Λίγκα.
=Στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, πάντως, το έχουν πάρει πατριωτικά με τους «ερυθρόλευκους» της Μαγνησίας και τους Αργοναύτες. Γι’ αυτό και κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αποτρέψουν την κατάργηση της απόφασής τους.
=Παράλληλα, όμως, οι συγκεκριμένες ομάδες έχουν αποκτήσει και άλλους συμμάχους, ενώ το ενδιαφέρον της Πολιτείας στράφηκε σε άλλους τομείς. Οπότε όλα μπορούν να συμβούν μέχρι το τέλος του μήνα.


Σχολιάστε εδώ