Σαμαράς: Εμπιστευθείτε μας

Θα υπογράμμιζε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση και μια άλλη πολιτική και θα καθιστούσε σαφές ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση και από την επόμενη κιόλας ημέρα να θέσει σε εφαρμογή συγκεκριμένα μέτρα. «Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Εμπιστευθείτε μας» θα ήταν το μήνυμα προς τους έλληνες πολίτες.

Παράλληλα επρόκειτο να ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, ότι με την πολιτική που εφαρμόζει τα τελευταία δύο χρόνια οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού και μεγάλα τμήματα της κοινωνίας στη φτώχεια και την ανέχεια, ενώ θα έθετε εκ νέου θέμα πρόωρων εκλογών.

Τις επιμέρους πολιτικές του προγράμματος της ΝΔ αναμένεται να εξειδικεύσει στη διάρκεια της (σημερινής) συνέντευξής του, με στόχο να μην αφήσει τίποτα αναπάντητο και αιωρούμενο. Κι αυτό προκειμένου να πείσει τους πολίτες ότι δεν διεκδικεί την εξουσία για κομματικούς και προσωπικούς λόγους, αλλά διότι έχει προτάσεις που μπορούν να αλλάξουν την πορεία της χώρας. Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς θα εμφανιζόταν αμετακίνητος στη θέση του για επαναδιαπραγμάτευση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, για να διαψεύσει έτσι όσους προβλέπουν ή περιμένουν ότι λόγω του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στην «τρόικα» θα αναγκαζόταν «να βάλει νερό στο κρασί του». Θα διευκρίνιζε δε ότι, σε αντίθεση με τη σημερινή κυβέρνηση που επιχείρησε να αλλάξει τους στόχους του Προγράμματος με αποτέλεσμα το πρόσφατο «φιάσκο Βενιζέλου», η κυβέρνηση της ΝΔ θα διαπραγματευτεί την αναθεώρηση των όρων του. Ο κ. Σαμαράς αναμενόταν να δώσει έμφαση στο ζήτημα της ανάπτυξης και να δεσμευτεί για τη λήψη μέτρων (μείωση φορολογικών συντελεστών κ.ά.) που θα λειτουργήσουν ως «ανάχωμα» στην εντεινόμενη ύφεση και θα συμβάλουν στην αλλαγή του κλίματος στην αγορά.

Το κλίμα που συνάντησε στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν σαφώς ευνοϊκότερο από πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο. Το 2010 προσήλθε στη ΔΕΘ με βασικό επιχείρημα ότι το Μνημόνιο δεν θα λύσει τα οξυμμένα προβλήματα της οικονομίας κι ότι χρειάζεται αλλαγή στο μείγμα της πολιτικής, θέση η οποία αμφισβητήθηκε κι επικρίθηκε. Ένα χρόνο μετά οι εξελίξεις τον δικαίωσαν, καθώς μετά το Μνημόνιο κυβέρνηση και «τρόικα» προχώρησαν στο Μεσοπρόθεσμο προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που επιδείνωσε το Μνημόνιο. Στο επιτελείο της Λ. Συγγρού αποδίδουν μεγάλη σημασία στις εντυπώσεις από την τριήμερη παρουσία του κ. Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη, καθώς πιστεύουν ότι έτσι θα ενδυναμώσει το «πρωθυπουργικό προφίλ» του. «Το 2010 ήρθε στη ΔΕΘ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φέτος πρέπει να φύγει ως εν δυνάμει πρωθυπουργός» σημείωναν στενοί συνεργάτες του. Προβληματισμός επικρατεί για τη στάση που τηρούν συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, όπως π.χ. στο θέμα του τέλους για τα ακίνητα, τασσόμενοι κατά της είσπραξης από τη ΔΕΗ. Βουλευτές στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους επισήμαιναν την ανάγκη η ηγεσία να τραβήξει «κόκκινη γραμμή» και αναμένουν από τον κ. Σαμαρά να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις.


Σχολιάστε εδώ