Πάμε στην τύχη…

«Κανένα απολύτως σχέδιο δεν υπάρχει, πάμε στην τύχη και μόλις πέσουμε σε ξέρα πετάμε ανθρώπινο έρμα στη θάλασσα, μπας και επιπλεύσουμε για μερικές ακόμα ώρες», έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος και εκ των συνομιλητών του πρωθυπουργού όλο αυτό το διάστημα.

Τόνιζε ακόμα πως παρά τις στρατιές συμβούλων, ντόπιων και εισαγόμενων, δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος, ούτε έστω μια μικρή ομάδα προσώπων, που να κάθεται να σχεδιάσει προγραμματισμό έστω για μία βδομάδα. «Όλα γίνονται στο πόδι. Όλα γίνονται την τελευταία ώρα. Μαζεύονται ξαφνικά και ενώ έχουν συμβεί καταιγιστικά πράγματα, μια ομάδα υπουργών και ορισμένοι συνεργάτες του Παπανδρέου, υπό ασφυκτικές συνθήκες προσπαθούν να πάρουν αποφάσεις… Έτσι όμως δεν κάνεις τίποτα. Μόνο εφήμερες καταστάσεις».

Σημείωνε επίσης πως «είναι τραγικό να βλέπεις πώς έχει καταντήσει ένας πρωθυπουργός και η ομάδα του όταν η χώρα, κατά τα ίδια τα λεγόμενά τους, βρίσκεται σε πόλεμο».

Το ίδιο στέλεχος τόνιζε πως «η εικόνα το περασμένο Σάββατο το βράδυ και την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη ήταν αποκαρδιωτική και για τον πρωθυπουργό και για το επιτελείο του. Στην πρώτη πίεση εκδηλώθηκε πανικός και άρχισαν όλοι σαν τρελοί να ψάχνουν με ποιο τρόπο θα μαζέψουν άρον άρον λεφτά για να κλείσουν μια μαύρη τρύπα».

Πάντως, απ’ ό,τι φαίνεται και απ’ ό,τι ομολογούν κορυφαίοι υπουργοί (του κλίματος του Γ. Παπανδρέου), ακόμα και μ’ αυτά τα σπασμωδικά, πρόχειρα και φορομπηχτικά μέτρα δεν λύθηκε το πρόβλημα και πολύ σύντομα θα πρέπει και πάλι να ληφθούν νέα σκληρά μέτρα.

«Θα πάρουμε και άλλα μέτρα. Αυτό είναι νομοτέλεια. Το ξέρουμε όλοι, το ξέρει και ο Γ. Παπανδρέου», επισημαίνει κορυφαίος υπουργός που με νύχια και με δόντια στηρίζει τον πρωθυπουργό.

Κατά την εκτίμησή του κάθε φορά που πήρε ή θα παίρνει μέτρα η κυβέρνηση «θα συρρικνώνεται δραματικά η επιρροή του» και θα οδηγείται στα τάρταρα. Μάλιστα, όπως σημείωνε, «με τα συνεχή μέτρα και μ’ αυτά που σίγουρα θα πάρουμε και θα ξαναπάρουμε, αν αρχίσει να φαίνεται μια μικρή χαραμάδα στην οικονομία, τότε θα έλθει ο Αντώνης Σαμαράς κι εμείς θα πάμε οριστικά σπίτια μας και κάποιοι ενδεχομένως στα δικαστήρια γιατί πολλά από αυτά που γίνονται δεν μπορούν να σταθούν νομικά».

Ο ίδιος κορυφαίος υπουργός παραδέχεται πως «παλεύουμε για μια χαμένη υπόθεση. Όλοι ξέρουμε πως αυτό το πράγμα δεν βγαίνει, αλλά συνεχίζουμε να βάφουμε τα χέρια μας με το αίμα του κόσμου που πλέον έχει γονατίσει».

Έτερος υπουργός σημείωνε πως «δυστυχώς είμαστε πια σ’ έναν δρόμο χωρίς γυρισμό. Και ο κόσμος από τη φάση του προβληματισμού έχει περάσει στη φάση της απόγνωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις του μίσους. Κι εμείς δεν έχουμε πια τη δύναμη να ζητήσουμε από την «τρόικα» ούτε μια μικρή αναστολή. Μια ανάσα έστω μερικών εβδομάδων».

Οι περισσότεροι υπουργοί παραδέχονται πλέον ανοιχτά ότι τα πολιτικά αποθέματα της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, έχουν εξαντληθεί «και κανείς δεν περιμένει πια τίποτα από εμάς».

Δεν είναι δε λίγοι οι βουλευτές αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη που παραδέχονται πλέον πως αν δεν αντέξουν λίγο ακόμα, μπας και υπάρξει κάποιο ανεπαίσθητο αποτέλεσμα από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, «θα τελειώσουμε πολιτικά και είναι αβέβαιο αν θα υπάρχει ΠΑΣΟΚ πλέον».


Σχολιάστε εδώ