Ο γερμανός ανθύπατος είναι… φίλος μας

Από τα συμφραζόμενα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη στους έλληνες οικονομικούς συντάκτες έβγαινε το μήνυμα ότι ήλθε ως φίλος, για να βοηθήσει στα δύσκολα. Όχι για να μεταφέρει στην αποικία τις εντολές του μητροπολιτικού κέντρου.

• Η αλήθεια είναι ότι ο βετεράνος της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, 66χρονος Γερμανός, πέτυχε τον σκοπό του. Έδειξε αρκετή μετριοπάθεια, σε βαθμό που κέρδισε συμπάθειες. Αυτά όμως είναι καλά για τις πρώτες ημέρες μιας γνωριμίας, που είναι και οι πιο εύκολες. Θα πρέπει να δούμε τη συμπεριφορά του – και θα αποκαλυφθεί μέχρι πού φθάνουν πραγματικά οι εξουσίες του σε ένα δίμηνο, όταν θα έχει παραδώσει στους προϊσταμένους του στις Βρυξέλλες την πρώτη του έκθεση για την Ελλάδα. Και πολύ περισσότερο όταν η ελληνική γραφειοκρατία και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι θα κληθούν να εφαρμόσουν τις συστάσεις του καλού φίλου από τη Γερμανία. Η διαδικασία αυτή είναι βέβαιο ότι οδηγεί σε κάποια μορφή σύγκρουσης και εκεί θα φανεί αν ο Γερμανός είναι ο «μπάστακας» που θα πει στους έλληνες υπουργούς τι να κάνουν ή αν αυτοί θα έχουν τον τελευταίο λόγο έναντι του «τεχνικού συμβούλου». Ίδωμεν…

Για όλα φταίει ο Αγγελάρας!
• Του φόρτωσαν το φιάσκο με τα (άφαντα) σχολικά βιβλία, τώρα προσπαθούν με διαρροές να του φορτώσουν και το φιάσκο με τους φόρους στα ακίνητα που, αν και είναι ουκ ολίγοι (ΕΤΑΚ, ΦΜΑΠ), δεν μπορούν να εισπραχθούν φέτος από το υπουργείο Οικονομικών, γι’ αυτό και αίφνης προσπαθούν να πάρουν τα χαμένα με αυτό το βάναυσο νέο χαράτσι που θα ενσωματωθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ (φαίνεται ότι η ΔΕΗ είναι ο τελευταίος αξιόπιστος εισπρακτικός μηχανισμός αυτού του διαλυμένου κράτους).

• Μιλάμε για τον αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Νίκο Αγγελάρα, που ήδη ελέγχεται πειθαρχικά για καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων. Όσον αφορά όμως τη σύγκρουσή του με το υπουργείο Οικονομικών, οφείλουμε να κρατήσουμε πολλές επιφυλάξεις έναντι των διαρροών που επιχειρούν να εμφανίσουν τον ανώτερο δικαστικό ως υπεύθυνο για τα χαμένα έσοδα από φόρους και τέλη ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε απευθείας ανάθεση στη Unisystems (του γνωστού επιχειρηματία της Πληροφορικής Θ. Φέσσα) της σύμβασης για την ενημέρωση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων με τα ακίνητα, ώστε να προχωρήσει η είσπραξη των φόρων.

• Τουλάχιστον από τον Μάιο ήταν γνωστό ότι, εύλογα, ο δικαστικός έκρινε παράτυπη τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, αφού έτσι ορίζει ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις. Από τότε το μόνο που έκανε το υπουργείο για να λύσει το πρόβλημα ήταν να υποβάλει μια αίτηση θεραπείας για να αλλάξει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Έτσι, πέρασαν οι μήνες, εναλλακτική λύση δεν αναζητήθηκε για την είσπραξη των φόρων και φθάσαμε στο φθινόπωρο, με την «τρόικα» εξοργισμένη, να ψάχνουμε τρόπο να μαζευτούν τα έσοδα. Φταίει, άραγε, ο κ. Αγγελάρας τελικά ή μήπως πρέπει να λογοδοτήσουν αυτοί που θέλουν να επιβάλουν με κάθε τρόπο μια αμφισβητούμενη επιλογή αναδόχου, έστω κι αν κινδυνεύει να πέσει έξω ο προϋπολογισμός και να χρεοκοπήσει η χώρα;


Σχολιάστε εδώ