Ομπάμα καλεί Ερντογάν στις ΗΠΑ για εκτόνωση στην ανατολική Μεσόγειο

Το ίδιο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην υπογραφή συμφωνίας με το «ψευδοκράτος» για τον καθορισμό της μεταξύ τους υφαλοκρηπίδας. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν διπλωματικά και καλούν τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να μεταβεί στην Αμερική για να δει τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Και ενώ η Τουρκία αλωνίζει με τον στόλο της στο Καστελλόριζο και απειλεί να βγάλει τρεις φρεγάτες στην ανατολική Μεσόγειο, τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη σε μια επίδειξη ισχύος καλύπτουν με τις πτήσεις του όχι μόνο την περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου αλλά και την Κύπρο, εφόσον η Ελλάδα είναι απούσα.

Συμφωνία για υφαλοκρηπίδα

Η ενέργεια της Άγκυρας για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας με το «ψευδοκράτος» είναι αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο, αφού το ψευδοκράτος δεν συνιστά υποκείμενο Διεθνούς Δικαίου, ενώ η ίδια η Τουρκία δεν έχει υπογράψει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή αποτελεί άλλη μια μορφή τετελεσμένου γεγονότος, ώστε στο πλαίσιο των συνομιλιών και της τελικής λύσης να διεκδικήσει η Άγκυρα και οι κατοχικές αρχές τη νομιμοποίησή της.

Τα μαχητικά του Ισραήλ

Πάντως, μετά την περιοδεία του Ερντογάν από την Αίγυπτο ως τη Λιβύη, οι Αμερικανοί καλούν τον τούρκο πρωθυπουργό στις ΗΠΑ για να έχει συνάντηση με τον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν πλέον σε ανώτατο επίπεδο, προκειμένου να εκτονώσουν την κρίση που έρχεται, εφόσον η Τουρκία και ο Ερντογάν επιμένουν ότι θα βγάλουν τρεις φρεγάτες στην ανατολική Μεσόγειο, αφενός επειδή η Noble Energy κατεβάζει τρυπάνι στο Οικόπεδο 12 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και αφετέρου για να διασφαλίσουν, όπως ισχυρίζονται, την ελεύθερη ναυσιπλοΐα προς τη Γάζα. Την Πέμπτη πάντως έκαναν την εμφάνισή τους στην ανατολική Μεσόγειο 17 πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ, που πέταξαν στα όρια των συνόρων με την Αίγυπτο, εντός του κυπριακού εναέριου χώρου, κατόπιν υποβολής σχεδίων πτήσης στη Λευκωσία, και έκλεισαν τις πτήσεις στην πατρίδα τους.


Σχολιάστε εδώ