Μικρά & ενοχλητικά

Κατάργηση των στρατιωτικών ιερέων ζητά βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς!

Η αγάπη για τον Αρχιεπίσκοπο είναι δεδομένη, δηλώνει παντού ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γρ. Ψαριανός. Όμως αυτό δεν τον εμποδίζει να κάνει… βροχηδόν ερωτήσεις στη Βουλή κατά της Εκκλησίας.

Πριν από λίγες εβδομάδες ζήτησε να μπουν ταμειακές στο παγκάρι, γιατί είχε την πεποίθηση πως οι εκκλησίες είναι… ναοί της φοροδιαφυγής. Ο βουλευτής ονειρευόταν την ημέρα που θα έμπαινε σε ναό και θα… καμάρωνε τη νεωκόρο να χτυπάει με μανία, σαν να δούλευε σε σουπερμάρκετ, τους κωδικούς από τα «προϊόντα» σε ταμειακή. Όπου προϊόντα, βλέπε το κεράκι, το τρισάγιο, το «φουλ» μνημόσυνο κ.λπ. Το βράδυ ο παπάς θα έβγαζε το «ζήτα» στην ταμειακή και σε απευθείας σύνδεση με το ΚΕΠΥΟ θα ήταν ενήμερο το κράτος τι τζίρο έκανε στο πανηγύρι ο ναός του Προφήτη Ηλία στην ορεινή Αρκαδία.

Αυτήν τη φορά ο Γρ. Ψαριανός ζητά, με ερώτησή του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, την κατάργηση του θρησκευτικού σώματος στις Ένοπλες Δυνάμεις. Έχει θεσμοθετηθεί, λέει ο βουλευτής, με χουντικά διατάγματα. Διαφωνεί με το να υπάρχουν ιερείς στο στράτευμα που εξομολογούν τους στρατιώτες, συζητούν μαζί τους, τελούν θείες λειτουργίες, επισκέπτονται νοσοκομεία κ.λπ. Διερωτάται «για ποιο λόγο θα πρέπει ο έλληνας πολίτης να διαπαιδαγωγηθεί για μια ακόμη φορά χριστιανικά, τη στιγμή που επί 12 χρόνια, σε Δημοτικό και Γυμνάσιο-Λύκειο, η χριστιανική κατήχηση είναι αδιάλειπτη».

Η ύπαρξη στρατιωτικών ιερέων προσιδιάζει σε θεοκρατικό καθεστώς και όχι σε δημοκρατικό κράτος και δεν είναι δίκαιο για τους αλλόθρησκους, υποστηρίζει ο Γρ. Ψαριανός, ζητώντας την κατάργησή τους αμέσως από το στράτευμα.

Όλοι εναντίον Νικόδημου Γκατζιρούλη

Τους χωρίζουν δεκάδες θέματα, όμως σχεδόν σύσσωμη η Ιεραρχία συμφωνεί σε ένα πράγμα: στην αντίθεσή της με όσα λέει ο πρώην Αττικής Νικόδημος Γκατζιρούλης. Μετά τον (πρώην) Ζακύνθου, ο Γκατζιρούλης κατάφερε να εξοργίσει και τον Θεσσαλονίκης.

Ο Άνθιμος «περιποιείται» δεόντως, σε πολυσέλιδη επιστολή του που κοινοποίησε στην Ιεραρχία, τον πρώην Αττικής για τα «νικοδημικά» του, όπως τα χαρακτηρίζει, κείμενα.

Τον χαρακτηρίζει «υπερφίαλο» και άνθρωπο που κατάφερε να στρέψει εναντίον του δύο Αρχιεπισκόπους (τον νυν και τον Μακαριστό Χριστόδουλο) επειδή δεν έλυσαν το πρόβλημά του.

Για ποιον λόγο όμως ο Γκατζιρούλης επιτέθηκε στον Θεσσαλονίκης μέσω του φυλλαδίου που εκδίδει, με αποτέλεσμα να γίνει πυρ και μανία ο κ. Άνθιμος; Όχι τόσο για τα «εθνικά του κηρύγματα», ούτε για το «μεταθετό» του Θεσσαλονίκης (τα αναφέρει και αυτά), αλλά περισσότερο για τον… Στρος Καν! Διότι ο Θεσσαλονίκης σε κήρυγμά του είχε αναφερθεί στην υπόθεση της καμαριέρας, με αποτέλεσμα –λέει ο Γκατζιρούλης– να σκανδαλιστεί το ποίμνιο.

Ο Θεσσαλονίκης υπερασπίζεται το δικαίωμά του να ομιλεί και επιτίθεται με σφοδρότητα στον πρώην Αττικής, λέγοντας πως είναι άνθρωπος που φθονεί και ζηλεύει. Πού να ήξερε κι ο Στρος Καν πως το περιστατικό με την καμαριέρα δεν θα του στοίχιζε μόνο την Προεδρία της Γαλλίας, αλλά θα προκαλούσε και εκκλησιαστικό επεισόδιο στη μικρή και δύστυχη Ελλάδα…

Γίνεται έργο

Συχνά ασκούμε αυστηρή κριτική από αυτήν εδώ τη στήλη στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αλλά τα καλά πρέπει να λέγονται. Μπορεί να άργησε, αλλά παίρνει μπροστά, όπως φαίνεται, ο μηχανισμός στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Τον τελευταίο καιρό ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει… πάρει φόρα και θέτει σε λειτουργία δομές που έχουν την προσωπική του σφραγίδα και, το κυριότερο, ανοίγουν νέους δρόμους για την Εκκλησία.

Πρόσφατα θεμελίωσε ένα κέντρο για ηλικιωμένους στη Βοιωτία, τη Δευτέρα εγκαινιάζει τη βιβλιοθήκη της Αρχιεπισκοπής και σύντομα θα εγκαινιάσει άλλο ένα ίδρυμα στο Χαλάνδρι και σύγχρονες κατασκηνώσεις. Ευχή για συνέχεια…


Σχολιάστε εδώ