ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΠΟΛΕΜΟ

Αν είχε βρει τον τρόπο να το κάνει, όπως ομολογούν πλέον ανοικτά συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου που μετέχουν σε κεντρικές κλειστές συσκέψεις, δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που φτάσαμε, υπό την πραγματική απειλή της πτώχευσης και της κατάρρευσης ως χώρα και ως πολίτες.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν κρύβουν την αμηχανία τους για το ότι κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τους πολίτες, που βυθίζονται στην ύφεση και τη φτώχεια, καθώς όλες οι πολιτικές που εφαρμόζονται πέφτουν έξω σε σχέση με τους σχεδιασμούς που είχαν γίνει αρχικά. «Δεν φταίει η ”τρόικα”, αυτή κάνει τη δουλειά της, θέλει πίσω τα δανεικά που μας έδωσε. Εμείς φταίμε που δεν εφαρμόζουμε αυτά που μας λέει, γιατί οι υπουργοί ενδιαφέρονται μόνο για το πολιτικό κόστος», τονίζει σημαίνον στέλεχος της κυβέρνησης, που παρακολουθεί από κοντά όλες τις κυβερνητικές συσκέψεις, με ή χωρίς τον Παπανδρέου, και τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε απόγνωση, καθώς βλέπει ότι πολλοί υπουργοί εμφανίζονται κουρασμένοι και αδύναμοι να υιοθετήσουν αυτά που έχουν υπογράψει, το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο.

Η κυβέρνηση λοιπόν αδυνατεί να τηρήσει τα υπεσχημένα προς την «τρόικα» και αυτό έχει αντίκτυπο στο έρμο το κράτος, που δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Και απέναντι σ’ αυτό το… δίδυμο βρίσκονται οι πολίτες, που φοβούνται τις αλλαγές και αντιδρούν στην καθημερινή πλέον αφαίμαξη που υφίστανται. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που λέει κεντρικό στέλεχος της κυβέρνησης στο «Π»: «Αν συνεχίσουμε έτσι, είμαστε τελειωμένοι. Δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας. Τα νούμερα δεν βγαίνουν όπως ζητάει η ”τρόικα”, αφού κυβέρνηση, κράτος και πολίτες δεν μπορούν να λειτουργήσουν προς μια κοινή κατεύθυνση».

Μέσα σ’ αυτό το κουβάρι στο οποίο έχει μπλεχτεί η κυβέρνηση, προστίθενται και οι προσωπικές πλέον στρατηγικές που αναπτύσσουν κορυφαίοι υπουργοί. Χρυσοχοΐδης, Λοβέρδος και Ραγκούσης μίλησαν με σκληρά λόγια κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. «Με ανοικτά χαρτιά μπλόφα δεν γίνεται», του είπαν, αμφισβητώντας την πολιτική του σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με την «τρόικα».

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και ο Κώστας Σκανδαλίδης, που απάντησε για λογαριασμό του Βενιζέλου σε όσους τον κατηγορούν, κάνοντας λόγο για δεξιό και αριστερό λαϊκισμό, αναφερόμενος στον Λοβέρδο, τον Χρυσοχοΐδη και τον Ραγκούση.

Ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν άφησε αναπάντητους αυτούς τους χαρακτηρισμούς και κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επιτέθηκε σε όσους τον κατηγορούν χωρίς να τους κατονομάσει, λέγοντας ότι όσοι μιλούν με χαρτοπαικτικούς όρους για τη διαπραγμάτευση με την «τρόικα» στερούνται σοβαρότητας. Έστειλε έτσι το δικό του μήνυμα ότι δεν θα δώσει σε κανέναν το δικαίωμα να τον αμφισβητήσει, γιατί κοντά σ’ αυτόν αμφισβητείται και ο πρωθυπουργός, ενώ έκανε σαφές ότι κάθε φορά που κάποιος άλλος υπουργός θα του πετά το γάντι, εκείνος θα απαντά αναλόγως.

Στην παρούσα φάση το μόνο που δεν χρειάζονται οι πολίτες είναι πολιτικούς που ασχολούνται με την προσωπική τους προβολή. Δεν τον ενδιαφέρει τον πολίτη ποιος υπουργός θα διαδεχθεί τον πρωθυπουργό όταν προκύψει ανάλογο θέμα. Αυτό που θέλει είναι λύσεις, ώστε να μην υπάρχουν κάθε τρεις μήνες αστοχίες που οδηγούν σε νέους φόρους.

Από το Μέγαρο Μαξίμου λέγεται ότι, δυστυχώς, ορισμένοι υπουργοί δεν έχουν υποδείξει την κατάλληλη πολιτική και είναι μόνο ρητορείες. «Περιμέναμε από τον Χρυσοχοΐδη να κάνει κάτι για την ανάπτυξη, αλλά φαίνεται ότι τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί», ήταν το σχόλιο συνεργάτη του Παπανδρέου, ενώ σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, οι περισσότεροι κυβερνητικοί κρατούν την ανάσα τους μέχρι να δουν τις τελικές ρυθμίσεις που θα φέρει προς ψήφιση ο Ραγκούσης, φοβούμενοι ότι εδώ που βρισκόμαστε μια επανάληψη αυτού που είχε γίνει το καλοκαίρι με τους ταξιτζήδες θα ήταν ό,τι χειρότερο για την κυβέρνηση, η οποία βλέπει ότι στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν σύντομα και οι βυτιοφορείς.

Παράλληλα, η πίεση που ασκούν υπουργοί και βουλευτές για εκλογές και για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς μερικοί από αυτούς που προωθούν παρόμοια σενάρια ελπίζουν ότι θα αναλάβουν χρέη… πρωθυπουργού. Όλα αυτά έχουν περιέλθει βέβαια σε γνώση του πρωθυπουργού, ο οποίος όμως προτιμά να κρατάει τις πληροφορίες για τον εαυτό του, για να μην προκληθούν περαιτέρω… ανωμαλίες.


Σχολιάστε εδώ