Κατοχυρώθηκε οριστικά το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ
Η απόφαση προστατεύει τα εθνικά μονοπώλια στα τυχερά παιχνίδια, ορίζοντας ότι κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ έχει δικαίωμα να εκχωρεί μονοπωλιακώς τη διοργάνωση τυχερών παιχνιδιών, ακόμη και στο διαδίκτυο, σε μια εταιρεία ιδιωτικοοικονομικών συμφερόντων, εφόσον κρίνει πως έτσι προστατεύεται καλύτερα το καταναλωτικό κοινό, αλλά και ευρύτερα οι πολίτες από την εγκληματικότητα που ενυπάρχει σ’ αυτόν τον τομέα. Μάλιστα, η μονοπωλιακή άδεια μπορεί να επεκτείνεται χρονικώς, εφόσον έτσι κρίνει σκόπιμο το κράτος-μέλος.
Ταυτόχρονα, κάθε κράτος-μέλος έχει δικαίωμα να απαγορεύει τη διοργάνωση τυχερών παιχνιδιών στην επικράτειά του από εταιρείες οι οποίες έχουν λάβει άδεια από άλλο κράτος-μέλος.
Αφορμή για την απόφαση στάθηκε σειρά προδικαστικών ερωτημάτων που τέθηκαν από αυστριακό δικαστήριο, μετά την προσπάθεια ιδιωτικής εταιρείας με έδρα τη Μάλτα να οργανώσει τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο, αμφισβητώντας το μονοπώλιο της αυστριακής εταιρείας τυχερών παιχνιδιών.
Η ιδιωτική εταιρεία επικαλέσθηκε ότι έχει αυτό το δικαίωμα, αφού κατέχει άδεια από ένα άλλο κράτος-μέλος, εν προκειμένω τη Μάλτα. Κατά τη διαδικασία, εκτός από τους διάδικους και την αυστριακή κυβέρνηση, παρεμβάσεις έκαναν και οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, του Βελγίου, της Πορτογαλίας και της Μάλτας, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με την απόφαση του δικαστηρίου, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΟΠΑΠ Α.Ε., διαλύονται όλες οι αμφισβητήσεις για τη δυνατότητα κάθε κράτους να ρυθμίσει σε εθνικό επίπεδο τις δραστηριότητες τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο.
«Το κράτος-μέλος μπορεί νομίμως να θελήσει να εποπτεύει μια οικονομική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στο έδαφός του, γεγονός που θα ήταν αδύνατο εάν έπρεπε να βασιστεί σε ελέγχους που διενεργούνται από τις αρχές άλλου κράτους συστημάτων τα οποία δεν ελέγχει το ίδιο».
Με την απόφαση αυτή κλείνει οριστικά ο δρόμος για τις ιδιωτικές εταιρείες στοιχημάτων, που με έδρα τη Μάλτα δραστηριοποιούνται μέσω του διαδικτύου και στην ελληνική αγορά.
Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Λοταριών, Friedrich Stickler, «το τελικό κτύπημα το δέχθηκαν εκείνοι που επικαλούνται “την αμοιβαία αναγνώριση” μεταξύ κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τις άδειες λειτουργίας τυχερών παιχνιδιών. Η σαφής αυτή απόφαση κλείνει, μια για πάντα, τη συζήτηση αναφορικά με το κατά πόσον τα κράτη-μέλη μπορούν να εξαναγκαστούν να επιτρέπουν στους φορείς εκμετάλλευσης τυχερών παιχνιδιών να παρέχουν τα παιχνίδια στη χώρα τους, μόνο και μόνο επειδή διαθέτουν άδεια λειτουργίας τυχερών παιχνιδιών σε κάποιο άλλο κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιδιαίτερα θετική ήταν και η διευκρίνιση του Δικαστηρίου της ΕΕ ότι τα μονοπώλια για τα τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο, όταν εξυπηρετούν τον σκοπό της καταπολέμησης του εγκλήματος και της απάτης, είναι σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ».