Θα πληρώσουν και άνεργοι όλο το χαράτσι στα ακίνητα!

Ηαπελπισία Βενιζέλου μπροστά στην «τρόικα» οδηγεί την κυβέρνηση σε επικίνδυνα μονοπάτια αναλγησίας για την είσπραξη εσόδων: Ακόμη και οι επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ άνεργοι θα πληρώσουν στο ακέραιο το νέο χαράτσι στα ακίνητα, ενώ οι «ευπαθείς» ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι με εισοδήματα πείνας, ανάπηροι και πολύτεκνοι) θα κληθούν να πληρώσουν αρχικά το χαράτσι και θα πρέπει να διεκδικήσουν επιστροφή, παίρνοντας ειδική βεβαίωση από τις ΔΟΥ. Το υπουργείο Οικονομικών, που δεν έχει καταφέρει να εισπράξει τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, επειδή προχώρησε σε παράνομη απευθείας ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία και ο διαγωνισμός μπλοκαρίστηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ήλθε την Παρασκευή, με την κατάθεση της τροπολογίας για το τέλος στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, να εξαντλήσει όλη την εισπρακτική του μανία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολογίζει τα έσοδα από τον φόρο σε 5,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2011-2012, δηλαδή 1,2 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα έλεγε αρχικά ο κ. Βενιζέλος στη Θεσσαλονίκη. Στην τροπολογία ενσωματώνεται αιτιολογική έκθεση, που έχει την προσωπική σφραγίδα του κ. Βενιζέλου, καθώς περιλαμβάνει ακραίες νοηματικές ακροβασίες, προκειμένου να απαντηθεί εκ των προτέρων μια βασική νομική ένσταση. Ότι, δηλαδή, δεν πρόκειται στην πραγματικότητα για τέλος, το οποίο μπορεί να εισπραχθεί από τη ΔΕΗ, αλλά για φόρο, αφού δεν υπάρχει το στοιχείο της ανταποδοτικότητας, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με το τέλος ακινήτων, που καταλήγει στους δήμους για υπηρεσίες καθαριότητας κ.ά. Για να απαντήσει σε αυτήν τη βασική ένσταση, που είναι βέβαιο ότι θα περιληφθεί σε κάποια προσφυγή κατά του νέου φόρου, το υπουργείο «βαφτίζει» τον φόρο «ανταποδοτικό τέλος» επειδή, όπως λέει, με τα έσοδα που θα εισπραχθούν θα σωθεί το Δημόσιο και η εθνική οικονομία και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποφύγουν την απαξίωση της περιουσίας τους! Πέρα από τις νομικίστικες αρλούμπες, η τροπολογία της Παρασκευής περιλαμβάνει διατάξεις που «δαγκώνουν» τους πάντες, χωρίς να σταματούν στους κατά τεκμήριο οικονομικά ασθενείς: Ακόμη και οι χιλιάδες άνεργοι που λαμβάνουν επιδόματα από τον ΟΑΕΔ, επειδή έχασαν φέτος τη δουλειά τους, θα επιβαρυνθούν στο ακέραιο, δηλαδή θα πληρώσουν το τέλος με συντελεστές από 3 μέχρι 16 ευρώ το τετραγωνικό, ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο και με προσαύξηση που φθάνει το 25% για τα νεόδμητα (ηλικίας έως 4 ετών). Δεν θα υπαχθούν, δηλαδή, στο χαμηλό κλιμάκιο (0,5 ευρώ / τετραγωνικό), στο οποίο θα υπαχθούν οι «ευπαθείς» ομάδες, προφανώς επειδή το υπουργείο κατατάσσει τους ανέργους στην κατηγορία των εχόντων! Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν λάβει επίδομα ανεργίας μέσα στο τελευταίο 12μηνο και δεν έχουν βρει ακόμη δουλειά, αλλά δεν έχουν ξεπεράσει τους 12 μήνες στις λίστες του ΟΑΕΔ, ώστε να χαρακτηρίζονται μακροχρόνια άνεργοι.
Ακόμη και για τους μακροχρόνια ανέργους, όμως, εισάγονται περιορισμοί προκειμένου να υπαχθούν στη χαμηλή κλίμακα του φόρου: Θα πρέπει το 2010 να βρίσκονταν ήδη στα όρια της απόλυτης εξαθλίωσης, με εισοδήματα κάτω από 8.000 ευρώ, για να έχουν αυτό το «προνόμιο». Το ίδιο εισοδηματικό «φίλτρο» εφαρμόζεται και στους πολύτεκνους, αλλά και στα άτομα με αναπηρία πάνω από 67%, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν δηλώσει εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ για να μπουν στον χαμηλό συντελεστή. Και, βεβαίως, να μην έχουν την ατυχία να ζουν σε περιοχή με αντικειμενική αξία άνω των 3.000 ευρώ ή το ακίνητό τους να έχει εμβαδόν άνω των 200 τ.μ.
Ουσιαστικά, δηλαδή, οι εξαιρέσεις του νόμου προορίζονται για ελάχιστες, απολύτως ακραίες περιπτώσεις και η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων θα πληρώσει στο ακέραιο το χαράτσι. Για να διασφαλίσει την πληρωμή του φόρου, το υπουργείο Οικονομικών προνοεί για τη λήψη ακραίων μέτρων: Η ΔΕΗ και οι άλλες εταιρείες παροχής ηλεκτρισμού θα πληρώνουν πρόστιμο 25% μεγαλύτερο από τον φόρο που έμεινε απλήρωτος αν δεν κόβουν το ρεύμα στον κακοπληρωτή. Επιπλέον, θα στέλνουν λίστες στο υπουργείο Οικονομικών με τα ονόματα των κακοπληρωτών για να ενεργοποιούνται εις βάρος τους όλα τα σκληρά μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή κατάσχεση σπιτιών, μισθών και συντάξεων.
Ν. Χ.


Σχολιάστε εδώ