Δύσκολες εποχές, Ευάγγελε…

Οι μέρες ανοχής για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Β. Βενιζέλο φαίνεται ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Αλλιώτικα τα σχεδίαζε, όταν έγινε ο ανασχηματισμός και η αναβάθμιση-μετακίνησή του ήταν το κυρίαρχο στοιχείο του, και αλλιώς του βγήκαν οι εξελίξεις.

Με άλλο αέρα πήγε στο «καυτό» υπουργείο, εκεί όπου «αχρηστεύτηκε» το πουλέν του Γ. Παπανδρέου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, και με άλλο αέρα και… κατεβασμένα τα φτερά είναι τώρα.

Όπως προκύπτει και απ’ τη δημοσκόπηση της RASS που δημοσιεύει σήμερα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», όλα παραπέμπουν στο ότι έχει αρχίσει η απομυθοποίησή του. Και αυτό το γεγονός έχει πολλαπλές παρενέργειες και σε ενδοκυβερνητικό και εσωκομματικό επίπεδο, αφού άπαντες πλέον οι δελφίνοι έχουν ξεκινήσει την κούρσα διαδοχής, εν όψει εξελίξεων και εν όψει ενός μη αποκλειόμενου εκλογικού σεναρίου στους επόμενους μήνες…

Αλλά, όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, η αποκαθήλωση της εικόνας του δεν συμβαίνει μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό. Κυρίως μεταξύ των δανειστών μας, των στελεχών της «τρόικας».

Κατά τις πληροφορίες αυτές, και οι ομόλογοί του υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, κυρίως δε αυτοί οι οποίοι μας ενδιαφέρουν άμεσα, όπως ο Γερμανός Σόιμπλε και τα στελέχη του ΔΝΤ και οι επικεφαλής άλλων οργανισμών (όπως της ΕΚΤ), πλέον είναι απέναντί του.

Οι πρώτες, ειδυλλιακές, μέρες και επαφές πέρασαν. Τώρα είναι οργισμένοι εναντίον του, επειδή κάποια στιγμή πήγε να διαπραγματευτεί μαζί τους με πολιτική διαπραγμάτευση, παρακάμπτοντας τις εντολές τους, που ήσαν στυγνά νούμερα, αριθμοί που πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα.

Ο Βενιζέλος, μαθημένος στην ελληνική πραγματικότητα, της επικοινωνίας και του ιδιόμορφου «τσαμπουκά», πήγε να τους κάνει «απιστίες». Ζήτησε πολιτική διαπραγμάτευση, προκειμένου να φανεί ήρωας και… αντιστεκόμενος στο εσωτερικό της χώρας και να ανεβάσει τις μετοχές του στο πολιτικό χρηματιστήριο.

Η απάντηση που πήρε ήταν ακαριαία. Στην ουσία πήρε ένα γερό μάθημα. Και τώρα τρέχει και δεν φτάνει.

Η «τρόικα» έφυγε. Και έστειλε τελεσίγραφο. Στην κυβέρνηση και στον Βενιζέλο. Στην ουσία τούς έβαλε το μαχαίρι στον λαιμό:

Ή εκπληρώνετε όλα όσα έχετε υπογράψει, στο ακέραιο, δίχως την παραμικρή παρέκκλιση, ή 6η δόση γιοκ!

Τα αποτελέσματα είναι ήδη γνωστά. Και με τραγικό τρόπο, για κάθε νοικοκυριό, για κάθε Έλληνα.

Το ένα αντιλαϊκό μέτρο διαδέχεται το άλλο. Επιδρομές στις (τρύπιες ήδη…) τσέπες μας. Έτρεχαν, πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος, περιδεείς, να ικανοποιήσουν τις εντολές της «τρόικας».

Για παράδειγμα, άλλα είπε ο Βενιζέλος στη Θεσσαλονίκη για το νέο χαράτσι στα ακίνητα. Και εντελώς διαφορετικά πάει να νομοθετήσει, με όσα περιλαμβάνει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή του αντιλαϊκού αυτού μέτρου. Τα περίφημα «κοινωνικά κριτήρια» εξαφανίστηκαν. Στη θέση τους μπήκαν ανάλγητες ρυθμίσεις, κοινωνικά και ανθρώπινα απαράδεκτες.

Ήθελαν τον Παπαδήμο

Και τώρα, αφού οι «τροϊκανοί» δοκίμασαν τις αντοχές του Γιώργου και του Βενιζέλου και τους βρήκαν… μπόσικους, απαιτούν ακόμα χειρότερα μέτρα! Φάνηκε αυτό και στη σύνοδο του Eurogroup την Παρασκευή. Με αποτέλεσμα να βγει ο άλλοτε «περήφανος» Βενιζέλος και να προαναγγείλει ουσιαστικά αυτά τα νέα μέτρα, και μάλιστα σε τόνο δραματικό!

Αλλά ούτε έτσι, επαναλαμβάνουμε, είναι ικανοποιημένοι οι δανειστές. Πλέον δεν έχουν εμπιστοσύνη στον νέο έλληνα «τσάρο».

Άλλωστε απ’ την αρχή άλλο πρόσωπο ήθελαν για αντικαταστάτη του χρεοκοπημένου Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο Λουκάς Παπαδήμος ήταν ο εκλεκτός τους.

Όμως το ντιλ χάλασε εξαιτίας της πολυπραγμοσύνης του Βενιζέλου, ο οποίος ήθελε μεν να είναι μόνο αντιπρόεδρος με αρμοδιότητα την Οικονομία, αλλά να έχει την υψηλή εποπτεία και του Λ. Παπαδήμου, κάτι που αρνήθηκε ο τελευταίος.

Αποτέλεσμα, να πάρει και τη θέση του υπουργού Οικονομικών και να έχει να διαχειριστεί την καυτή πατάτα.

Και να χάνει σταδιακά τη λάμψη του. Και να αποδυναμώνεται πολιτικά…

Χάνει και στο εσωτερικό…

Ήδη τα τραγελαφικά γεγονότα των τελευταίων ημερών τον έχουν φέρει σε δεινή θέση.

Από κει που, υπερφίαλος όπως είναι, πίστευε πως θα έβγαινε γενικά αλώβητος και θα επένδυε πολιτικά στη μετακίνησή του, διαπιστώνει τώρα ότι και φθείρεται και απομυθοποιείται.

Πόνταρε κάποια στιγμή και στο σενάριο των πρόωρων εκλογών, πριν η φθορά του καταστεί ανεξέλεγκτη. Θα το αξιοποιούσε, ύστερα από μια διαφαινόμενη βαριά ήττα του ΠΑΣΟΚ, ώστε να εμφανιστεί ως ο αναμφισβήτητος διάδοχος.

Ούτε αυτό του βγαίνει. Ο Γ. Παπανδρέου ξορκίζει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, αφού γνωρίζει τι τον περιμένει.

Αλλά ακόμα κι αν οι πρόωρες εκλογές προκύψουν αναπόφευκτες, τότε κάθε άλλο παρά σίγουρο είναι ότι ο Β. Βενιζέλος θα μπορέσει να εμφανιστεί με τον αέρα που υπολόγιζε εδώ και λίγες εβδομάδες. Η φθορά του γίνεται μέχρι και ανεξέλεγκτη. Ακόμα και ΜΜΕ και δημοσιογράφοι που τον στήριζαν εδώ και χρόνια, σταδιακά αποστασιοποιούνται…

Χάνει και τα ερείσματά του στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Βουλευτές οι οποίοι ήσαν δίπλα του σιγά σιγά τον εγκαταλείπουν.

Αλλά, το σημαντικότερο, τον εγκαταλείπει η βάση του ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης προκύπτει απ’ την έρευνα της RASS.

Είναι σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο. Αισθάνεται παγιδευμένος. Αλλά η έξοδος απ’ το αδιέξοδο δεν είναι καθόλου εύκολη…


Σχολιάστε εδώ