Γερμανική κατοχή στη Στατιστική Αρχή!

Η καθηγήτρια καταγγέλλει ότι το έλλειμμα του 2009 «φούσκωσε» στο 15,4% κατόπιν υποδείξεων του γερμανού επικεφαλής της Eurostat, ο οποίος υπαγόρευσε στον πρόεδρο, Αν. Γεωργίου, να «τσουβαλιάσει» χωρίς τον παραμικρό έλεγχο πλήθος Οργανισμών στη γενική κυβέρνηση. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την καθηγήτρια, μπορούσε, αλλά δεν ήθελε να αντιδράσει στη μεθόδευση, με την οποία η Ελλάδα εμφανίσθηκε ως πρωταθλήτρια… ελλείμματος στην Ευρωζώνη και σύρθηκε σε ένα πολύ σκληρό Μνημόνιο «διάσωσης».

Οι καταγγελίες της καθηγήτριας του τμήματος Εφαρμοσμένης Οικονομετρίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αγγίζουν ευθέως πλέον όχι μόνο τον Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που είχε ενημερωθεί με σχετικές επιστολές, καθώς και τον σημερινό υπουργό Οικονομικών, Β. Βενιζέλο, ο οποίος παρέχει απόλυτη στήριξη στον πρόεδρο της Αρχής, κ. Αν. Γεωργίου, φθάνοντας στο σημείο να καθαιρέσει όλα τα διαφωνούντα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής.

Με μια σύντομη τροπολογία, που χαρακτηρίζεται κοινοβουλευτικό πραξικόπημα από την αντιπολίτευση, ο υπουργός Οικονομικών παύει όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, πλην του κ. Γεωργίου και του εκπροσώπου των εργαζομένων, και εκχωρεί -μέχρι τον διορισμό νέων- τον πλήρη έλεγχο της Αρχής στον προερχόμενο από το ΔΝΤ και άνθρωπο του Παπακωνσταντίνου, κ. Γεωργίου.

Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ότι «ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ θεωρείται από όλους τους θεσμικούς μας εταίρους και κυρίως από τη Eurostat, με την οποία και συνεργάζεται, ένα πρόσωπο που, λόγω της εμπειρίας του και της προϋπηρεσίας του, παρέχει όλα τα εχέγγυα για να ξεπεραστεί οριστικά αυτή η θλιβερή σελίδα των λεγομένων «greek statistics»». Απέδωσε μάλιστα την «εξέγερση» σύσσωμου του διοικητικού συμβουλίου σε «προσωπικές σχέσεις και λειτουργίες», αφήνοντας να εννοηθεί ότι έφθασε στη νομοθετική ρύθμιση επειδή είχαν ζητηθεί οι παραιτήσεις των μελών και εκείνα αρνούνταν να παραιτηθούν.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της καθηγήτριας, πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, που δηλώνει ευθέως ότι τοποθετείται πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ, στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης του 2009, που διογκώθηκε πέρα από κάθε πρόβλεψη, περιλήφθηκαν για πρώτη φορά Οργανισμοί, για τους οποίους δεν είχε διαπιστωθεί με την προβλεπόμενη από τους κανόνες της Eurostat διαδικασία ότι πρέπει να εντάσσονται στο ευρύτερο Δημόσιο και να επηρεάζουν το έλλειμμα.

Καταγγέλλει επίσης ότι όλα αυτά έγιναν με προσωπικούς χειρισμούς του κ. Γεωργίου, σε συνεννόηση με τον γερμανό επικεφαλής της Eurostat, χωρίς να έχει συγκληθεί σε συνεδρίαση για να εγκρίνει τις αποφάσεις το διοικητικό συμβούλιο. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, στόχος αυτών των μεθοδεύσεων ήταν να εμφανισθεί το ελληνικό έλλειμμα υψηλότερο και από το έλλειμμα της Ιρλανδίας, που έφθασε το 2009 στο 14%, ώστε να δικαιολογηθούν τα σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν αργότερα στην Ελλάδα.

Σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, η καθηγήτρια κατήγγειλε ότι ενημέρωσε τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για αυτές τις μεθοδεύσεις και εκείνος της ζήτησε να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του προέδρου, λέγοντας πως η ΕΛΣΤΑΤ είναι μια δημόσια υπηρεσία, όπου δεν μπορεί καθένας να εκφράζει προσωπικές απόψεις. Σε προσπάθειά της να επικοινωνήσει με τον γερμανό επικεφαλής της Eurostat, για να του μεταφέρει τις επιστημονικές της διαφωνίες, συνάντησε απαξιωτική συμπεριφορά. «Ο κ. Ραντερμάγερ δεν ενδιαφέρεται για τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας, μας έχουν για μπανανία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πάντως, οι καταγγελίες της καθηγήτριας για «τσουβάλιασμα» άσχετων Οργανισμών στο Δημόσιο φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται εμμέσως και από τη διαδικασία που ακολούθησε το υπουργείο Οικονομικών για να επιλέξει τους 151 φορείς όπου θα επιβληθεί το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Οι φορείς αντλήθηκαν από τη λίστα της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά αμέσως προκλήθηκαν τεράστιες αντιδράσεις από τις διοικήσεις πολλών εξ αυτών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι δεν εντάσσονται στον δημόσιο τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις λίστες είχε περιληφθεί ως δημόσιος φορέας μέχρι και το Ίδρυμα Γουλανδρή! Μετά τον σάλο, αργά το βράδυ της Παρασκευής, η ΕΛΣΤΑΤ απάντησε εμμέσως σε αυτές τις καταγγελίες, με μια ανακοίνωση που αναφέρει ότι οι εντάξεις φορέων στη γενική κυβέρνηση έχουν γίνει σε συνεννόηση με τη Eurostat και με σεβασμό στους κανόνες που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου απορρίπτει τις καταγγελίες ως θεωρίες συνωμοσίας και επιχειρεί σε ανακοίνωση που εξέδωσε να υποβαθμίσει την αξιοπιστία της καθηγήτριας, επικαλούμενος τις δηλώσεις της περί «γερμανικής κατοχής». Δεν εξηγεί, όμως, πώς ήταν δυνατόν να ανέχεται ως υπουργός να μην έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ, επειδή η πλειοψηφία των μελών διαφωνούσε με τις μεθοδεύσεις Γεωργίου. Τελικά, δηλαδή, όλα τα μέλη που πρότεινε στη Βουλή ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου, πλην του κ. Γεωργίου, ήταν «μη σοβαροί» και μόνο ο κ. Γεωργίου είχε το προνόμιο της απόλυτης αλήθειας (δια της επιφοιτήσεως του πνεύματος Ραντερμάγερ;).

Πάντως, το πλούσιο βιογραφικό της κ. Γεωργαντά μόνο σε «ασόβαρο συνωμοσιολόγο» δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι παραπέμπει: Όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό της, έχει «πτυχίο Οικονομικών από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακό τίτλο Μ.Α. και διδακτορικό Ph.D. στην Οικονομική Στατιστική και Οικονομετρία από το Πανεπιστήμιο του Leeds ΗΒ. Διετέλεσε επιστημονική ερευνήτρια ΚΕΠΕ, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ, ερευνήτρια του διεθνούς κύρους Κέντρου Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ (NBER), επιστημονική σύμβουλος στον ΣΒΒΕ (Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας), στον ΟΟΣΑ, στο τ. υπουργείο Ανάπτυξης και άλλους ιδιωτικούς και δημόσιους Οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η Cambridge Econometrics και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πολύ προσφάτως επισκέπτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Cambridge του ΗΒ».


Σχολιάστε εδώ