Βρίσκει έδαφος στους ψηφοφόρους η πρόταση για ενωμένη Αριστερά

Αίσθηση προκάλεσε η ρήση του Αλ. Τσίπρα κατά τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, ότι η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να ανατραπεί και ότι δεν θα φθάσει να ψηφίσει προϋπολογισμό. Βέβαια ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν καλεί σε αποστασία βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση και εννοεί ότι πρέπει να ανατραπεί κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος, ωστόσο είναι φανερό ότι ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζουν τις στροφές της αντιπαράθεσης.
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι με τη λαϊκή οργή που επικρατεί με τα απανωτά χαράτσια και τα πλήγματα στα εισοδήματα, η σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση βρίσκει απήχηση στον κόσμο, όπως φάνηκε και από την δημοσκόπηση της Public Issue που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» και δίνει εκτίμηση εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ στο 9%!
Τα στελέχη του κόμματος δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν διάβασαν τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, αλλά οι πιο νουνεχείς θυμήθηκαν τη δημοσκοπική άνοιξη του ΣΥΡΙΖΑ το 2007 με ποσοστά που άγγιζαν το 20% για να καταλήξουν στις εκλογές λίγο πάνω από όριο της εκλογικής επιβίωσης. Θυμήθηκαν επίσης την τότε ρήση του Δ. Παπαδημούλη που δικαιώθηκε στην πράξη, ότι «πήραν τα ποσοστά μας αέρα, μην πάρουν και τα μυαλά μας».
Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι στο σχήμα υπάρχει ήδη η συσσωρευμένη εμπειρία και έτσι θα αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν τον χώρο στην εκλογική καθίζηση.
Θεωρούν ότι η πρότασή τους για «τη συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας με ενωμένη την Αριστερά» βρίσκει έδαφος στους ψηφοφόρους που είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση και τη ΝΔ, παρά το γεγονός ότι φαίνεται να είναι πρόταση χωρίς αποδέκτες, αφού εκτός από το ΚΚΕ που φυσικά αποκρούει κάθε τέτοια σκέψη και ο Φ. Κουβέλης δεν τη συζητάει.
Την πρόταση επανέφερε ο Αλ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη και επικαλούμενος τη δημοσκόπηση της «Καθημερινής» άθροισε αυθαίρετα εν πολλοίς τα ποσοστά του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, των Οικολόγων, του «Άρματος Πολιτών» του Γ. Δημαρά και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ λέγοντας ότι η Αριστερά σε κάθε της έκφανση συγκεντρώνει ποσοστά που φθάνουν το 30% και σχεδόν κινούνται στο ίδιο ύψος με τα ποσοστά που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ, ενώ μια ενδεχόμενη συνεργασία με τη δυναμική που θα πυροδοτούσε θα έβαζε τη σφραγίδα στις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις.
Ταυτόχρονα ο Αλ. Τσίπρας, με τη φράση ότι «δεν μισώ το ΠΑΣΟΚ, ίσα ίσα το νοσταλγώ αφού δεν υπάρχει πια το ΠΑΣΟΚ που γνωρίσαμε και έχουμε ένα κόμμα του Μνημονίου», έκανε άνοιγμα και σε πρώην ή νυν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είναι απογοητευμένα από την κυβερνητική πολιτική. Στα στελέχη αυτά αναπτύσσονται διεργασίες για τη δημιουργία ενός «τρίτου πόλου» ο οποίος θα καλύψει το κενό που αφήνει η άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική της σημερινής κυβέρνησης.
Όμως για τη δημιουργία «τρίτου πόλου» κινείται και η
ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη, αφού η ηγεσία της εκτιμάει ότι η «δεξιά στροφή» του ΠΑΣΟΚ και η «αριστερίστικη στροφή του ΣΥΝ» αφήνει ζωτικό χώρο για να αναπτυχθεί μια «υπεύθυνη» Αριστερά που θα καλύψει το κενό που εκ των πραγμάτων δημιουργείται. Έτσι ο Φ. Κουβέλης απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του Αλ. Τσίπρα για συνεργασία «όλων των δυνάμεων της Αριστεράς» κατά του Μνημονίου, λέγοντας ότι ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια τα οποία έχουμε θέσει, αφού τα προβλήματα είναι βαθύτατα πολιτικά και υπάρχουν πολιτικές διαφορές έως και αντίπαλες θέσεις ανάμεσα στη Δημοκρατική Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάστε εδώ