Αστρονομικά ενοίκια πληρώνει ο Δήμος Αθηναίων

Αστρονομικά ποσά για τη στέγαση των υπηρεσιών του ξοδεύει ο Δήμος Αθηναίων, την ίδια ώρα που δεν εισπράττει ούτε ευρώ από τις μισθώσεις των κτιρίων του π.χ. τη Βαρβάκειο Αγορά, όπου οι επαγγελματίες έχουν κηρύξει μια ιδιότυπη στάση πληρωμών.
Μόνο για το παλιό κτίριο της «Καθημερινής» στη συμβολή Πειραιώς και Σωκράτους δαπανά μηνιαίως (για ενοίκιο) περίπου 75.000 ευρώ, ενώ 42.000 δίνει για το ακίνητο της Συγγρού όπου λειτουργεί ένα από τα δημοτικά ΚΕΠ. Ανάλογο ποσό διαθέτει και για την εκμίσθωση του κτιρίου της Δημοτικής Αστυνομίας στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου.
Τα ενοίκια που καταβάλλει συνολικά ο δήμος κάθε μήνα για τη στέγαση των διάφορων διευθύνσεών του λέγεται ότι ανέρχονται στις 500.000 ευρώ!
Μπροστά στο ενδεχόμενο να μην μπορεί ο δήμος να πληρώσει τα μισθωμένα κτίρια και να μπει σε διαδικασία έξωσης των υπηρεσιών του, η Οικονομική Επιτροπή στη συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης αποφάσισε να προτείνει στους ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων κτιρίων μείωση των ενοικίων κατά 50%!
Παράλληλα τα μέλη της επιτροπής ζήτησαν από τη Διεύθυνση Δημοτικής Περιουσίας να τους επιδώσει τη λίστα με όλη την ακίνητη δημοτική περιουσία, ώστε να αξιοποιηθεί ακόμα και με τη στέγαση κάποιων υπηρεσιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μια τέτοια προσπάθεια έγινε το 1996 όταν αντιδήμαρχος Οικονομικών ήταν η Ήρα Βαλσαμάκη, η οποία κατάφερε να αποτυπώσει σ’ ένα χρηστικό βιβλιαράκι όλα τα -τότε- ακίνητα του Δήμου Αθηναίων, εντός και εκτός πρωτεύουσας.
Το βέβαιο είναι ότι στη δημοτική αρχή Καμίνη, λόγω της συνεχούς πτώσης των εσόδων εξαιτίας της άρνησης των οφειλετών να πληρώσουν, επικρατεί πανικός, αφού κινδυνεύει η μισθοδοσία προσωπικού για τον Οκτώβριο, ενώ πλησιάζει και ο Δεκέμβριος με το έστω και μειωμένο δώρο για τους 10.500 εργαζόμενους.
Με έναν στους δέκα πελάτες της ΔΕΗ να μην πληρώνει τον λογαριασμό, ο δήμος δεν εισπράττει τα αντίστοιχα ανταποδοτικά τέλη (ήδη τα έσοδα από την πηγή αυτή έπεσαν στα 11 από τα 15 εκατ. ευρώ μηνιαίως) και καθώς οι καταστηματάρχες δεν πληρώνουν τα πρόστιμα από την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων (τραπεζοκαθίσματα) ο δήμος οδεύει προς την υπαγωγή του στο πρόγραμμα εξυγίανσης που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Ο Καμίνης, από τη δική του πλευρά, διατείνεται ότι ιδιώτες (πολίτες και επιχειρηματίες) χρωστούν στον δήμο πάνω από 60 εκατ. ευρώ.
Επίσης, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να κινηθεί νομικά κατά των ενοικιαστών των δημοτικών κτιρίων που σχεδόν στο 100% δεν καταβάλλουν το συμφωνημένο μίσθωμα τους τελευταίους μήνες.


Σχολιάστε εδώ