Με την πλάτη στον τοίχο…
ΔΝΤ, Βρυξέλλες και Μέρκελ «απειλούν» ευθέως ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα καταβληθεί η επόμενη δόση του δανείου και η χώρα θα βρεθεί ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία. Οι πιέσεις πήραν τη μορφή τρομοκρατίας κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να θέτουν ανοιχτά και δημόσια θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας ή εξόδου από το ευρώ. Οι προσεχείς εβδομάδες θα είναι καθοριστικές, οι πλέον κρίσιμες στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος μίλησε για «κολασμένο δίμηνο» (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος) και για πόλεμο που αν χαθεί θα βρεθούμε δεκαετίες πίσω. Τις επόμενες ημέρες, εκτός απροόπτου, θα επανέλθουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της «τρόικας» για να συνεχίσουν τους ελέγχους στην πορεία υλοποίησης των μέτρων, προκειμένου αμέσως μετά να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να εγκριθούν από τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για το νέο πακέτο βοήθειας. Σε αντίθετη περίπτωση, θα βρεθεί στον αέρα η χρηματοδότηση της χώρας μας.
Ανακύκλωση
Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σεναρίων και φημών περί χρεοκοπίας ή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ –κυρίως από τη γερμανική πλευρά– προκάλεσε αναστάτωση και τριγμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Ενδεικτική η νέα παρέμβαση του Μπ. Ομπάμα, που ζήτησε να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης και να δοθεί περισσότερος χρόνος στη χώρα μας προκειμένου να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Μέσα σε αυτό το κλίμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη Μέρκελ – Σαρκοζί και Παπανδρέου. Ο έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους δύο ηγέτες ότι θα υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνει το Μνημόνιο, ενώ από την πλευρά τους εκείνοι σημείωσαν ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη. Παράλληλα υποσχέθηκαν ότι θα υλοποιηθούν κανονικά οι συμφωνίες της 21ης Ιουλίου για το νέο πακέτο βοήθειας. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να πείσει την «τρόικα», φέρνει πιο κοντά (μέχρι το τέλος του μήνα) μέτρα και αποφάσεις όπως το ενιαίο μισθολόγιο και οι συγχωνεύσεις οργανισμών, αλλά και την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2012.
Ομολογία
ΥΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ των απειλών για μη καταβολή της δόσης, η κυβέρνηση προχώρησε εσπευσμένα στην εξαγγελία του νέου ειδικού φόρου για τα ακίνητα έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών χρησιμοποίησαν δραματικούς τόνους, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι, αν τα μέτρα δεν υλοποιηθούν, η χώρα θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τους βουλευτές να στηρίξουν (ψηφίσουν) τα μέτρα, επισημαίνοντας ότι η σωτηρία της χώρας πρέπει να τεθεί πάνω από το πολιτικό μέλλον του καθενός. Το νέο χαράτσι στα ακίνητα προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από κόμματα και φορείς. Η ΝΔ χαρακτήρισε το μέτρο «ομολογία αποτυχίας» της οικονομικής πολιτικής, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας και ζήτησε πρόωρες εκλογές. Το ΚΚΕ μίλησε για «σφαγιασμό των δικαιωμάτων του λαού» και ζήτησε απειθαρχία και αντίσταση στα κυβερνητικά μέτρα. Από τη ΔΕΘ ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον Γ. Παπανδρέου «πρωθυπουργό σε εφεδρεία» και ζήτησε εκλογές προκειμένου να φύγει η «επικίνδυνη κυβέρνηση».
Προθάλαμος
Η ΕΦΕΔΡΕΙΑ είναι μόνο η αρχή στις σαρωτικές αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση, κατ’ εντολή της «τρόικας», που ζητά τη μείωση κατά 30% του δημόσιου τομέα. Μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου οι διοικήσεις 151 φορέων πρέπει να έχουν υποδείξει ένα 10% του πλεονάζοντος προσωπικού που θα τεθεί σε εφεδρεία. Στη συνέχεια ειδική επιτροπή ανά φορέα θα προχωρήσει στη συνολική αξιολόγηση του προσωπικού προκειμένου να επιλέξει το προσωπικό που πλεονάζει και πρέπει να αποχωρήσει. Από αυτούς το 10% θα μεταταχθεί, το 30% θα προσληφθεί με άλλη σχέση εργασίας (σύμβαση ορισμένου χρόνου, μερική απασχόληση κ.ά.) και το υπόλοιπο 60% θα τεθεί σε καθεστώς εφεδρείας. Οι τελευταίοι θα λαμβάνουν επί έναν χρόνο το 60% του βασικού μισθού τους και αν στο μεταξύ δεν αξιοποιηθούν σε κάποια θέση θα απολυθούν. Η απόφαση της κυβέρνησης προκαλεί ισχυρές αντιδράσεις από κόμματα αλλά και φορείς, ενώ κλάδοι εργαζομένων που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της εφεδρείας προχώρησαν σε καταλήψεις και εξετάζουν το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων. Το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας θα επεκταθεί και στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ θα υπάρξουν και μετατάξεις. Όσοι αρνούνται να μεταταχθούν θα απολύονται!
«Μέτωπο»
ΑΝΟΙΧΤΟ παραμένει το «μέτωπο» κυβέρνησης – ιδιοκτητών ταξί. Ο υπουργός Υποδομών Γ. Ραγκούσης επιμένει στην εφαρμογή της πλήρους απελευθέρωσης του επαγγέλματος και οι αυτοκινητιστές προαναγγέλλουν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες μορφές κινητοποιήσεων. Την περασμένη Τρίτη οι ιδιοκτήτες ταξί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, ενώ μέσα συνεδρίαζε ο ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ με θέμα το νομοσχέδιο του κ. Ραγκούση. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θ. Λυμπερόπουλος είπε ότι εκτός από τον υπουργό Υποδομών θα «στοχοποιηθούν» από τον κλάδο και όσοι βουλευτές ψηφίσουν το νομοσχέδιο, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους κυβερνητικούς βουλευτές και την αποδοκιμασία της ΝΔ, στέλεχος της οποίας είναι ο κ. Λυμπερόπουλος. Το «μέτωπο» αναμένεται θα διευρυνθεί καθώς το νομοσχέδιο Ραγκούση προβλέπει πλήρη απελευθέρωση και για τους ιδιοκτήτες φορτηγών, στους οποίους ο νόμος Ρέππα είχε δώσει τριετή περίοδο χάριτος.
Επιμένουν…
ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρά τις συνεχιζόμενες «απειλές» της Τουρκίας, η Κύπρος δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει κανονικά στις προγραμματισμένες για το τέλος Σεπτεμβρίου γεωτρήσεις. «Ανεπίτρεπτες και απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας ο Δ. Χριστόφιας, ενώ το ίδιο αποφασισμένο εμφανίζεται από την πλευρά του και το Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ έχει προειδοποιήσει ότι θα αντιδράσει με δυναμικό τρόπο σε περίπτωση που η Τουρκία προβεί σε τυχόν παράνομες ενέργειες. Ενδεικτικό είναι ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έκαναν υπερπτήσεις στα όρια του FIR της Αιγύπτου ενώ ο Τ. Ερντογάν πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο Κάιρο. Στην Αθήνα επικρατεί προβληματισμός και ανησυχία για τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η υπόθεση, και μετά τις «πολεμικές ιαχές» του Θ. Πάγκαλου στην κυβέρνηση έχουν επιλέξει τακτική χαμηλών τόνων.