Διαμάχες μεταξύ φοιτητών

Αρκετά πάντως τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων έχουν ήδη σταματήσει τις κινητοποιήσεις, προκειμένου να μη χαθεί το επόμενο εξάμηνο. Στις συνελεύσεις της επόμενης εβδομάδας είναι πιθανόν να δούμε νέα δεδομένα, καθώς εξελίσσεται κάποιες σημαντικές αλλαγές. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα η συμμετοχή των μελών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στις συνελεύσεις καταγράφεται αυξημένη. Η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ μάλιστα βγαίνει πλέον ανοιχτά κατά των καταλήψεων, διαφωνώντας ωστόσο με τον νέο νόμο και προτείνοντας άλλες μορφές κινητοποιήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες σχολές οι ανένταχτοι φοιτητές που υποστηρίζουν τη διακοπή των καταλήψεων αρχίζουν και υποστηρίζουν τα πλαίσια της ΔΑΠ, προκειμένου να αρχίσουν τις εξετάσεις τους. Από την άλλη πλευρά, η ΠΑΣΠ ΑΕΙ, σε όσες σχολές δεν είναι αυτοδύναμη, υποστηρίζει ενιαίο πλαίσιο καταλήψεων με τα αριστερά σχήματα (ΑΡΕΝ και ΕΑΑΚ), προκειμένου να αποφύγει την πιθανότητα να υπερψηφιστεί η πρόταση της ΔΑΠ. Ορατή είναι όμως πλέον και η διαφοροποίηση από την κεντρική γραμμή μερικών, λίγων ακόμη, στελεχών της ΠΑΣΠ, που ζητούν να σταματήσουν οι καταλήψεις και να πάψει η οργάνωση σε αυτήν τη φάση να τις υποστηρίζει. Σε πολλές σχολές ωστόσο μαθαίνουμε ότι οι κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις έχουν την υποστήριξη των νεαρότερων φοιτητών, ενώ η αντίθετη άποψη υπερτερεί στα μεγαλύτερα έτη. Σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, οι κινήσεις ανένταχτων και «ανεξάρτητων» φοιτητών που έχουν προβληθεί από διάφορα ΜΜΕ και κάνουν θραύση στο διαδίκτυο (σας παρουσιάσαμε κάποιες την προηγούμενη εβδομάδα), δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν κόσμο μέσα στις γενικές συνελεύσεις. Μάλλον καλλιεργούν κλίμα παρά συμβάλλουν στη λήψη αποφάσεων, ενώ βοηθούν στο να εκτονώνονται διάφοροι φοιτητές κατά των καταλήψεων στο διαδίκτυο και να μην πηγαίνουν να ψηφίσουν στις σχολές τους.

Κινητοποιήσεις και σε σχολεία

Στον χορό των αντιδράσεων και των κινητοποιήσεων στον χώρο της Παιδείας, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αυτήν τη φορά, μπήκαν ήδη και οι μαθητές την εβδομάδα που μας πέρασε. Το ΣΑΣΑ (Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας), που πρόσκειται στην ΚΝΕ, πρωτοστατεί στις κινήσεις, έκανε κινητοποιήσεις σε πολλά σχολεία τις πρώτες ημέρες της νέας σχολικής χρονιάς και διοργάνωσε σε πολλές γειτονιές συζητήσεις για την οργάνωση του αγώνα. Την επόμενη εβδομάδα θα συμμετέχει σε συλλαλητήρια, ενώ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν θα προχωρήσει σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις (όπως οι καταλήψεις), απόφαση που εξαρτάται από τις εξελίξεις και τη στάση του υπουργείου. Ήδη μέλη του ΣΑΣΑ διαμαρτύρονται για εκβιασμούς και απειλές από την Αστυνομία και διευθυντές σχολείων. Το πλαίσιο των διεκδικήσεων αφορά, πέραν των γενικότερων πολιτικών αιτημάτων, σε θέματα δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, στο μοίρασμα των βιβλίων, στην κάλυψη των κενών δασκάλων και καθηγητών, στην ακύρωση των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, σε δωρεάν μετακινήσεις, στη μη εφαρμογή του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και στο πάγιο αίτημα για ενιαίο 12χρονο δημόσιο σχολείο για όλους.

Η «γενιά των φιμωμένων»
συνεχίζει

Η πρωτοβουλία ενημέρωσης και αντίδρασης της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ με τίτλο «Η γενιά των φιμωμένων» συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα. Την προηγούμενη εβδομάδα αύξησαν τη συμμετοχή των μελών της και κατάφεραν να πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις σε τριάντα κεντρικά σημεία είκοσι έξι πόλεων που έχουν φοιτητικό πληθυσμό. Με τις γνωστές, πλέον, μονωτικές ταινίες, ως φίμωτρα, μοίρασαν και πάλι τα κείμενά τους ενημερώνοντας τους πολίτες για τις αλλαγές που φέρνει ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκαπίδευση και, φυσικά, εκθέτοντας τις απόψεις τους για αποστρατεία της «γενιάς του Πολυτεχνείου». Οι συγκεκριμένες κινήσεις της ΟΝΝΕΔ θα συνεχιστούν και αυτήν την εβδομάδα και πιθανόν να κορυφωθούν την επόμενη, με πιο δυναμική ή πρωτότυπη δράση, την οποία δεν προαναγγέλλουν για ευνόητους λόγους…

****

Να μείνω ή να φύγω;

Με τίτλο το ερώτημα «Γιατί να μείνω Ελλάδα;» η ΟΝΝΕΔ πραγματοποίησε εκδήλωση την Παρασκευή το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ. Όπως λένε οι γαλάζιοι, η κρίση και η απουσία κάθε έννοιας ανάπτυξης στην Ελλάδα ουσιαστικά ωθούν πολλούς νέους σε μια σύγχρονη ξενιτιά. Άλλωστε πολλοί φοβούνται ότι ζούμε σε μια εποχή που η Ελλάδα διώχνει τα παιδιά της, όπως και στη δεκαετία του ’50. Μόνο που τότε μετανάστευαν ανειδίκευτοι εργάτες ενώ σήμερα νέοι επιστήμονες… Η εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στήθηκε εξαρχής για να μεταδοθεί διαδικτυακά, μέσα από τη σελίδα της στο facebook, αλλά στην αίθουσα βρίσκονταν περίπου 100 μέλη της ΟΝΝΕΔ από τη συμπρωτεύουσα. Η ΟΝΝΕΔ άνοιξε το πρωί της Παρασκευής τον διάλογο στο facebook, όπου κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να κάνουν ερωτήσεις στον Αντώνη Σαμαρά. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης (ως συντονιστής) από την ΟΝΝΕΔ και έξι νέοι επιστήμονες (οι δύο μέσω σύνδεσης skype), από τους οποίους οι τέσσερις έφυγαν για σπουδές στο εξωτερικό και γύρισαν και οι δύο τελειώνουν τώρα τις σπουδές τους. Ο συντονιστής υποστήριξε ότι η σημερινή νεολαία είναι η πιο μορφωμένη γενιά και οι νέοι Έλληνες θεωρούνται από τους πιο μορφωμένους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οπότε είναι λογικό να σκέφτονται να μεταναστεύσουν, αφού στο εξωτερικό βρίσκουν τουλάχιστον διπλάσιους μισθούς από ό,τι στην Ελλάδα. Οι τρεις από τους συμμετέχοντες νέους επιστήμονες υποστήριξαν ότι θα ξαναφύγουν στο εξωτερικό για εργασία και οι άλλοι τρεις ότι θα μείνουν στην Ελλάδα. Ο Αντώνης Σαμαράς άκουσε όλους τους νέους που τοποθετήθηκαν, κράτησε σημειώσεις σε όσα έλεγαν για να μπορέσει να απαντήσει, κυρίως όσον αφορά αυτά που νιώθουν. Παρατήρησε ότι είναι έκδηλη η κατάσταση κατάθλιψης και μιζέριας που βιώνουν και νιώθουν οι νέοι. Καταλαβαίνει ότι τα μέτρα, οι φόροι, και η απουσία ουσιαστικής ανάπτυξης οδηγούν τους νέους να φύγουν από την Ελλάδα. Όμως, τόνισε, αυτό πρέπει να σταματήσει. Οι νέοι πρέπει να αγαπούν την πατρίδα, σημείωσε, αλλά και η πατρίδα πρέπει να δίνει στους νέους τη δυνατότητα να μείνουν εδώ, παραπέμποντας ευθέως στις οικονομικές προτάσεις της ΝΔ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ συνεχάρη την ΟΝΝΕΔ και ευχήθηκε και οι άλλες νεολαίες να κάνουν εξωστρεφείς και πρωτότυπες δράσεις. Εκτίμησε ότι ήδη ο μέσος νέος της χώρας βλέπει τη ΝΔ με ελπίδα και εμπιστοσύνη και αυτό πρέπει να λειτουργήσει για το κόμμα ως σκαλοπάτι αλλά και ως ευθύνη.

Γαλάζιες δράσεις

Έπειτα από περίπου έναν μήνα όπου η γαλάζια νεολαία εστίασε κυρίως στα θέματα Παιδείας, η Μεσογείων αποφάσισε να προχωρήσει τον σχεδιασμό της για τα άλλα θέματα που τους απασχολούν. Για παράδειγμα, μέσα στην εβδομάδα σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν εκδήλωση στη Χαλκιδική για τον τουρισμό. Πέρα από αυτό, η ΟΝΝΕΔ βρίσκεται στη τελευταία φάση του σχεδιασμού μιας νέας ιστοσελίδας για νέους, που θα παρέχει χρήσιμες και χρηστικές πληροφορίες για τη σύνταξη βιογραφικών σημειωμάτων, για το «κυνήγι» θέσεων εργασίας, για επιδοτούμενα ή μη προγράμματα, για τη χρήση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης για επαγγελματικούς και εργασιακούς λόγους και άλλα παρόμοια θέματα. Τέλος μαθαίνουμε ότι έχουν επεξεργαστεί προτάσεις για τη στρατιωτική θητεία που θα περιλαμβάνουν πολλά θέματα, πέραν της διάρκειας. Σκοπεύουν μάλιστα να κάνουν εκδήλωση παρουσίασης των θέσεων (αν προλάβουν μέσα στην εβδομάδα), όπου έχουν καλέσει να συζητήσει μαζί τους τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη! Αν δεχθεί ο υπουργός (και δεν προκύψουν οξυμμένα προβλήματα με τους γείτονες…), στη συζήτηση θα υπάρχει και εκπρόσωπος της ΝΔ. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρουν ένα άλλο στήσιμο για την εκδήλωση, αλλά θέλουν να προχωρήσουν γρήγορα το θέμα, πριν τους προλάβει ξανά η κυβέρνηση με την ανακοίνωση αλλαγών.

****

Ανοιχτά θέματα
στη ΓΓΝΓ

Τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το Ινστιτούτο Νεολαίας (κυρίως τους πολιτικούς προϊσταμένους του) περιμένουν στη γωνία, με το όπλο παρά πόδα, πολλά νεαρά στελέχη της πράσινης Νεολαίας και του Κινήματος. Λόγω της ρήξης των σχέσεων με το Κίνημα και την Άννα Διαμαντοπούλου, αναμένουν κάποιο στραβοπάτημα στην Αχαρνών για να ξιφουλκήσουν. Και το πρώτο θέμα που κοιτάνε είναι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προσλήψεων για τις θυρίδες επιχειρηματικότητας, θέμα για το οποίο σας γράψαμε πριν από εβδομάδες. Όμως δεν είναι μόνο εκεί στραμένα τα βλέμματα. Φίλοι της στήλης μάς επισημαίνουν διάφορες εκκρεμότητες. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι στις υπηρεσίες της Αχαρνών (ΓΓΝΓ και ΙΝ) προτιμούν, τα τελευταία χρόνια, να κάνουν διαφημίσεις σε έντυπα free press. Αυτό που δεν θυμάται κανείς είναι να έχει εξαιρεθεί η ΓΓΝΓ από τις διατάξεις και τις αποφάσεις περί κρατικών διαφημίσεων, όπως για παράδειγμα τελευταία με την Biennale Νέων Καλλιτεχνών στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε όλοι θέλουν να μάθουν το παραθυράκι…

Επιπλέον, θυμάστε που αποκάλυψε «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» πριν από λίγες εβδομάδες το πάρτι που εξακολουθεί να γίνεται με τις υπερωρίες των υπαλλήλων στα γραφεία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας; Φυσικά δεν λάβαμε καμία επίσημη απάντηση, αλλά μας λένε ότι τα ίδια γίνονται και στη ΓΓΝΓ. Για παράδειγμα, ο κάθε σύμβουλος του ΓΓΝΓ πήρε τον Μάιο αποζημίωση για 27 ώρες υπερωριακής απασχόλησης για τον μισό μήνα. Τον Ιούνιο, καθένας από τους συμβούλους πήρε αποζημίωση… πάλι για 27 ώρες, αυτήν τη φορά για ολόκληρο τον μήνα! Σύμπτωση; Όχι, απλώς έτσι έχουν «στήσει» τον μηχανισμό για να παίρνουν όλες τις ώρες που τους επιτρέπει το ΥΠΟΙΚ και με βάση τους περιορισμούς που εκείνο θέτει. Ουδείς φυσικά ελέγχει πόσο πραγματικά εργάστηκαν. Τουλάχιστον αυτοί παίρνουν μόνο 27 ώρες, σε σχέση με τους αποσπασμένους σε βουλευτικά και υπουργικά γραφεία που παίρνουν, κάθε μήνα, πάντα, αποζημίωση για 45 ώρες.

Άλλοι σύντροφοι τονίζουν ότι ξαναγύρισαν στις παλιές συνήθειες μεθοδεύσεων χρηματοδοτήσεων στη ΓΓΝΓ. Επειδή ουδείς ακόμη γνωρίζει ποιο θα είναι το μέλλον των ΤΟΣΥΝ και επειδή η χρηματοδότησή τους, ιδίως μετά τον «Καλλικράτη» και το Μνημόνιο, έχει πάει στις ελληνικές καλένδες, τα «ημέτερα» ΤΟΣΥΝ βρήκαν άλλο τρόπο χρηματοδότησης, ο οποίος μπορεί να χρησιμεύσει και στο μέλλον. Συστήνουν μία ΜΚΟ τοπικού ενδιαφέροντος και βάζουν εταίρο μιας δράσης το αντίστοιχο ΤΟΣΥΝ. Παίρνουν χρηματοδότηση από τη ΓΓΝΓ ως ΜΚΟ για τοπική δράση, δεν φαίνεται το συγκεκριμένο ΤΟΣΥΝ στα χαρτά και τις αποφάσεις και έτσι δεν φωνάζουν τα άλλα ΤΟΣΥΝ για ρουσφέτι.

****

Πράσινες αντιπαραθέσεις

Επίθεση μέσω ιστολογίων δέχθηκε ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστας Πανταζής. Αφορμή στάθηκε η ομόφωνη απόφαση που έλαβε η Εθνική Αντιπροσωπεία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ για τον νόμο πλαίσιο της Άννας Διαμαντοπούλου. Οι επικριτές του γραμματέα αναρωτιούνται αν η συνεδρίαση της Εθνικής Αντιπροσωπείας είχε απαρτία, αν έγινε ψηφοφορία για το κείμενο και αν τελικά ήταν παραπάνω από λίγες δεκάδες όσοι συμμετείχαν. Οργισμένη ήταν απάντηση που έδωσε ο γραμματέας της πράσινης νεολαίας, αναφέροντας ότι και απαρτία υπήρχε και το κείμενο είχε συνδιαμορφωθεί από όλα τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας έπειτα από πολυήμερο διάλογο, πριν εγκριθεί στη συνεδρίαση. Σε αυτό συνηγορεί και η δική μας πληροφόρηση, καθώς κυκλοφορούσε κείμενο πριν από τη συνεδρίαση ανάμεσα στα μέλη του οργάνου που δεν είχε τις ίδιες διατυπώσεις με το τελικό. Σύμφωνα με κύκλους της Ιπποκράτους, το ζήτημα δεν υπάρχει καν και δημιουργείται διαδικτυακός θόρυβος από όσους ενοχλήθηκαν για το περιεχόμενο, δείχνοντας ευθέως στελέχη της Νεολαίας που πρόσκεινται στην Άννα Διαμαντοπούλου.

***

Φεστιβάλ ΚΝΕ

Με πραγματικά μεγάλη επιτυχία τις πρώτες δύο ημέρες, σε σχέση με άλλες πρόσφατες διοργανώσεις, ολοκληρώνεται το 37ο Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή στο Πάρκο Αντώνη Τρίτση στο Ίλιον. Από όσα μαθαίνουμε, ιδιαίτερη επιτυχία φαίνεται να έχουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις (καλλιτεχνικά εργαστήρια, παιδότοπος, συναυλίες, καλλιτεχνικές δημιουργίες) που αποτελούν πόλο έλξης για πολλές λαϊκές οικογένειες με παιδιά, που δεν ανήκουν κατ’ ανάγκη στον χώρο του ΚΚΕ. Όμως εξίσου σημαντικό για τα στελέχη της ΚΝΕ είναι το αυξημένο ενδιαφέρον από νέους για τις ιδεολογικές, πολιτικές και ιστορικές συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στο Φεστιβάλ και ασχολούνται με πολλά εγχώρια και διεθνή θέματα από την πλευρά της κομμουνιστικής οπτικής. Τα στελέχη της ΚΝΕ πιστεύουν ότι το Σάββατο το βράδυ, που είχε προγραμματιστεί να μιλήσουν ο γραμματέας της ΚΝΕ Θοδωρής Χιόνης και η Αλέκα Παπαρήγα, η προσέλευση του κόσμου θα ήταν πραγματικά μεγάλη, καθώς τα μηνύματα που έλαβαν τις προηγούμενες εβδομάδες από το μοίρασμα φυλλαδίων και εισιτηρίων ήταν πολύ ενθαρρυντικό. Δυστυχώς λόγω της ώρας που κλείνει η στήλη δεν έχουμε ακριβή εικόνα για τη δεύτερη και τρίτη ημέρα του Φεστιβάλ, αλλά αν χρειαστεί θα επανέλθουμε.

****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Στο διαδίκτυο

Σε τελείως διαδικτυακή οργάνωση εξελίσσεται η ΟΝΝΕΔ. Η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά, δεν γνωστοποιήθηκε με δελτία Τύπου, ενώ έμφαση δόθηκε μόνο στα social media. Αναμένουμε τα στατιστικά για να δούμε αν ήταν επιτυχημένο το πείραμα.

Παράλειψη

Παρότι το γύρισαν στο διαδίκτυο οι γαλάζιοι, δεν μετέφεραν τις ερωτήσεις όσων συμμετείχαν στον Αντώνη Σαμαρά. Δεν ήταν δύσκολες, απλώς ήθελαν ώρα για να απαντηθούν όλες. Γιατί επέλεξαν να μη λειτουργήσουν ανοιχτά;

Χαμένη ευκαιρία

Στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για τη διαρροή επιστημονικού δυναμικού και νέων στο εξωτερικό, οι γαλάζιοι, μεγάλοι και μικροί, έχασαν μία ευκαιρία. Μίλησαν όλοι πολύ γενικόλογα, χωρίς συγκεκριμένα μέτρα και προτάσεις. Και ξέρουμε ότι υπάρχουν και συζητούνται. Γιατί άραγε;

Σουξέ

Παρότι η αίθουσα της εκδήλωσης στο «Μακεδονία Παλάς» ήταν γεμάτη με νεαρά κορίτσια της ΟΝΝΕΔ, τα βλέμματα των ΟΝΝΕΔιτών έκλεψε για μία ακόμη φορά η Γεωργία Σαμαρά, παρότι είχε ένα πολύ σεμνό ντύσιμο.

Συνθήματα

Ο γραμματέας της ΔΑΠ ΑΕΙ Σάκης Ιωαννίδης κατηγορήθηκε από «φίλους» του ότι ήξερε εκ των προτέρων ότι κάποιοι ΔΑΠίτες θα πέσουν θύμα επίθεσης από αναρχικούς. Οπότε οι κανονικοί του φίλοι άρχισαν τα (ειρωνικά) συνθήματα, όπως «Σάκη, Προδότη, Ιούδα Ισκαριώτη», «Σάκης, Θρησκεία, Τρομοκρατία» και «Αντίφα, Ιδέα, με Σάκη γραμματέα»…

Πλάκα

Έγινε φυσικά και η σχετική καζούρα, με ατάκες του στυλ «Ο Σάκης Ιωαννίδης γνώριζε για το ενδεχόμενο επίθεσης στους Δίδυμους Πυργους», «Επιτέλους άνοιγμα στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά» και «Μήπως ο Σάκης είναι ο Τσακ Νόρις τελικά;»…

Συμβασιούχοι

Με σκληρή ανακοίνωση, η ΟΝΝΕΔ Λεκανοπέδιου, ως ΟΝΝΕΔ Αττικής (δεν είχαμε ξαναδεί αυτήν την ονομασία) επιτίθεται στον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και συμπαρίσταται στους συμβασιούχους του κεντρικού δήμου, για το θέμα των απολύσεων. Α ναι, επιτίθεται και στη γενιά του Πολυτεχνείου, φυσικά…

Για διαγραφές

Επειδή ακούμε φήμες και συζητήσεις (σε υψηλό επίπεδο) ότι «έγιναν αρκετές διαγραφές» στη ΔΑΠ, σας ενημερώνουμε ότι μόνο εκείνη του Οικονομικού της Νομικής επιβεβαιώνεται.

Στίχοι

Συνεχίζεται η παράθεση των απόψεων του Μιχάλη Νικηφόρου, υπό τη μορφή στίχων. Η τελευταία προσθήκη αναφέρει
«Κάνε την τόλμη σου φωτιά / κάνε τη νίκη χρέος / πολέμησέ τους σθεναρά / σαν να σαι ο τελευταίος…». Σαφές το ανυποχώρητο, αγωνιστικό μήνυμα

Παρατήρηση

Αν δεν μας απατά η μνήμη μας, φαίνεται να υπάρχει τροποποίηση στην ιδρυτική διακήρυξη της ΠΑΣΠ που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της. Έχουν υπογραμμιστεί, με νόημα, οι φράσεις «τον εκδημοκρατισμό και την αναβάθμιση των ελληνικών πανεπιστημίων, την κατοχύρωση και προάσπιση του ακαδημαϊκού ασύλου και τον περιορισμό της καθηγητικής αυθαιρεσίας και την κατάργηση της έδρας», «μια πολυσυλλεκτική και μαζική παράταξη που να εκφράζει όλους τους προοδευτικούς και δημοκράτες φοιτητές» και «η Ευρώπη των λαών δεν είναι όνειρο, αλλά ένα όραμα που μπορεί να γίνει πράξη μέσα από τους διαρκείς αγώνες για δικαιοσύνη, ισότητα, σεβασμό στη διαφορετικότητα και στον άνθρωπο». Καταλάβαμε…

Φήμες

Αληθεύει ότι η ισχυρή ομάδα της ΠΑΣΠ επιβάλλει την άποψή της με διάφορους τρόπους σε κάποιες σχολές της Αθήνας;

Ξεκίνημα

Νέο ξεκίνημα στον χώρο των μαθητών προσπαθεί να κάνει η Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Δεν χρησιμοποιεί, ακόμη, τον τίτλο της ΠΑΜΚ, αλλά αυτόν του Μαθητικού Δικτύου της πράσινης Νεολαίας, με την υποστήριξη του Οργανωτικού Τομέα. Το κύριο βάρος της προσπάθειας έχουν αναλάβει οι «μικροί» Αλέξανδρος Πασσίσης, Κατερίνα Μάγκου, Γιάννης Αρχοντάκης, Παναγιώτης Κεμανιτζόγλου, Δαβίδ Τριανταφύλλου. Καλή επιτυχία σύντροφοι!

Καταγγελία

Η ΚΝΕ κατήγγειλε επίθεση εναντίον στελεχών της στο Αιγάλεω, από τραμπούκους, την ώρα που προπαγάνδιζαν το 37ο Φεστιβάλ της. Για τους κόκκινους κάτι τέτοια φαινόμενα δεν παράγουν αποτέλεσμα, αντίθετα τους πεισμώνουν…

Επίθεση

Πολύ ευέξαπτα έχουν γίνει τα παιδιά της ΝΕΟΣ Πειραιά. Παρεξηγήθηκαν διότι η εφημερίδα «Τα Νέα» απαξίωσε μια αναπαράσταση της μάχης τοιυ Μαραθώνα που έγινε προ ημερών. Το τι ακούστηκε περί θολοκουλτουριάδων και ψυχοπαθών «συντακτών», δεν λέγεται…

Προσπάθεια

Να αναγνωρίσουμε πάντως στη ΝΕΟΣ ότι έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια κινητοποίησης για την ομιλία Καρατζαφέρη στο Βελλίδειο. Πάντως από την Καλλιρόης περίμεναν καλύτερα αποτελέσματα…

Ατάκες

Η ατάκα Καρατζαφέρη στο Βελλίδειο που διασκέδασε περισσότερο τα παιδιά της ΝΕΟΣ ήταν όταν ρώτησε «Άδωνι, πώς το έλεγαν εκείνο το συγκρότημα; Άγαμοι Θύται;». Όλους τους υπόλοιπους πάντως, εκτός ΝΕΟΣ και ΛΑΟΣ, τους διασκέδασε περισσότερο η ατάκα Καρατζαφέρη ότι θα αναλάβει την κυβέρνηση για να σώσει τη χώρα…

Φυτά

Μέσα στο βουητό των κινητοποιήσεων στις σχολές ξεχώρισε επικοινωνιακά μία ομάδα: τα ΦΥΤΑ, δηλαδή Φοιτητές Υπέρ Των Ανοιχτών σχολών…


Σχολιάστε εδώ