XΡΗΜΑτιστήριο

> Όσο κι αν έχεις εντρυφήσει στη μελέτη της διαχρονικής ΠΑΣΟΚικής προπαγάνδας, δεν μπορείς να μην τραβάς τα μαλλιά σου με το θέατρο που στήνεται! Για ποιο περίφημο σχέδιο Μάρσαλ και πράσινα άλογα θα κάνει λόγο ο «μέγας στοχαστής» και πρωθυπουργός μας στη ΔΕΘ; Εδώ δεν έχουν δοθεί ακόμη στις επιχειρήσεις πολλές από τις επιδοτήσεις του 2010, δεν έχουν ξεκινήσει καν τα ταμεία παροχής κρατικών δανείων, ενώ έχουν παγώσει και τα πολυδιαφημισμένα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων…

> Δείγμα γραφής για το πώς κάποιοι κρατικοδίαιτοι αντιλαμβάνονται τη λιτότητα που διατυμπανίζει η κυβέρνηση! Την ώρα που η ΑΤΕbank προχωρά στο σχέδιο αναδιάρθρωσης, με κλείσιμο καταστημάτων, πωλήσεις συμμετοχών, εκκαθαρίσεις θυγατρικών, απολύσεις συμβασιούχων και περικοπές σε κόστη, η ΑΤΕ Ασφαλιστική προσφέρει απλόχερα στα στελέχη της εκδηλώσεις, ταξίδια, εκδρομές, εντός και εκτός συνόρων.

> Να ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση ψηφίζει υπέρ των πωλήσεων – συγχωνεύσεων με αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα! Με αφορμή τις σωρευμένες ζημίες-ρεκόρ της Geniki Bank, που θα καλυφθούν από τη Societe Generale, αναρωτιόμαστε αν θα μάθουμε ποτέ, έστω και πληροφοριακά, ποιες από τις κομματικά διορισμένες διοικήσεις του παρελθόντος ευθύνονται για την κακοδιαχείρισή της.

> Απ’ ό,τι φαίνεται, οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν θεσπίστηκαν τόσο για την ενίσχυση των κρατικών ταμείων όσο για την εξυπηρέτηση κάποιων συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων! Για του λόγου το αληθές, η Προοδευτική προχώρησε σε μια τέτοια διαδικασία, καθώς ο «Ν.4002/22.8.2011 είναι ευνοϊκότερος σε σχέση με τις προσαυξήσεις από προηγούμενους».

> Το θέμα δεν είναι τι λες, αλλά τι κάνεις! Μπορεί η Alapis να διευκρίνισε ότι δεν παραιτείται της απαίτησης ύψους 64,9 εκατ. ευρώ από τη Νεοχημική, ωστόσο δεν γνωστοποίησε τι ακριβώς σκοπεύει να πράξει, ενώ δημιούργησε πρόβλεψη απομείωσης της εν λόγω απαίτησης.

> Σύμφωνα με τον νόμο, σε κάθε νέο πλειστηριασμό η τιμή πρώτης προσφοράς για ακίνητα, εργοστάσια, μηχανήματα, σήματα κ.λπ. είναι περίπου 20% χαμηλότερη από τον προηγούμενο! Γιατί λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι της εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της Κεράνης να μην την αφήσουν να πάει σε ένατο, δέκατο κ.λπ.;

> Δεν έχουμε κανένα παράπονο, η κυβέρνηση δεν μας αφήνει ποτέ παραπονούμενους, αφού κάθε βδομάδα και ένας νέος υπουργός λέει τα δικά του! Αυτήν τη φορά, μέχρι την επόμενη, σειρά πήρε ο κ. Σαχινίδης, που με τις τιμές απαξιωμένες σε ΧΑ και ΗΔΑΤ ζήτησε από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να πουλήσουν μετοχές και ομόλογα για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Το ερώτημα είναι τι θα πράξουν οι κρατικοί τους αξιωματούχοι, αφού αν δεν έχουν νομική κάλυψη, κινδυνεύουν να κατηγορηθούν ακόμη και για απιστία.

> Σε αντίθεση με το Δημόσιο, που μοιράζει απλόχερα χρήμα στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων εταιρειών, οργανισμών και υπηρεσιών του, στον ιδιωτικό τομέα τα πράγματα αλλάζουν άρδην! Μία από τις αποφάσεις της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων του Πραξιτελείου Θεραπευτηρίου ήταν και η μη καταβολή αμοιβής ή αποζημίωσης προς τα μέλη για την εταιρική χρήση 2010.

> Ε όχι να απειλείτε κιόλας, κ. Βωβέ… Αν νομίζετε ότι από την καθυστέρηση του έργου της διπλής ανάπλασης Βοτανικού – Λ. Αλεξάνδρας θίχτηκαν τα συμφέροντά του ομίλου σας, δεν έχετε παρά να προσφύγετε στη δικαιοσύνη κατά αυτών που θεωρείτε υπεύθυνους. Κάτι ανάλογο όμως θα πρέπει να περιμένετε και απ’ όσους επενδυτές πίστεψαν στις «μονότονες» ανακοινώσεις σας, τοποθετήθηκαν επί της μετοχής σας και εντέλει εγκλωβίστηκαν από τα συνεχή ήξεις αφήξεις.

> Με τη δικαιολογία στο στόμα! Επειδή η διοίκηση του ΧΑ, που τοποθετήθηκε από τους τραπεζίτες και την κυβέρνηση, γνωρίζει ότι είναι πολύ πιθανό να υποβαθμιστεί η κεφαλαιαγορά από τον οίκο FTSE, σπεύδει να καλλιεργήσει κλίμα προκειμένου κάτι τέτοιο να μη θεωρηθεί καταστροφή αλλά «αναγκαίο κακό», που θα βοηθήσει στην προσέλκυση νέων κεφαλαίων προς επένδυση σε αναδυόμενες αγορές, που σημαίνει υψηλότερους κινδύνους και με την προσδοκία μεγαλύτερων αποδόσεων.

> Άλλη μια ντροπολογία της τελευταίας στιγμής! Ψαλιδισμένες θα είναι πλέον οι αποζημιώσεις για χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν εκκρεμείς ζημίες από ασφαλιστικές εταιρείες και οι φάκελοί τους έχουν μεταφερθεί στο Επικουρικό Κεφάλαιο.

> Απορίας άξιον! Γιατί ο διαγωνισμός που έχει να κάνει με τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, βάσει της μεθόδου πώλησης και επαναμίσθωσης, γίνεται με την αρωγή της ομάδας εμπορικών τραπεζών και όχι του Ταμείου Αξιοποίησης;

> Έπαιξαν τον ρόλο του λαγού για να δημιουργήσουν κλίμα; Γιατί από τις 31 εντολές που εισήχθησαν κατά τη δημοπράτηση των αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπής αερίων στο Χρηματιστήριο Αξιών, παρέμειναν διαρκώς ενεργές μόνο οι 19; Για το στόρι πάντως, ικανοποιήθηκαν οι τέσσερις.

> Έβαλαν τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα; Ποιος ο ρόλος των τριών ελεγκτικών εταιρειών που πραγματοποιούν, για λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τον οικονομικό έλεγχο καθορισμού του fair value της κάθε τράπεζας; Έχουν, ναι ή όχι, για πελάτες τους και κάποιους εκ των υποψήφιων αγοραστών που καιροφυλακτούν να πάρουν μισοτιμής τα πιστωτικά ιδρύματα που θα ενταχθούν στο Ταμείο; Δεν τίθεται θέμα σύγκρουσης συμφερόντων; Τα περί εμπιστευτικότητας τα ακούμε βερεσέ.

> Τόσο στοιχίζει άραγε η εξαγορά σιωπής και συνειδήσεων; 22 δισ. ευρώ φαίνεται να μοίρασαν για κοινωφελείς σκοπούς και ενίσχυση των κρατικών προϋπολογισμών οι εταιρείες μέλη της Ένωσης Ευρωπαϊκών Λοταριών, που λειτουργούν υπό κρατικό έλεγχο ή με ειδική κρατική άδεια.

> Ό,τι πάρεις 10 ευρώ, ξεπουλάμε, κλείνουμε, κατεβάζουμε ρολά, βάζουμε λουκέτο! Με τη μείωση του τζίρου στα Τάρταρα, οι έμποροι από την επομένη κιόλας των θερινών εκπτώσεων έχουν ήδη προχωρήσει σε γενναίες προσφορές που ξεπερνούν το 50%.

> Πόσα θέλετε για να μας τρελάνετε, κύριοι του ΟΔΔΗΧ; Είναι λογικό η μεν πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας μας να έχει αγγίξει το 88,1%, τα δε έντοκα γραμμάτια στις πρόσφατες δημοπρασίες να δίνουν απόδοση μόλις 4,8%;

> Το διαβάσαμε κι αυτό: «Από τη στιγμή που δεν μπορούμε να δανειστούμε μόνοι μας (…) γιατί θα είναι εγκληματικό να μην πληρωθούν συντάξεις…»; Αν και δεν θα έπρεπε να ασχολούμαστε με το κάθε γιουσουφάκι της εντεταλμένης δημοσιογραφίας, εντούτοις θα θέλαμε να ενημερώσουμε το τζουκ μποξ που τραγουδά ανάλογα με το κέρμα που του βάζουν ότι οι συντάξεις είναι ανταποδοτικές, προέρχονται δηλαδή από χρήματα που έχουν ήδη καταβληθεί από τους συνταξιούχους και τα οποία με την ανοχή κάτι νοικιασμένων γραφίδων και λοιπών μίσθαρνων σαπρόφυτων κλάπηκαν, φαγώθηκαν, ληστεύτηκαν, λεηλατήθηκαν, υφαρπάχθηκαν.

> Τα μάτια σας δεκατέσσερα! Νέα «καπέλα» εφευρίσκουν διαρκώς οι τράπεζες, καθώς στα «ψιλά γράμματα» των συμβάσεων κρύβονται παγίδες με υψηλά επιτόκια και χαράτσια σε μια σειρά από συναλλαγές, οι οποίες μεταφράζονται σε επιπλέον κόστος εκατοντάδων ευρώ κάθε χρόνο.

> Ποιο δικηγορικό γραφείο συνέταξε τις συμβάσεις; Γιατί το Δημόσιο αποδέχθηκε τέτοιους όρους; Αληθεύει ότι αρκεί να κηρύξει μονομερώς ένας όμιλος έκπτωτο ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο, προκειμένου να ακολουθήσει καταστροφικό ντόμινο για τη συνολική κατασκευή;

> Φόροι, ασφαλιστικές εισφορές και μεταφορικά… αποτελούν τα τρία αγκάθια! Μπορεί το 80% της εγχώριας παραγωγής ιχθυοκαλλιεργειών να κατευθύνεται στο εξωτερικό, ωστόσο ο ελπιδοφόρος αυτός τομέας της εγχώριας παραγωγής αντιμετωπίζει ήδη έντονο ανταγωνισμό από χώρες με χαμηλότερο κόστος.

> Όλα καλά και ωραία; Βάσει του Ν.3723/2008, πόσοι από τους εκπροσώπους του Δημοσίου στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών έχουν προβεί έστω και σε μια άρνηση σχετικά με τη λήψη απόφασης που αφορά την πολιτική των παροχών τους, όταν αυτή δύναται να θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των καταθετών ή να επηρεάσει ουσιωδώς τη φερεγγυότητα και την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος;

> Η ναυτιλία αναμένεται να αντιμετωπίσει δύο προβλήματα! Από τη μια την επιβράδυνση στις εμπορικές συναλλαγές, που θα πιέσει τις επιδόσεις της, και από την άλλη την επιδείνωση του χρηματιστηριακού κλίματος που θα περιορίσει τις πιστωτικές διευκολύνσεις.

> Στο ίδιο τσουβάλι τόσο οι υγιείς όσο και οι προβληματικές εταιρείες! Αληθεύει ότι το σύνολο των εισηγμένων που προχώρησαν σε προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών κατά την τελευταία περίοδο εμφανίζουν ήδη λογιστικές ζημίες στις καταστάσεις εξαμήνου;

> Η αίγλη των οίκων αξιολόγησης ενισχύθηκε από τους ίδιους τους πολιτικούς! Οι εσκεμμένες αοριστίες, η αυταπόδεικτη ανικανότητα και οι παλινωδίες είχαν αποτέλεσμα οι επενδυτές να βλέπουν τους πρώτους ως τη μόνη πηγή για την κατανόηση του μεγέθους του προβλήματος.

> Εδώ σας θέλω! Τι θα κάνουν άραγε οι εγχώριες τράπεζες; Θα επιμερίσουν τις επικείμενες επισφάλειες μέσα στην επόμενη χρονιά ή στις τρεις οικονομικές χρήσεις που ακολουθούν; Από την απόφασή τους θα εξαρτηθεί η πορεία των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.

> Μονά ζυγά δικά τους! Δεν φτάνει που οι προβλέψεις των τραπεζών είναι κέρδη τα οποία έχουν δεσμευθεί εν όψει ενδεχόμενων αδυναμιών καταβολής πληρωμών από πλευράς των δανειοληπτών, είναι και αφορολόγητες, παρακαλώ.

> Η υπομονή είναι ο καλύτερος σύμβουλος, αφού μπορεί να αποτρέψει τις αυτοεπιβεβαιούμενες προσδοκίες! Δεν ξέρουμε τι ακριβώς εξυπηρετούν τα παραδόξως εκτεταμένα ρεπορτάζ σχετικά με την πτώση του ελβετικού φράγκου, αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι ότι τους εγχώριους δανειολήπτες σε αυτό το νόμισμα δεν τους συμφέρει να προχωρήσουν στη μετατροπή των υποχρεώσεών τους, καθώς η λογιστική ζημία επί του κεφαλαίου τους θα μετατραπεί σε πραγματική.

> Δικαίωμα επιπλέον προμηθειών; Αληθεύει ότι οι ανάδοχοι των επικείμενων αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών έχουν θέσει αυστηρότατους όρους, σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να πουλήσουν τις αδιάθετες μετοχές που θα καλύψουν;

> Δεν λύνεις το πρόβλημα επιβάλλοντας ένα ακόμη! Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι αναχρηματοδοτήσεις δανείων από τις τράπεζες είτε δεν εγκρίνονται είτε -αν με τα χίλια ζόρια πάρουν το «πράσινο φως»- οι όροι είναι δυσβάσταχτοι, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

> Σε τριτοκοσμικά επίπεδα βρίσκεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας! Υποχώρηση άλλων 7 θέσεων παρουσίασε η χώρα στην παγκόσμια κατάταξη και βρίσκεται πλέον στο νούμερο 90 με βάση τον Δείκτη Ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum πίσω από χώρες όπως η Mποτσουάνα, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα και το Τρινιντάντ.

***

Rolex, Vacheron Constantin, και Patek Philippe… αποτελούν ακριβές επιλογές για δημοσίους υπαλλήλους! Πληθαίνουν οι φωνές στους κόλπους του ΣΔΟΕ για τα πανάκριβα ρολόγια που φέρονται να φορούν υψηλόβαθμα στελέχη του. Κοινό σημείο αναφοράς η «αγορά» τους από το ίδιο κατάστημα και συγκεκριμένα από υπόγειο κοσμηματοπωλείο στην Κηφισιά. Είτε είναι πραγματικά, είτε «καλές μούφες», το ερώτημα παραμένει ένα και το ίδιο: Πόθεν βρήκαν τα χρήματα;

***

Για ποιον ρέμπελο της εγχώριας κεφαλαιαγοράς χτυπά η καμπάνα; Στις εποχές των παχιών αγελάδων ήταν ο χρηματιστής των μεγάλων στημένων παιχνιδιών, γνωστός στα μπαρ του Κολωνακίου και της Γλυφάδας ως ο «large» τύπος που δεν κράταγε ποτέ για κάβα τα malt μπουκάλια ουίσκι που άνοιγε, ακόμη κι αν έπινε μόνο ένα ποτήρι. Στις μέρες μας ο μύθος του έχει ξεφτίσει, οι τραπεζίτες φίλοι του τον έχουν κάνει πέρα, η εταιρεία του πάει από το κακό στο χειρότερο και οι επενδυτικές του συμβουλές είναι για γέλια και για κλάματα, με αποτέλεσμα να ρίχνει πολύ νερό στο κρασί των επιλογών του.

***

Αυτό είναι το νέο ΠΑΣΟΚ, ένα καθεστώς που προωθεί τους δικούς του, ανεξαρτήτως των ευθυνών τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους! Είναι δυνατόν στις πρόσφατες μεταθέσεις κρατικά εποπτευόμενου τραπεζικού ομίλου να τοποθετήθηκε, σε θέση διευθυντή καταστήματος στην Αθήνα, υπάλληλος που είχε αποδεδειγμένα ζημιώσει τη θυγατρική χρηματιστηριακή εταιρεία με πολλές χιλιάδες ευρώ από «κόκκινα» σε λογαριασμούς που ανήκουν στον ίδιο και σε συγγενικά του πρόσωπα;


Σχολιάστε εδώ