MUSIC+MEDIA

// Μια από τις εξελίξεις που προκαλεί η οικονομική κρίση μπορεί τελικά να καταλήξει επωφελής για τη μουσική βιομηχανία στην Ελλάδα. Εκτός απροόπτου, φαίνεται ότι θα προχωρήσει η συγχώνευση της Vodafone με τη Wind.

// Κατ’ αρχάς, λίγο παρασκήνιο για τις εξελίξεις: Προφανώς πρόκειται για συγχώνευση σε επίπεδο μετόχων και όχι για εξαγορά.

// Ο λόγος απλός: Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλους τους καταναλωτές, που με τη σειρά τους μιλούν λιγότερο στο τηλέφωνο, με συνέπεια όλες οι εταιρείες κινητής να έχουν συμπιεσμένους τζίρους.

// Αυτό επηρεάζει περισσότερο τους μετόχους της Wind στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι οποίοι έχουν ήδη φάει δύο διαδοχικά κουρέματα στα χρήματα που έβαλαν στη Wind, μια από τον Sawiris και μια όταν αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

// Έχοντας χάσει λοιπόν πάνω από τα 2/3 των αρχικών κεφαλαίων τους, δεν είναι σε αυτήν τη φάση διατεθειμένοι να εξαγοραστούν από οποιονδήποτε θα έκανε μια εκτίμηση της σημερινής αξίας της Wind βασιζόμενος στα συγκυριακά κακά αποτελέσματα.

// Είναι προφανές λοιπόν ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι μια πιθανή συγχώνευση, αρχικά σε επίπεδο μετοχικής βάσης. Είναι επίσης προφανές ότι οι σημερινοί μέτοχοι της Wind βρέθηκαν εξ ανάγκης να μανατζάρουν οι ίδιοι μια εταιρεία κινητής και ο πραγματικός ρόλος τους ήταν να είναι παθητικοί επενδυτές.

// Είναι λοιπόν λογικό να περιμένουμε ότι η εταιρεία που θα προκύψει θα φέρει το σήμα της Vodafone και πως επίσης στον μεγαλύτερο βαθμό τα δικά της στελέχη θα είναι αυτά που τελικά θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται το μεταλλαγμένο σχήμα.

// Ο μεγαλύτερος σκόπελος που θα πρέπει να ξεπεραστεί είναι οι αντιδράσεις του Ομίλου του ΟΤΕ, κάτι που θα είναι αρκετά παράδοξο αφού η μητρική του DT προσπαθεί αυτήν την περίοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες να κάμψει τις αντιρρήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής για την πώληση της θυγατρικής της T-Mobile στην AT&T.

// Εξίσου σημαντικές οι αντιδράσεις των εργαζομένων, καθώς θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι μεσοπρόθεσμα θα υπάρξουν σοβαρότατες μειώσεις προσωπικού.

// Γιατί «θετική» εξέλιξη όσον αφορά τη συγχώνευση θα είναι θετική για τη μουσική βιομηχανία;

// Διότι αυτήν τη στιγμή, με τρεις παίκτες στον χώρο να ταλαιπωρούνται από τη συνεχή πτώση του τζίρου, όλοι έχουν εστιάσει στο να προσφέρουν όλο και οικονομικότερα πακέτα επικοινωνίας, έχοντας μειώσει σοβαρότατα τις επενδύσεις σε υπηρεσίες περιεχομένου.

// Με την επερχόμενη δημοπράτηση συχνοτήτων, η ανάγκη για εξοικονόμηση χρημάτων θα οδηγούσε τη Wind στο να μειώσει ακόμα περισσότερο τέτοιες επενδύσεις.

// Η αλλαγή των ισορροπιών στην αγορά, με δύο πλέον ισχυρούς παίκτες, θα οδηγήσει σε αναθεώρηση τέτοιων πρακτικών και στην επιστροφή στην αναζήτηση νέων υπηρεσιών.

// Σημαντικότερη κατηγορία ήταν πάντα η μουσική, και σε διεθνές επίπεδο φαίνεται να έχει την τιμητική της, καθώς τόσο το Spotify όσο και πολλές υπηρεσίες «cloud» αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών και αυξάνουν τη χρήση (άρα και τα έσοδα) των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

// Εξελίξεις θα πρέπει να περιμένουμε όμως και στα μέτωπα της σταθερής, καθώς δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα και μια συμφωνία απορρόφησης της On Telecom από τη Forthnet…


Σχολιάστε εδώ