Φόρτωσε τις ευθύνες στους άλλους ο Χριστόφιας…
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε την επικινδυνότητα του φορτίου των 98 κοντέινερ που έμεναν εκτεθειμένα σε ανοιχτό χώρο για δύο χρόνια και τελικά τινάχθηκαν στον αέρα στις 11 Ιουλίου, σκοτώνοντας 13 άτομα. Ο κύπριος Πρόεδρος απέδωσε την τραγωδία στις ελλείψεις του συστήματος και επέρριψε ευθύνες στου υπουργούς Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και Άμυνας Κώστα Παπακώστα, καθώς και στον διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου στο Προεδρικό Μέγαρο, πρέσβη Λεωνίδα Παντελίδη, ισχυριζόμενος ότι κανείς δεν τον ενημέρωσε επαρκώς για την κατάσταση. Ερωτηθείς από τον κ. Πολυβίου εάν ο ίδιος φέρει κάποια ευθύνη, απάντησε ότι φέρει έμμεση και όχι άμεση ευθύνη, όπως όλοι οι Πρόεδροι. Όταν ρωτήθηκε εάν φέρει ευθύνη για τους υπουργούς , τους οποίους εκείνος επέλεξε, αρνήθηκε την όποια ευθύνη μπορεί να συνδέεται με την τραγωδία.
Οργισμένη η κοινή γνώμη
και οι συγγενείς των θυμάτων
Αυτό το οποίο εξόργισε τόσο την κοινή γνώμη όσο και τους συγγενείς των θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα ήταν ο ισχυρισμός Χριστόφια ότι δεν γνώριζε πως η ναυτική βάση στο Μαρί γειτνιάζει με τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της Κύπρου, ο οποίος καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από την έκρηξη. Ο ισχυρισμός αυτός διατυπώθηκε προκειμένου ο κύπριος Πρόεδρος να δικαιολογήσει την εντολή του να παραμείνει το φορτίο έξω από τη ναυτική βάση, που γειτνιάζει με τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό, και όχι να μεταφερθεί κάπου αλλού.
Οι συγγενείς των θυμάτων ένιωσαν ως εμπαιγμό την επιμονή του Χριστόφια να μη ζητά συγγνώμη, να μην αναλαμβάνει τις πολιτικές του ευθύνες και να φορτώνει τα πάντα στους συνεργάτες του, με αποτέλεσμα να τον αποδοκιμάσουν κατά την έξοδό του από τον χώρο της αίθουσας όπου έδινε κατάθεση.
Και απόπειρα σύλληψης
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αστυνομικός της Προεδρικής Φρουράς με πολιτικά επιχείρησε να συλλάβει τον Νικόλα Ιωαννίδη, γιο του αδικοχαμένου διοικητή της ναυτικής βάσης, πλοιάρχου Ανδρέα Ιωαννίδη, με τον ισχυρισμό ότι εξύβρισε τον Πρόεδρο. Η σκηνή υπέπεσε στην αντίληψη του Πόλυ Πολυβίου, ο οποίος επενέβη τονίζοντας ότι στη συγκεκριμένη αίθουσα έχει δικαιοδοσία ο ίδιος και ως εκ τούτου κακώς επιχειρήθηκε η σύλληψη του Νικόλα Ιωαννίδη, ο οποίος εν συνεχεία διέψευσε ότι είχε πει οτιδήποτε στον Πρόεδρο κατά την έξοδο.
Το Προεδρικό, από την πλευρά του, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διέψευσε ότι ο Χριστόφιας είχε διατάξει τη σύλληψη του Νικόλα Ιωαννίδη. Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, δικηγόρος των συγγενών των θυμάτων και πρώην βουλευτής, δήλωσε ότι ο αστυνομικός τού είπε πως είχε εντολές από τον Πρόεδρο Χριστόφια να προβεί στη σύλληψη.
Αντιδράσεις
Η κατάθεση του Προέδρου Χριστόφια ξεσήκωσε νέο κύκλο αντιδράσεων από το σύνολο των κομμάτων της Κύπρου πλην του ΑΚΕΛ, που χαρακτηρίζουν τη στάση του Προέδρου απαράδεκτη, έως και ανήθικη.