Φταίει ο ΟΕΔΒ, λέει το Ελεγκτικό Συνέδριο!

Γράφει συγκεκριμένα ο κ. Βατάλης:

«Οι διαδικασίες που προκάλεσαν προβλήματα στην αρνητική και αδιέξοδη εξέλιξη του διαγωνισμού οφείλονται, από ό,τι προκύπτει και από την αριθ. 2094/11 απόφαση του VI Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στην παραβατική τακτική του ΟΕΔΒ. Αυτός ήταν ο λόγος που, σε σχετικό ερώτημα του μέλους της επιτροπής (κυρία Α. Τερζάκη), η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΕΔΒ κυρία Σοφία Χαροκόπου απάντησε ότι “κωλύεται για τους λόγους που αναφέρονται σε αυτήν”, όπως η φράση αναγράφεται στο σχετικό πρακτικό της ΕΠΠΠ, να ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής για το περιεχόμενο της ως άνω απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Προφανώς αντιλαμβανόταν ότι η αντίδραση των μελών της ΕΠΠΠ θα ήταν έντονη, μέχρι ίσως και αρνητική».

Δεν διασφάλισαν
τα συμφέροντα
του ΟΕΔΒ!

Επίσης, αναφερόμενος στον στημένο (… κλειστό) διαγωνισμό, ο κ. Βατάλης επισημαίνει ότι έπρεπε να προσκληθούν κι άλλοι προμηθευτές:

«Η εγκριθείσα διαδικασία από την ΕΠΠΠ της διαπραγμάτευσης είχε και την έννοια ότι δεν θα έπρεπε να είναι συνάρτηση του αποτυχόντα διαγωνισμού, αλλά θα έπρεπε να ξεκινήσει μια καινούργια διαδικασία. Θα έπρεπε δηλαδή να μην περιοριστεί ο ΟΕΔΒ μόνο σε εκείνους τους προμηθευτές που συμμετείχαν στον αποτυχόντα διαγωνισμό, αλλά να επεκταθεί εξαρχής στην ελληνική και διεθνή αγορά, σαν να μην υπήρχε ο προηγούμενος αποτυχημένος διαγωνισμός. Έτσι θα εξασφαλίζονταν τα συμφέροντα του οργανισμού». Και έδωσαν τη συναίνεσή τους υπό αυτήν την προϋπόθεση, που βέβαια, κυρία Διαμαντοπούλου, η πρόεδρος του ΟΕΔΒ δεν τήρησε.

Παραβίασαν
και διατάξεις της ΕΕ

Υπάρχει όμως και ακόμη σοβαρότερη παρανομία. Παραβίασαν διατάξεις της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας, σχετικά με τις προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύουν για προσφυγή Δημόσιου Οργανισμού στη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς τη δημοσίευση προκήρυξης του διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 25 του ΠΔ 60/2007 στην παρ. 1.γ. αναφέρεται ότι:

«Οι περιστάσεις που επικαλούνται οι αναθέτουσες αρχές για την αιτιολόγηση της κατεπείγουσας ανάγκης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απορρέουν από δική τους ευθύνη».

Και αυτό έχει παραβιαστεί καταφανέστατα, γιατί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε οφείλεται σε νομικές παραλείψεις της διοίκησης του ΟΕΔΒ (συμμετοχή μέλους που είχε κώλυμα στην Επιτροπή Διαγωνισμού και η προμήθεια δεν είχε ενταχθεί στο ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών) και αυτές δεν επέτρεψαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο να εγκρίνει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.

Δεν έγινε καμία
διαπραγμάτευση

Επομένως και νέες ευθύνες παράνομων ενεργειών της διοίκησης του ΟΕΔΒ προκύπτουν για την προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση της προκήρυξης. Πέραν βέβαια του ότι επί της ουσίας δεν υπήρξε καμία διαπραγμάτευση, αφού από τα πρακτικά δεν προκύπτει ότι η πλευρά του ΟΕΔΒ έθεσε την απαίτηση για μείωση των τιμών σε σχέση με τις προσφορές που είχαν δώσει οι συμμετασχόντες στον κλειστό διαγωνισμό της 12 Οκτωβρίου 2010. Σε ό,τι ζητούσαν, ο ΟΕΔΒ είπε ναι!

Δεν είναι έτσι,
κυρία Διαμαντοπούλου

Κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στην αλήθεια η δήλωση της υπουργού Παιδείας κ. Άννας Διαμαντοπούλου στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real FM, ότι «κάθε χρόνο συμβαίνει αυτό το δράμα με τα βιβλία». Τα βιβλία ήταν στην ώρα τους… Και ποτέ δεν ξεκίνησε η χρονιά χωρίς να έχουν ΟΛΟΙ οι μαθητές του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου τα βιβλία, όχι μόνο της πρώτης προτεραιότητας αλλά και τα περισσότερα απ’ όλα τα άλλα. Και βέβαια ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα έλλειψης χαρτιού. Έγκαιρα είχε γίνει η προμήθεια. Και αν, κυρία υπουργέ, έχετε την παραμικρή αμφιβολία, ρωτήστε τους προκατόχους σας, της δικής σας κυβέρνησης, τον Απόστολο Κακλαμάνη, τον Λευτέρη Βερυβάκη, τον Γεράσιμο Αρσένη και τον Πέτρο Ευθυμίου. Και εδώ, χρήσιμο θα ήταν κυρία Διαμαντοπούλου, να ρωτήσετε την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο του ΟΕΔΒ κ. Χαροκόπου, από πότε ήταν στις αποθήκες του Οργανισμού (άλλο σκάνδαλο αυτό) το χαρτί των ιδιωτών χαρτεμπόρων που ΘΑ έπαιρναν την ανάθεση; Αληθεύει ότι ήταν από τον Ιούνιο;

Πού χάθηκε ο κ. Γενικός;

Με την ευκαιρία, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Βασίλης Κουλαϊδής, που είχε βγει στην πρώτη εκπομπή του ΑΝΤ-1, όταν μόλις… ρόδιζε το πρόβλημα ότι θα ξεκινούσε η σχολική χρονιά χωρίς βιβλία, και διαβεβαίωνε ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και όπως τον είχαν… ενημερώσει θα είναι τα βιβλία σ’ όλα τα σχολεία στις 5 Σεπτεμβρίου, πού έχει χαθεί και δεν βγαίνει να πει στους μαθητές και στους γονείς τους πού… πήγαν τα βιβλία; Σήμερα, κύριε γενικέ, έχουμε 11 Σεπτεμβρίου και ούτε οι φωτοτυπίες και τα DVD δεν υπάρχουν στα σχολεία.

Χάθηκε και ο Ρακιντζής

Μήπως ο πολυδραστήριος γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής, που τα πανθ’ ορά και δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω, θεωρεί ότι το σκάνδαλο με τα σχολικά βιβλία που δεν είναι έτοιμα και για τα οποία έγιναν σκαστές παρανομίες με αποτέλεσμα να πληρώσει το Δημόσιο καπέλο 1.800.000 ευρώ, είναι… πταισματάκι και δεν αξίζει να χάνει μ’ αυτό τον καιρό του; Ή αυτή είναι η άνωθεν εντολή; Αν δεν είναι έτσι, ιδού η Ρόδος, κύριε Ρακιντζή. Αποδείξτε το…


Σχολιάστε εδώ