Τι «κούρεμα» θα διαλέξουμε;

Η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ήδη μια χλιαρή μάλλον ανακοίνωση, καταγγέλλοντας την επιδρομή στα αποθεματικά του Ταμείου και την επιχειρούμενη ληστεία μέσα από τις πολιτικές του Μνημονίου, που προβλέπουν και την ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων. Δεν αναφέρεται όμως στην ανακοίνωση πώς θα αντιδράσει η Ένωση σε περίπτωση που υιοθετηθεί από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ αυτή η νέα θυσία των εργαζομένων και των συνταξιούχων στον Τύπο.

Η απόφαση δεν είναι καθόλου απλή και θυμίζει προσφυγή στο Μαντείο των Δελφών, καθώς η οποιαδήποτε επιλογή συνδέεται σαφώς με τις απροσδιόριστες οικονομικές εξελίξεις, έτσι ώστε να επανερχόμαστε στη ρήση της Πυθίας: Είτε το ένα κάνεις είτε το άλλο, χαμένος θα ‘σαι.

Αυτά τα 375 εκατ. ευρώ, μας είπε ο πρόεδρος του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ Κ. Τσουπαρόπουλος, είναι όσα έχουμε στο σεντούκι μας. Υπάρχουν και άλλα αποθεματικά, τα οποία διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Η ανταλλαγή των ομολόγων, όπως είναι γνωστό, αποφασίστηκε στις 21 Ιουλίου, με προφανή στόχο να σωθούν οι τράπεζες και τα Ταμεία, που έβλεπαν την κατρακύλα της αξίας των ελληνικών ομολόγων στις 54 χώρες όπου έχουν διασκορπιστεί. Ένα ομόλογο ονομαστικής αξίας, για παράδειγμα, 100 ευρώ, σήμερα διατίθεται προς 45 ευρώ. Και ο κατήφορος αναμένεται να συνεχιστεί, ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα χέρια τους ομόλογα αξίας 40 δισ. ευρώ και τα Ταμεία 25 δισ.

Από τα 375 εκατ. ευρώ που πάνε για ανταλλαγή τα περισσότερα αγοράστηκαν τους τελευταίους μήνες από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Έρχεται τώρα το κράτος, οι μνημονιοκρατούντες ή όποιοι άλλοι, και λένε: Φέρτε μας αυτά τα ομόλογα των 375 εκατ. ευρώ κι εμείς σας δίνουμε νέα, με τιμή μειωμένη κατά 21% και διάρκειας τριάντα χρόνων. Το κεφάλαιο αυτών των νέων ομολόγων είναι, λέει, εγγυημένο από έναν ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό διακρατικό μηχανισμό, έτσι που και να χρεοκοπήσετε εσείς, τα λεφτά δεν θα χαθούν. Να κοιμάστε ήσυχοι. Βέβαια, τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν είναι για να κοιμούνται γενικώς, δεδομένου πως κανείς δεν πιστεύει πια κανέναν, άσε που διαρκώς νέες πραγματικότητες σαρώνουν την επόμενη στιγμή τις βεβαιότητες της προηγούμενης. Θα σταματήσει, ας πούμε, εδώ το πράγμα ή θα συνεχιστεί το «κούρεμα» και στα υπόλοιπα αποθεματικά μας, ώσπου να μας στείλουν κι εμάς στην εντατική μαζί με το ΝΑΤ και τα άλλα πρώην υγιή Ταμεία;

Τώρα το δίλημμα: Εάν πει όχι το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στην ανταλλαγή των ομολόγων και πιεστεί κάποια στιγμή να ρευστοποιήσει ένα μέρος τους, θα πάρει το 45% της αξίας τους.

Εάν τα έχει ανταλλάξει και τα ρευστοποιήσει, θα συγκεντρώσει το 79% της αξίας τους. Αφήνουμε το ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας τα ομόλογα θα γίνουν περιτύλιγμα ρέγγας στα παραδοσιακά μπακάλικα.

Το κακό είναι πως δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις ρευστοποιήσεις γιατί οι ανάγκες που προκύπτουν διαρκώς αυξάνονται και συχνά είναι απρόβλεπτες. Αυτήν τη στιγμή, για παράδειγμα, χρειάζονται άμεση βοήθεια οι εφημεριδοπώλες της Θεσσαλονίκης. Τα επιδόματα ανεργίας από 2-3 που ήταν κάποτε τον χρόνο, τώρα έχουν φτάσει τα 700. Έχουμε αθρόες συνταξιοδοτήσεις. Πολλοί συνάδελφοι πληρώνονται με μπλοκάκια, οι μισθοί μειώνονται, οι δυσκολίες στην είσπραξη των οφειλών συνεχίζονται. Από πού θα καλυφθούν τα ανοίγματα;

Κάποτε το ΤΣΠΕΑΘ είχε τη βοήθεια της ΕΣΗΕΑ. Καθώς η Ένωση δεν αναγνώρισε το Ενιαίο Ταμείο, ούτε ο πρόεδρός της ούτε ο γενικός γραμματέας της συμμετείχαν στις εργασίες του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Μπερδεμένο είναι αν και ο διορισμός τους έγινε ποτέ επίσημα. Αναπάντητο είναι επίσης το ερώτημα αν, αφού επιτέλους εδραιώθηκε μια κατάσταση και ώσπου να πετύχουμε την ανατροπή του, η ΕΣΗΕΑ έπρεπε ν’ αφήσει ορφανό συνδικαλιστικά το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που δεν διαθέτει καν οικονομικούς συμβούλους για να του λύσουν τον γρίφο των ομολόγων. Ένας γρίφος που συνδέεται στενά με την πολιτική αφενός και με την οικονομία αφετέρου, έχοντας στη μέση σάντουιτς τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους, έτοιμο να το δαγκώσουν συμφέροντα και σκοπιμότητες.

Ένα αδιέξοδο που δεν υπάρχει προεδρείο της ΕΣΗΕΑ να το αντιμετωπίσει, μαζί με τόσα άλλα προβλήματα των ημερών – βλέπε δημόσια τηλεόραση, κλείσιμο εντύπων, ανεργία, απεργιακές κινητοποιήσεις. Η υπομονή των μελών της Ένωσης έχει εξαντληθεί και αυτήν την εβδομάδα οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων με επιστολή τους προς τους συμβούλους της ΕΣΗΕΑ θα τους πληροφορήσουν ότι συγκεντρώνονται υπογραφές για προσφυγή στη Δικαιοσύνη, διορισμό νέου διοικητικού συμβουλίου και διενέργεια εκλογών. Απόφαση που θα την πραγματοποιήσουν εάν μέσα στον μήνα δεν έχουμε προεδρείο. Εμείς, έτσι κι αλλιώς, έχουμε ζητήσει την παραίτηση όλων των συμβούλων και επανάληψη των εκλογών, με επιλογή του προεδρείου από τη βάση.

Σοφία Μαλτέζου


Σχολιάστε εδώ