Την αγωνία της οικογένειας μεταφέρει ο Νίκος…

Ο αδελφός του πρωθυπουργού αναγνωρίζει τον αδιέξοδο δρόμο της λιτότητας με στόχο την ανάκαμψη της χώρας, ισχυρίζεται όμως ότι γι’ αυτήν δεν ευθύνονται ο Γ. Παπανδρέου και η κυβέρνηση, αλλά η… άκαρδη διεθνής κοινότητα και οι αγορές! Κι αυτό διότι βλέπει ότι οι πολιτικές αλλά κυρίως οι κοινωνικές αντιδράσεις προκαλούν τριγμούς στην κυβέρνηση, που έχει μπει σε πορεία κατάρρευσης, πράγμα που θα φανεί στις επόμενες εκλογές, όπου το ΠΑΣΟΚ θα υποστεί βαριά ήττα κι ο αδελφός του θα υποχρεωθεί να αποχωρήσει από την ηγεσία του.

Πιο συγκεκριμένα, και αποτιμώντας τα ως τώρα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής, ο Ν. Παπανδρέου σημειώνει ότι «η λιτότητα δεν φέρνει την άνοιξη» και ότι «δεν χρειάζεται να είναι κανείς νομπελίστας στα οικονομικά για να το καταλάβει». Υποστηρίζει όμως ότι «η ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική δεν είναι επιλογή του ΠΑΣΟΚ, αλλά επιβάλλεται από το διεθνές σύστημα». Στο άρθρο του ο αδελφός του πρωθυπουργού επισημαίνει ότι είναι γνωστό εδώ και 30 χρόνια πως όσες χώρες προσφεύγουν στο ΔΝΤ υπόκεινται σε πρόγραμμα λιτότητας και εκφράζει την… έκπληξή του για τις αντιδράσεις. «Μου φαίνεται ακατανόητο», αναφέρει, «όλες αυτές οι ομάδες διανοουμένων, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να μην έχουν διαβάσει έστω ένα βιβλίο γι’ αυτά τα θέματα». Καλεί δε την αντιπολίτευση να μην επιτίθεται στην κυβέρνηση, αλλά μόνο στους δανειστές μας, υποστηρίζοντας την ανάγκη να φύγει η Ελλάδα από τις επιταγές που της έχει επιβάλει η «τρόικα»!

Το περιεχόμενο του άρθρου του αδελφού του πρωθυπουργού προκάλεσε ποικίλα σχόλια και εντός της κυβέρνησης, αφενός διότι θα έπρεπε να αποφεύγει παρεμβάσεις τέτοιου είδους, αφετέρου διότι με τις απόψεις του αμφισβητεί επί της ουσίας βασικές πτυχές της οικονομικής πολιτικής, ασχέτως αν αυτή συνιστά επιλογή της κυβέρνησης ή έχει επιβληθεί από έξω. Εμμέσως παραδέχεται ότι η κυβέρνηση έχει καταστεί «έρμαιο» των απαιτήσεων των δανειστών, παρότι η συγκεκριμένη συνταγή δεν βγάζει τη χώρα από την κρίση και δεν οδηγεί πουθενά.

Το ερώτημα πάντως είναι για ποιον λόγο ο Ν. Παπανδρέου γράφει άρθρα για να εκφράσει τις απόψεις του και δεν τις λέει απευθείας στον πρωθυπουργό και αδελφό του; Και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει, αφού στο παρελθόν είχε ασκήσει κριτική σε υπουργούς όπως ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Π. Γερουλάνος, η Τ. Μπιρμπίλη κ.ά. Εύλογα, επομένως, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αναρωτιούνται «Τι ρόλο παίζει ο Νίκος;»


Σχολιάστε εδώ