Τεντώνει το σχοινί η Άγκυρα για το χατίρι των πετρελαίων
Ακόμη και κρίση
Την περασμένη Τρίτη, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «στα ύδατα αυτά (από τη Μαρμαρίδα ως την Αλεξανδρέττα) είχαμε παρουσία στο παρελθόν, έχουμε στο παρόν και θα έχουμε και στο μέλλον» και πρόσθεσε ότι τα πλοία του τουρκικού στόλου θα κάνουν πιο έντονη την παρουσία τους στην περιοχή και ιδιαίτερα στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες. Ο τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είπε, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΠΑΡΟΝ», προς τους ευρωπαίους ομολόγους του ότι η Τουρκία είναι ικανή να φτάσει ακόμη και σε κρίση…
Κυριαρχία
και τρομοκρατία
Από την πλευρά της, η ισραηλινή κυβέρνηση τηρεί χαμηλούς τόνους, ενώ η Λευκωσία καταδικάζει τις τουρκικές απειλές διεθνώς και δη στην ΕΕ. Η Τουρκία ζητά από το Ισραήλ να τερματίσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας και ισχυρίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει κυριαρχικά δικαιώματα για έρευνα υδρογονανθράκων, επειδή δικαιώματα έχουν και οι Τουρκοκύπριοι, τους οποίους, κατά τον τουρκικό ισχυρισμό, η Λευκωσία δεν λαμβάνει υπόψη. Το Ισραήλ υποστηρίζει, από την πλευρά του, ότι ο αποκλεισμός συνεχίζεται για να αποτρέπεται η διοχέτευση όπλων προς τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως είναι η Χαμάς και η Χεζμπολάχ. Όσο δε για τη Λευκωσία, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου όσο και ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, καθώς και το σύνολο των κομμάτων, υποστηρίζουν ότι οι γεωτρήσεις και οι έρευνες για την εξεύρεση και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου είναι σύμφωνες με το Δίκαιο της Θάλασσας και η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αντίδραση Φούλε
Αυτήν την άποψη, δηλαδή για τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων από μέρους της Τουρκίας, υιοθετεί και η εκπρόσωπος του Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, Τζοάνα Σοπίσκα, η οποία δήλωσε: «Η Επιτροπή καλεί την Άγκυρα να πάψει να απειλεί την Κύπρο» στις προσπάθειές της που αφορούν έρευνες υδρογονανθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Συγκριμένα, η κ. Σοπίσκα είπε τα εξής: «Η ΕΕ ζητά από την Τουρκία να αποφύγει κάθε μορφή απειλής, τριβής ή δράσης που βλάπτει την καλή γειτονία και την ειρηνική διευθέτηση των συνοριακών διαφορών» και πρόσθεσε: «Η ΕΕ σέβεται πάντοτε όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ».
Και τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να συμπεριφέρεται κατά τρόπον ώστε η συμμετοχή της σε διμερείς σχέσεις να υπακούει στο κοινοτικό κεκτημένο και στο Διεθνές Δίκαιο και δη στη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ακόμη, η κ. Σοπίσκα κάλεσε σε συζητήσεις όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, κυρίως εν όψει της κρίσιμης φάσης διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου, το προσεχές φθινόπωρο. Τους ενθάρρυνε να προσπαθήσουν να εγκαθιδρύσουν «ένα θετικό κλίμα το οποίο θα διευκολύνει την έκβαση της διαδικασίας».
Ταύτιση συμφερόντων
Οι τοποθετήσεις αυτές είναι συναφείς με εκείνες που έγιναν στις 7 του μήνα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Βίλφρεντ Μαρτένς, ο οποίος δήλωσε έκπληκτος από την τουρκική στάση και ειδικότερα από τις απειλές σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της ΕΕ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΕΛΚ συνδέει το ενεργειακό συμφέρον της Κύπρου με το ενεργειακό συμφέρον της ΕΕ. Και ταυτοχρόνως θεωρεί ότι η Κύπρος συνιστά πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και ειδικότερα στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ. Όπως τόνισε ο κ. Μαρτένς: «Είμαι έκπληκτος από τις πρόσφατες δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων εναντίον κράτους-μέλους της ΕΕ. Η Τουρκία, ως υποψήφιο για ένταξη κράτος, οφείλει να απέχει από απειλές εναντίον κράτους-μέλους και εναντίον της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ». Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Επιβάλλεται να πω ότι η Κύπρος είναι ευρωπαϊκός πυλώνας σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και ως τέτοιος θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ».
Θα κατεβεί το τρυπάνι
Εάν θα προχωρήσει ή όχι η Άγκυρα σε κρίση εξαρτάται και από τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Η εταιρεία Noble Energy, που θα αρχίσει γεωτρήσεις την 1η Οκτωβρίου στο Οικόπεδο 12, άλλως «Αφροδίτη», στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, είναι αμερικανικών συμφερόντων. Εκπρόσωποί της δηλώνουν ότι η γεώτρηση θα γίνει κανονικά και για το θέμα τονίζουν ότι η εταιρεία βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο δεν φαίνεται στο θέμα αυτό να ενστερνίζεται την τουρκική πολιτική και τις απειλές της.
Ο στόχος της Τουρκίας δεν είναι μόνον η Κύπρος, αλλά και το Ισραήλ. Εκεί, όμως, τα πράγματα φαίνονται πολύ δύσκολα για την Άγκυρα.