ΣΥΝ: Επιμένει στη δημιουργία νέου «συνασπισμού εξουσίας» ο Τσίπρας

Σταθερά στη θέση του ότι είναι πλέον ώρα για τη δημιουργία ενός νέου συνασπισμού εξουσίας κατά του νεοφιλελευθερισμού κινείται ο ΣΥΝ, παρότι η πρόταση αυτή απορρίπτεται τόσο από την κυρίαρχη δύναμη της Αριστεράς -το ΚΚΕ- όσο και από τη Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη, ενώ με επιφύλαξη την αντιμετωπίζουν και οι Οικολόγοι, οι οποίοι είναι επίσης αποδέκτες της πρότασης.
Στον ΣΥΝ, έχοντας λύσει στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη τα προβλήματα που υπήρχαν στο συμμαχικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ, πορεύονται με αισιοδοξία και πιστεύουν ότι οι αριστεροί ψηφοφόροι εκτιμούν τη σταθερή και μαχητική γραμμή του κόμματος, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις.
Όπως εκτιμά ο Α. Τσίπρας -στον οποίο τα στελέχη του κόμματος πιστώνουν εν πολλοίς την ανοδική τάση του ΣΥΡΙΖΑ- για την αντιμετώπιση του σημερινού πολιτικού αδιεξόδου ή θα υπάρξει συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την εφαρμογή της ίδιας με τη σημερινή «μνημονιακής πολιτικής» ή θα υπάρξει μια άλλη προοπτική.
Αυτήν την άλλη προοπτική την περιγράφει ως ένα «σενάριο της ανατροπής» που περνάει μέσα από τη συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας από «τις δυνάμεις της Αριστεράς και τις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας που αμφισβητούν τον νεοφιλελευθερισμό».
Με δεδομένη την αρνητική στάση των δυνάμεων στις οποίες απευθύνεται ο Α. Τσίπρας, είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί η ευχή του «ολόκληρη η Αριστερά να υπερβεί τον κατακερματισμό της και να εκφραστεί στις επόμενες εκλογές σε κοινό σχήμα με δυνάμεις από τον οικολογικό χώρο και δυνάμεις που απεγκλωβίζονται από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ».
Ως εκ τούτου, προκύπτει ένα σοβαρό κενό στρατηγικής, αφού η θέση του ΣΥΝ ότι πρέπει να φύγει αμέσως η σημερινή κυβέρνηση, μαζί με τα σενάρια συνεργασίας των κομμάτων του Μνημονίου, δεν συνοδεύεται από μια ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση εξουσίας, που θα είναι ικανή να πείσει τους ψηφοφόρους.
Πάντως, ο ΣΥΝ και ο Α. Τσίπρας, παρά τα όσα λέγονταν το προηγούμενο διάστημα, πέρασαν σχετικά άνετα στις εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, παρότι ανάμεσα στις συνιστώσες του συμμαχικού σχήματος υπάρχουν ακόμα διαφορές που έχουν να κάνουν με την «ευρωπαϊκή πολιτική» του σχήματος.
Ενδεικτικό της υποχώρησης των έντονων αντιπαραθέσεων που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα είναι ότι με ευκολία συγκροτήθηκε μετά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη η νέα Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία μετέχουν όλες οι συνιστώσες και επικεφαλής είναι ο Κ. Αθανασίου, ο οποίος προέρχεται από τη «ΡΟΖΑ».
Το σκηνικό στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θυμίζει καθόλου το σκηνικό των προηγούμενων εκλογών, όταν οι διάφορες συνιστώσες απαιτούσαν ισότιμη εκπροσώπηση με τον ΣΥΝ και κάποιοι έφτασαν στο σημείο να προτείνουν στο προεκλογικό ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών να μετάσχουν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ όλες οι τότε συνιστώσες, που ξεπερνούσαν τις δέκα!
Οι πάντες πλέον στον
ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποδεχθεί στην πράξη την πρωτοκαθεδρία του ΣΥΝ στο συμμαχικό σχήμα και δεν αναμένεται το επόμενο διάστημα -εκτός απροόπτου- να εμφανιστούν διχαστικές φωνές, σε μια περίοδο που φαίνεται από τα δημοσκοπικά ευρήματα να έχει εξασφαλίσει, και μάλιστα άνετα, την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση παρά την αποχώρηση του Α. Αλαβάνου και του Φ. Κουβέλη.


Σχολιάστε εδώ