ΠΑΣΟΚ εναντίον δημοσίων υπαλλήλων

” Ο λαός θέλει, το ΠΑΣΟΚ μπορεί…» ήταν το σύνθημα που δονούσε κάποτε τα πλήθη και έτρεχαν να το ψηφίσουν, να το κάνουν κυβέρνηση, με τους υπουργούς να διορίζουν τους ψηφοφόρους τους κατά… οικοδομικά τετράγωνα στο Δημόσιο.
Σήμερα, με τους όρους με τους οποίους η κυβέρνηση υλοποιεί το πρόγραμμα που της έχει δώσει η «τρόικα», διαλύοντας τον κοινωνικό ιστό, καταστρέφοντας την ελληνική οικογένεια, βγάζοντας στην ανεργία χιλιάδες από εκείνους που τότε διόριζε, το σύνθημα άλλαξε και όλοι πλέον αναρωτιούνται: «Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να θέλει, ο λαός μπορεί;»
Η κόπωση του κόσμου από τα συνεχή μέτρα που ανακοινώνουν οι υπουργοί, οι οποίοι δείχνουν άβουλοι μπροστά στις εντολές της «τρόικας», εμπεριέχει τον κίνδυνο της απόλυτης απαξίωσης και ρευστότητας της κυβερνητικής συνοχής και πολλά κομματικά στελέχη και υπουργοί, μην μπορώντας να σταθμίσουν την κατάσταση, νιώθουν απλώς ότι βρίσκονται στο σημείο μηδέν και δεν αποκλείουν τίποτε. Κορυφαίο στέλεχος, που βρίσκεται κοντά στον Παπανδρέου, επισημαίνει ότι αν συνδυαστούν δύο πτυχές των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, ο πολιτικός της θάνατος είναι εξαιρετικά κοντά. Η πρώτη πτυχή είναι το επιτελείο του πρωθυπουργού, που είναι χωρισμένο σε πολλά επίπεδα, και η άλλη η πίεση που δέχονται οι βουλευτές από το εκλογικό τους σώμα, που μπορεί να οδηγήσει σε παραιτήσεις…
Φοβούνται παραιτήσεις
βουλευτών
Φοβούνται στο Μέγαρο Μαξίμου μη δούνε ξαφνικά δύο παραιτήσεις βουλευτών που δεν αντέχουν τις αντιδράσεις του κόσμου, οπότε είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων θα οδηγηθεί σε εκλογές… Το ενδεχόμενο αυτό είναι πιθανό, εξηγούσε το συγκεκριμένο στέλεχος πρώτης γραμμής που διατηρεί επαφές με τον Παπανδρέου, γνωρίζει τι γίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου και προειδοποιεί, μʼ αυτά που επισημαίνει στον πρωθυπουργό αλλά και στους συνεργάτες του και υπουργούς, ότι πρέπει να αλλάξει την κατεύθυνση της πολιτικής του και να οδηγηθεί με πιο ήπιους ρυθμούς στις μεταρρυθμίσεις. «Αλλιώς δεν γίνεται, ο κόσμος δεν είναι ρομπότ που του πατάς ένα κουμπί, τον προγραμματίζεις και του αλλάζεις όλη του τη ζωή…», λέει θέλοντας να δείξει ότι περισσεύουν οι φωνές μέσα στην κυβέρνηση που αδιακρίτως και χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες απομακρύνουν τους πολίτες από τη σιγουριά και την ασφάλεια της εργασίας τους και τους σπρώχνουν σʼ ένα σκοτεινό μέλλον, περιορίζοντας αποδοχές, κοινωνικά δικαιώματα, οικογενειακό προγραμματισμό. Το να βάζεις τη μια κοινωνική τάξη απέναντι στην άλλη είναι ό,τι χειρότερο για μια χώρα που θέλει να λέει ότι είναι η γενέτειρα της δημοκρατίας και του πολιτισμού.
ΠΑΣΟΚ εναντίον
ψηφοφόρων του
Στους υπουργούς που μέχρι τώρα κινούνταν σʼ αυτό το πλαίσιο προστέθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος, που ξαφνικά βγήκε λάβρος κατά των δημοσίων υπαλλήλων και για πολλούς λειτούργησε σαν «λαγός» του Παπανδρέου. Δεν είναι τυχαίο ότι την ώρα που συζητείται η εργασιακή εφεδρεία, ο υπουργός Υγείας βάζει στο τραπέζι θέμα αλλαγής του Συντάγματος σε ό,τι αφορά τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Στην ίδια σχολή με τον Λοβέρδο ανήκουν και άλλοι υπουργοί, με πρώτους τους Μόσιαλο και Ραγκούση, με τους οποίους αρκετοί υπουργοί διαφωνούν θεωρώντας ότι προωθούν αιματηρές λύσεις χωρίς να ενδιαφέρονται για τις επιπτώσεις στους συμπολίτες τους. Ανάμεσα σʼ αυτούς που επικρίνουν έντονα τις πρακτικές αυτές είναι και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος δεν μπορεί να καταλάβει πώς δεν θα ξεσηκωθούν οι πολίτες με όλα αυτά που προτείνουν οι συνάδελφοί του…
Οι εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης για πολλούς φέρνουν πιο κοντά τις εκλογές. Με τη συνεχή συρρίκνωση των εισοδημάτων, τους αυξημένους φόρους, τις έκτακτες εισφορές και γενικά τις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις, που σίγουρα θα βγάλουν τους πολίτες στον δρόμο, είναι σαν κάποιοι υπουργοί να επιζητούν τις εκλογές για να μηδενιστεί το κοντέρ. Πρόσφατα ο Γ. Λιάνης, ανεξάρτητος βουλευτής Φλώρινας που διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Βενιζέλο, τον συνάντησε στο γραφείο του για συζήτηση σχετικά μʼ αυτά που συμβαίνουν. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του εκμυστηρεύτηκε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, χωρίς να γνωρίζει πού θα καταλήξει. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Βενιζέλος επιζητεί τη διαφυγή των εκλογών για τους δικούς του λόγους, όπως και εκείνοι που επιθυμούν τη συγκυβέρνηση, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ο Λοβέρδος. Ο υπουργός Υγείας, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την προηγούμενη εβδομάδα, άφησε άφωνους πολλούς, όταν μιλώντας για το νομοσχέδιο του υπουργείου του για τους γιατρούς, είπε ότι αφού αντιδρούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τότε εγώ θα το ψηφίσω με τις ψήφους της ΝΔ (τις έχει στην τσέπη του;), αναγκάζοντας τον Παπανδρέου να του απαντήσει ότι αυτά δεν γίνονται.
Η κατάσταση εντός της κυβέρνησης είναι η χειρότερη που θα μπορούσε να υπάρχει. Κάθε υπουργός προσπαθεί να εμφανιστεί φιλικός προς τους πολίτες και τους ψηφοφόρους του, αλλά βρίσκει απέναντί του τους άλλους που «βαράνε στο ψαχνό» επικρίνοντάς τον ότι δεν θέλει να αναλάβει το πολιτικό κόστος και γιʼ αυτό καθυστερεί στην εφαρμογή των νόμων που επιτάσσουν το Μνημόνιο και η «τρόικα». Υπουργοί εναντίον υπουργών και όποιος αντέξει, είναι το παιχνίδι που παίζεται στην κυβέρνηση, με τη χώρα να βυθίζεται στην απαξίωση και στα χρέη της.
200.000 απολύσεις στο Δημόσιο
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του κράτους, μέσω των εργαζομένων που θέλει να διώξει, περί τις 200.000, που υπηρετούν σε διάφορους οργανισμούς. Έκθεση του ΟΟΣΑ, που δεν έχει ακόμη έρθει στη δημοσιότητα, αναφέρει ότι πρέπει το κράτος να μειωθεί κατά 20%, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που απειλούνται με έξοδο φτάνουν, σύμφωνα με εκτίμηση αρμόδιου υπουργού, περίπου τις 200.000. Μάλιστα η κυβέρνηση για τον σκοπό αυτό έχει ψηφίσει νόμο, που πέρασε χωρίς μεγάλη δημοσιότητα και δίνει το δικαίωμα στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών να βάζει σε εργασιακή εφεδρεία εργαζόμενους σε διάφορους οργανισμούς του Δημοσίου, στενού ή ευρύτερου, εφόσον κρίνει ότι θα υπάρξει οικονομικό όφελος. «Αυτό δυστυχώς δεν μπορεί να αλλάξει και σημαίνει ότι πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι θα περάσουν το κατώφλι της ανεργίας, γιατί μετά από έναν χρόνο εργασιακής εφεδρείας εκεί θα οδηγηθούν».
Ο εφιάλτης είναι παρών για εκατομμύρια νοικοκυριά και το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα τα αντέξει όλα αυτά η κυβέρνηση. Θα καταφέρει άραγε τόσο απλά όσο νομίζει να προωθήσει τα σχέδια της «τρόικας» ή θα υπάρξουν εξελίξεις που το μόνο αποτέλεσμά τους θα είναι η μακροχρόνια και παρατεταμένη ύφεση; Οι πλέον ήπιοι στις εκτιμήσεις τους αναφέρουν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μεγάλες ανατροπές που δεν θα είναι καθόλου ευνοϊκές για το μέσο ελληνικό σπίτι, αφού οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι τέτοιες που θα συμπαρασύρουν τα πάντα οδηγώντας το πολιτικό σύστημα σε άλλα σχήματα.


Σχολιάστε εδώ