Ο Παπανδρέου πήγε στη Θεσσαλονίκη κρυπτόμενος, ο Σαμαράς πάει φανερά…

Στη Λ. Συγγρού αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη, καθώς, όπως εκτιμούν, θα διευρύνει την απήχηση του κόμματος στην ελληνική κοινωνία και θα ενισχύσει τη «δυναμική αυτοδυναμίας». Ήδη, σημειώνουν, η διαφορά είναι πιο εύγλωττη από ποτέ! Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου διήλθε από τη Θεσσαλονίκη κρυπτόμενος και όπου πήγε κινήθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και προστατευόμενος από χιλιάδες αστυνομικούς, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ σχεδιάζει να ακολουθήσει ένα «ανοιχτό πρόγραμμα», θα συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων, θα έρθει σε επαφή και με απλούς πολίτες. Και αυτό σηματοδοτεί την απήχηση του καθενός στην κοινωνία. Βουλευτές και στελέχη σημειώνουν ότι φέτος το πολιτικό περιβάλλον είναι εντελώς διαφορετικό και σίγουρα πιο ευνοϊκό για τον κ. Σαμαρά καθώς η αντιμνημονιακή τακτική του έχει πλήρως δικαιωθεί, ενώ η πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση επιδείνωσε την κατάσταση της οικονομίας και επέτεινε τα αδιέξοδα της χώρας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αν και ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι βασικοί άξονες, στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς το βράδυ του Σαββάτου θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στις προτάσεις του κόμματος σε όλα τα κρίσιμα και σημαντικά ζητήματα, με διπλό στόχο: Να εμπεδωθεί στους πολίτες η εντύπωση ότι η ΝΔ έχει πρόγραμμα αφενός και αφετέρου ότι είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Τις προηγούμενες ημέρες στα κεντρικά γραφεία του κόμματος πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις με τη συμμετοχή τομεαρχών και άλλων στελεχών προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι θέσεις του κόμματος σε μια σειρά ζητημάτων και να περιληφθούν στην ομιλία του κ. Σαμαρά. Περίμεναν βεβαίως να ακούσουν και την (χθεσινή) ομιλία του πρωθυπουργού, όσο και αυτά που θα πει στη σημερινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Έμφαση αναμένεται να δώσει στο θέμα της ανάπτυξης, θα καταγγείλει τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης που βύθισε τη χώρα στην ύφεση και θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αναστροφή του κλίματος στην αγορά. Προς την κατεύθυνση αυτή στη ΝΔ θεωρούν επιτακτική ανάγκη την ενίσχυση της οικοδομής με την επέκταση του «πόθεν έσχες» για την αγορά πρώτης κατοικίας, την επιδότηση του επιτοκίου των στεγαστικών δανείων κ.ά. Είναι αυτονόητο ότι στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ θα ασκήσει σκληρή κριτική στη πεπραγμένα της κυβέρνησης, τόσο σε επίπεδο χειρισμών έναντι των δανειστών, όσο και στην ουσία της πολιτικής που εφαρμόζει τα τελευταία δύο χρόνια. «Δεν έχουν από την αρχή στρατηγική, δεν υπήρχε ο ελάχιστος μεταξύ τους συντονισμός», σημειώνει στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες του. Ενώ για τις πρόσφατες εξαγγελίες του Β. Βενιζέλου παρατηρεί ότι «άθροισαν όσα έπρεπε να κάνουν και δεν έκαναν τα προηγούμενα δύο χρόνια».

Στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ εκτιμούν ότι αυτήν την ώρα δεν είναι στις προθέσεις του Γ. Παπανδρέου οι πρόωρες εκλογές και μάλιστα μέσα στο φθινόπωρο. Αντίθετα θεωρούν ότι θα προσπαθήσει να παρατείνει τον χρόνο όσο γίνεται περισσότερο και να αναζητήσει πιο ευνοϊκές πολιτικές συνθήκες για να επιδιώξει την ανανέωση της λαϊκής εντολής. Ωστόσο τα ίδια στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο των εκλογών, το συνδέουν ωστόσο με δραματικές εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ (καταψήφιση ενός σημαντικού νομοσχεδίου…). Δίνουν ελάχιστες πιθανότητες καθώς γνωρίζουν ότι οι βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν με την απειλή της διακοπής της δανειοδότησης και της επακόλουθης χρεοκοπίας της χώρας.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο κ. Σαμαράς θα κληθεί –είναι βέβαιο– να απαντήσει σε ερωτήσεις περί συναίνεσης και οι πληροφορίες λένε ότι θα είναι περισσότερο σαφής και κατηγορηματικός από κάθε προηγούμενη φορά. «Κάθε φορά που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυσκολίες θυμάται τη συναίνεση. Τι ακριβώς θέλουν από εμάς; Να γίνουμε συνένοχοι σε μια πολιτική που δεν οδηγηθεί πουθενά;» διερωτάται . Και προσθέτει: «Όπου κρίνουμε ότι ένα μέτρο είναι σωστό και προς το συμφέρον της χώρας θα το ψηφίζουμε και θα το στηρίζουμε. Συναίνεση στο λάθος δεν πρόκειται να δώσουμε».


Σχολιάστε εδώ