Ο Μάιος του 2012 θα είναι ο τελικός σταθμός

Το ερώτημα, δραματικό και κρίσιμο, επανέρχεται μετά και τα τελευταία μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Β. Βενιζέλος και τα οποία σηματοδοτούν νέες δραματικές ανατροπές στη ζωή των πολιτών, ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια, ανεξέλεγκτη αύξηση της ανεργίας, αλλά και νέες μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, επιστροφή του κινήματος των «Αγανακτισμένων» και πιθανές ανεξέλεγκτες εξελίξεις.

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορεί εύκολα να προβλεφθεί το τέλος του τούνελ, αφού ο φαύλος κύκλος αναπαράγει τα αδιέξοδα σε οικονομία και κοινωνία. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε κάθε νέα δόση του δανείου απ’ την «τρόικα» οι δανειστές μάς εκβιάζουν με νέα μέτρα, επειδή τα ήδη υπάρχοντα δεν υλοποιούνται, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται ο στόχος για το έλλειμμα. Και η κυβέρνηση τελικά υποκύπτει πάντοτε στον εκβιασμό, επειδή… πολύ απλά δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Και τα αδιέξοδα αναπαράγονται!

Σύμφωνα με πηγές που έχουν αποδείξει ότι είναι μέσα στα πράγματα, ο Μάιος του 2012 θα είναι ο τελικός σταθμός των εξελίξεων, αποφεύγοντας να διευκρινίσουν προς ποια κατεύθυνση. Αν θα είναι το τέλος εποχής για την Ελλάδα. Μέχρι τότε το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο ρεαλιστικός μπορεί να είναι ο στόχος για την αύξηση των εσόδων, που επηρεάζουν και τους άλλους δείκτες, όταν ακόμα και κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι σε δύο πολύ χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτός ο στόχος δεν θα επιτευχθεί;

– Στα έσοδα απ’ τον ΦΠΑ, μετά και την αύξηση στο 23% για τα είδη εστίασης, επειδή θα πέσει η κατανάλωση.

– Στα προβλεπόμενα έσοδα απ’ τη νέα φοροεπιδρομή της έκτακτης εισφοράς, του τέλους επιτηδεύματος και των άλλων εισφορών, τα σημειώματα των οποίων έχουν ήδη αρχίσει να έρχονται στους φορολογούμενους.

Φόβοι για κίνημα
«Δεν πληρώνω»

Το τελευταίο, δηλαδή η εκτίμηση ότι δεν θα εισπραχθούν τα προβλεπόμενα έσοδα της φοροεπιδρομής του φθινοπώρου, εδράζεται στην πεποίθηση ότι επειδή τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν κυριολεκτικά γονατίσει λόγω της άγριας λιτότητας που βιώνουν, δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν όλο το ποσό ή ακόμα και μέρος του. Φοβούνται δηλαδή την ανάπτυξη ενός νέου κινήματος «Δεν πληρώνω», εξαιτίας αντικειμενικών συνθηκών που έχουν να κάνουν με την οικονομική κατάσταση των πολιτών. Και αν συμβεί κάτι τέτοιο, κάποιες χιλιάδες αρνηθούν να πληρώσουν τις οφειλές τους στην Εφορία, τότε η κατάρρευση θα έχει έρθει.

Σε ό,τι αφορά την τύχη που επιφυλάσσουν στη χώρα μας οι δανειστές και ιδιαίτερα η Γερμανία, η κυρίαρχη εκτίμηση είναι πως την Ελλάδα τη χρησιμοποιούν αφενός σαν πειραματόζωο και αφετέρου σαν «υπόδειγμα» και φόβητρο για το τι θα πρέπει να κάνουν ή να πάθουν άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια οικονομικά προβλήματα.

Θα είναι, όπως χαρακτηριστικά μας λένε, το υπόδειγμα της προσαρμογής.

Αλλά πέραν αυτών των δραματικών, ένας άλλος φόβος πλανάται σχετικά με την -τελική- μοίρα της χώρας μας:

• Να είναι το… πρώτο μέλος μιας ομάδας μελών της ΕΕ που θα συγκροτήσουν την «Ευρώπη της δεύτερης ταχύτητας», στο πλαίσιο δημιουργίας ευρωζώνης δύο ταχυτήτων, του «Βορρά» και του «Νότου», όπου σύμφωνα με ορισμένα σενάρια δεν αποκλείεται ακόμα και ευρώ δύο ταχυτήτων!

• Να απολέσει, εκτός από κομμάτι της εθνικής της κυριαρχίας, και κομμάτι της εθνικής της ακεραιότητας μέσω εθνικών παραχωρήσεων, για παράδειγμα στο Αιγαίο, όπου η συνεκμετάλλευση με την Τουρκία, υπό την αμερικάνικη επικυριαρχία, δεν θεωρείται πια απίθανο σενάριο!


Σχολιάστε εδώ