Ξέφυγαν από ΕΕ – ΔΝΤ οι Κύπριοι μέσω Μόσχας!
Την ώρα που τα σύννεφα μιας επαπειλούμενης «διάσωσης» και της Κύπρου από την ευγενή ομάδα της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχαν αρχίσει να πυκνώνουν, ιδιαίτερα μετά τα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού, η Λευκωσία φαίνεται ότι βρίσκει τον τρόπο να αποφύγει μια «διάσωση» α λα ελληνικά, αξιοποιώντας τις προνομιακές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις της με τη Μόσχα.
Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, δήλωσε ότι η Κύπρος στοχεύει να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ από ρωσικές πηγές, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο δάνειο να συνεισφέρουν και άλλες χώρες (σ.σ.: προφανώς εκτός Ευρωζώνης) με τις οποίες διαπραγματεύεται η Κύπρος. «Ναι, η κυπριακή κυβέρνηση εδώ και λίγες βδομάδες άνοιξε κανάλι επικοινωνίας με τη ρωσική κυβέρνηση για σύναψη μεγάλου δανείου με ευνοϊκούς όρους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καζαμίας. «Έχουμε θέσει στόχο να συνάψουμε ένα δάνειο περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ, αλλά δεν θα προέλθει μόνο από τα κρατικά ρωσικά ταμεία», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κύπριο υπουργό υπάρχουν σε εκκρεμότητα κάποιες λεπτομέρειες ασήμαντες ως προς την αίσια κατάληξη της συμφωνίας.
Δημοσιεύματα στην Κύπρο ανέφεραν ότι η χώρα είναι πιθανό να χρηματοδοτηθεί με επιτόκιο 4,5% από τη Ρωσία, για δάνειο πενταετούς διάρκειας, ενώ αυτήν τη στιγμή οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων στην αγορά είναι πολύ υψηλότερες. Με το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ καλύπτονται σχεδόν πλήρως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για πληρωμές τοκοχρεολυσίων το 2012 και αποφεύγει κάθε ενδεχόμενο να χρειασθεί «διάσωση» από τους μηχανισμούς της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, σενάριο που συζητείται πολύ έντονα στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους αυτήν την περίοδο.
Πρέπει να σημειωθεί, όπως τονίζουν οικονομικοί παράγοντες, ότι η Μόσχα έχει ένα πολύ σοβαρό οικονομικό λόγο για να στηρίξει σ’ αυτήν τη δύσκολη συγκυρία την Κύπρο: τεράστια κεφάλαια της χώρας έχουν τοποθετηθεί σε κυπριακές τράπεζες ως καταθέσεις ή ακόμη και με αγορές «πακέτων» μετοχών, και το Κρεμλίνο επιδιώκει να αποφύγει ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση των κυπριακών τραπεζών, αλλά και την «ενοχλητική» για τους Ρώσους ελεγκτική παρουσία του ΔΝΤ στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Αυτές οι ευχάριστες εξελίξεις από την Κύπρο εγείρουν εκ νέου σοβαρά ερωτήματα για τους χειρισμούς που έγιναν από την ελληνική κυβέρνηση, λίγο πριν υποχρεωθεί να προσφύγει στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ για το δάνειο «διάσωσης» των 110 δισ. ευρώ. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το καλοκαίρι στο περιοδικό «Επίκαιρα» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδης, είχε πει ότι η Μόσχα ήταν έτοιμη να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα με 25 δισ. ευρώ, με ευνοϊκούς όρους, για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαΐου 2010, που οδήγησαν τη χώρα στην «αγκαλιά» της «τρόικας». Όμως η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να μην προχωρήσει σε διαπραγμάτευση γι’ αυτήν τη χρηματοδότηση και ο πρωθυπουργός είχε αποφύγει να θίξει το θέμα σε επαφές που είχε στο Κρεμλίνο, αφήνοντας ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία, σύμφωνα με την εκδοχή του κ. Σαββίδη.
Κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για ενδιαφέρον και άλλων χωρών εκτός Ευρωζώνης να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα, το οποίο είχε εκδηλωθεί μέσα στους δύσκολους πρώτους μήνες του 2010, πριν η χώρα οδηγηθεί στο δάνειο από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, με τους επαχθείς όρους του Μνημονίου. Ούτε εκείνες οι ευκαιρίες, αν πράγματι υπήρξαν, αξιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση…