Λουκέτα με απολύσεις στην ΕΡΤ

Παρά τις δηλώσεις του στη ΝΕΤ («Πρωινή Ενημέρωση») περί «αξιολόγησης του προσωπικού», μετά και τις εξαγγελίες Βενιζέλου περί απολύσεων η εκτίμηση είναι πως με το κλείσιμο της ΕΤ1 θα απομακρυνθούν και εργαζόμενοι από την ΕΡΤ.

Ο υπουργός Επικρατείας, πέρα από τις γενικόλογες αναφορές στον μεγάλο αριθμό Μέσων της ΕΡΤ, δεν εξήγησε γιατί κλείνει η ΕΤ1 (αναλυτικά τα λεγόμενά του στην εκπομπή στο www.typologies.gr). Αν, δηλαδή, υπάρχει κάποια έρευνα ή αν πρόκειται για μια αιφνιδιαστική πολιτική απόφαση που ελήφθη τον περασμένο Ιούλιο, αφού όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο υπουργός στη συνέντευξη Τύπου του περασμένου Αυγούστου δεν ήταν απαίτηση της «τρόικας». Θυμίζουμε ότι το κλείσιμο των καναλιών της ΕΡΤ και η συγχώνευσή τους με το Κανάλι της Βουλής ζητήθηκε πριν από έναν χρόνο από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, ενώ είχαν ακολουθήσει παρεμβάσεις από τον ΣΕΒ (κατάργηση του ανταποδοτικού τέλους), την Τράπεζα της Ελλάδος (μεταφορά του 75% στο χρέος) και την Ντόρα Μπακογιάννη (διάθεση του 1/3 στον λογαριασμό του ΕΚΑΣ). Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί μετά την «αξιολόγηση» των εργαζομένων, αφού κλείσουν η ΕΤ1 και τα υπόλοιπα Μέσα της ΕΡΤ. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις της Μαριλένας Κατσίμη ο υπουργός Επικρατείας δεν απάντησε, για να ξεκαθαρίσει το θέμα αργότερα ο Ευ. Βενιζέλος μιλώντας για όλον τον δημόσιο τομέα, με τις αναφορές στην εργασιακή εφεδρεία και τις απολύσεις.

Και κέρδη και χαμηλό ανταποδοτικό

Η νέα άποψη της κυβέρνησης είναι πως το ανταποδοτικό τέλος είναι ένας φόρος που επιβάλλεται στον πολίτη, ο οποίος σε διαφορετική περίπτωση θα έδινε τα χρήματα (σε πραγματικό φόρο) για την κάλυψη του χρέους. Κάθε νοικοκυριό πληρώνει 4,24 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 50,88 ευρώ το έτος (ποσοστό ΔΕΗ 0,5%). Επί κυβέρνησης Σημίτη το τέλος αυξήθηκε 10% σε δύο δόσεις και επί κυβέρνησης Καραμανλή κατά 30%, φτάνοντας τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Το ανώτατο ποσό του ανταποδοτικού (στοιχεία Screen Digest) είναι στη Νορβηγία 308,98 ευρώ και στη Δανία 308,82 ευρώ, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία, την οποία επικαλείται ο υπουργός Επικρατείας, φτάνει στα 169,4 ευρώ, με 14 κανάλια συνολικά. Χαμηλότερο είναι το ποσόν στο Βέλγιο (100 ευρώ), στην Τσεχία (63,98 ευρώ), σε Ρουμανία – Σλοβακία (50 ευρώ), ενώ μόνο η ουγγρική κυβέρνηση δεν το εισπράττει.

Οι αιχμές του Η. Μόσιαλου εναντίον των δύο προκατόχων του, Π. Γερουλάνου και Τ. Χυτήρη, αφορούν και την πολιτική γραμμή (ξεπερνώντας και τον Γ. Μιχελάκη) και τα οικονομικά. Ο Ηλίας Μόσιαλος έκανε λόγο για «κυβερνητική ΕΡΤ», αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι δημόσια αλλά κρατική, σαν να παρέλαβε την πολιτική ευθύνη της εταιρείας από άλλη κυβέρνηση. Παράλληλα αμφισβήτησε την επιτυχία στο συμμάζεμα των οικονομικών που πέτυχε το υφιστάμενο ΔΣ ύστερα από τις θυσίες των εργαζομένων. Η ΕΡΤ είχε το 2010 κέρδη προ φόρων ύψους 30 εκατ. ευρώ, στο πρώτο εξάμηνο πλεόνασμα 27,8 εκατ. ευρώ και προϋπολόγιζε πως στο τέλος του 2011 θα είχε πλεόνασμα 57 εκατ. ευρώ.

Μία μόλις ημέρα πριν, ο προκάτοχός του Παύλος Γερουλάνος στην ίδια εκπομπή είχε πει πως «έγινε μια τεράστια προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης του Οργανισμού», κάνοντας «αυτοκριτική» «στο θέμα του περιεχομένου». «Με 300 εκατ. ευρώ έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος είναι λίγο δύσκολο να μην έχει πλεόνασμα», υποστήριξε την επόμενη μέρα (Τρίτη) ο Ηλίας Μόσιαλος, υποτιμώντας μάλλον και τα όσα είχε υποστηρίξει δημοσίως ο πρωθυπουργός στη Βουλή για τα ελλείμματα της ΕΡΤ κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ (αναλυτικά τα στοιχεία για τα οικονομικά της ΕΡΤ στο www.typologies.gr σήμερα, Κυριακή).


Σχολιάστε εδώ