Η αλήθεια για τους ραντιέρηδες

• Στο κτίριο της Βουλής σπάνια βλέπουμε να κάνει την εμφάνισή της η αλήθεια, αφού οι πατέρες του έθνους δεν έχουν και την καλύτερη σχέση μαζί της. Μια μεγάλη αλήθεια ειπώθηκε όμως αυτήν την εβδομάδα από τον Αλ. Μωραϊτάκη, τον πρόεδρο του Συνδέσμου των Χρηματιστών, που κλήθηκε να πει τις απόψεις του για το νομοσχέδιο που καθιερώνει δρακόντειο καθεστώς εποπτείας στις τράπεζες.

• «Οι τράπεζες λένε πως δεν είχαν τοξικά ομόλογα», είπε ο κ. Μωραϊτάκης, «είχαν όμως αγοράσει ομόλογα του Δημοσίου πολλαπλάσια των ιδίων κεφαλαίων τους. Με εξαίρεση μία τράπεζα, την Alpha, που έχει το μισό των ιδίων κεφαλαίων της σε ομόλογα, όλες οι άλλες αγόρασαν από μιάμιση φορά και πάνω. Δανείζονταν τότε εύκολα με 1% και έπαιρναν ομόλογα με απόδοση 5-6%. Αυτό είναι το πρόβλημα, διότι διαφορετικά θα κάναμε ένα «κούρεμα» 50% και θα λυνόταν το πρόβλημα του χρέους. Για να μην έχουν πρόβλημα οι τράπεζες, αναγκάζεται η κυβέρνηση και όλοι να υποστηρίξουμε αυτό το κούρεμα του 21%». Έχουν «εξορισθεί» αυτές οι αλήθειες από τη δημόσια συζήτηση, καθώς δεν είναι και τόσο αρεστές στους τραπεζίτες μας.

• Η δυσάρεστη αλήθεια λοιπόν είναι ότι οι τράπεζες αποτελούν μέρος του προβλήματος που ταλανίζει σήμερα την οικονομία μας. Αν μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης δεν είχαν τοποθετήσει τόσο μεγάλα ποσά σε κρατικά ομόλογα, νομίζοντας ότι θα έβγαζαν εύκολα κέρδη, ούτε οι κυβερνήτες μας θα «φούσκωναν» με την ίδια ευκολία το χρέος ούτε και οι ίδιες οι τράπεζες θα είχαν «φορτωθεί» με τόσα «τοξικά» ούτε η κυβέρνηση θα ήταν σήμερα υποχρεωμένη να αρνείται ένα γενναίο «κούρεμα» του χρέους. Εμείς στο «Π» γράφαμε από τις 8 Μαρτίου του 2009 για το φαινόμενο των τραπεζιτών-ραντιέρηδων, όταν ελάχιστοι τολμούσαν να κάνουν κριτική στους τραπεζίτες. Ο κ. Μωραϊτάκης είχε το θάρρος να πει την αλήθεια γι’ αυτό το θέμα και του αξίζουν συγχαρητήρια.


Σχολιάστε εδώ