«Διαλέχτε!» (Πωλούνται αμέσως 550.000 τ.μ. δημόσιων κτιρίων)

Την πώληση αμέσως μεγάλου μέρους της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου ανακοίνωσε στις 6/9 ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγ. Βενιζέλος.

Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου (κατεδάφισης των πάντων) με αποκρατικοποιήσεις, καταργήσεις φορέων, ενιαίο μισθολόγιο κ.λπ., ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα περάσουν αμέσως στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων τα ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο και μισθώνονται από αυτό. Θα συνεχίζουν να ενοικιάζονται από κρατικές υπηρεσίες και μετά την πώλησή τους. (Από ιδιοκτήτης, μουσαφίρης…) Ποια είναι αυτά; Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, πρόκειται για κτίρια γραφείων άνω των 550 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

Σημειώνω, για να ξέρουμε, ότι μεταξύ των ακινήτων που βγαίνουν στο σφυρί είναι το κτίριο του Κεράνη στη Λ. Θηβών και τα κτίρια απέναντι από τη Βουλή που στεγάζουν τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών. Η συνολική επιφάνεια που θα βγει προς πώληση είναι πάνω από 30.000 τ.μ. και το γεγονός ότι ο ενοικιαστής είναι σταθερός θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. (Πάλι οι περιβόητες «αγορές», εδώ με όνομα παραλλαγής…)

Επίσης βγαίνουν στο σφυρί τα κτίρια της ΕΛΣΤΑΤ στον Πειραιά (πάνω από 13.000 τ.μ.), το κτίριο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. στη Λ. Αθηνών δίπλα από το Χρηματιστήριο (επιφάνεια 16.742 τ.μ.), η Γενική Γραμματεία Τύπου στην Καλλιθέα (9.930 τ.μ.), το τμήμα Αλλοδαπών στου Ρέντη (άνω των 15.000 τ.μ.) και το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, η γνωστή ΓΑΔΑ στη Λ. Αλεξάνδρας (25.000 τ.μ.).

Όλα αυτά έχουν σταθερούς ενοικιαστές και ικανοποιητικές αποδόσεις για τους «επενδυτές».

«Όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω…»

Ξεχωριστές είναι οι περιπτώσεις των κτιρίων που στεγάζουν υπουργεία, καθώς θα είναι τα «φιλέτα» των διαγωνισμών. Πρόκειται για σχετικά καινούργια κτίρια, σε θέσεις κλειδιά και με σταθερό μισθωτή το ελληνικό Δημόσιο.

Τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας στο Μαρούσι, συνολικά 56.000 τ.μ., είναι από τα κτίρια γραφείων που θεωρούνται σύγχρονα. Επίσης, το κτίριο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στον Καρέα (31.000 τ.μ.), το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Λ. Μεσογείων (10.000 τ.μ.), το υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια (5.000 τ.μ.) και φυσικά το κεντρικό κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, επί της Β. Σοφίας (7.500 τ.μ.), απέναντι από το κτίριο της Βουλής.

Με ΠΡΟΦΑΣΗ το Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο, την επικείμενη χρεοκοπία, γίνεται ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗ της χώρας από τις «αγορές» και τους ντόπιους μεταπράτες. Συν τοις άλλοις (απαξιώνεται και) ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ, η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, δημιούργημα εργασίας – προσπάθειας – ιδρώτα γενεών επί δεκαετίες! Πρέπει να βρούμε τρόπο να τους ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ χαρακτήρας των βασικών υποδομών της χώρας μάς αφορά όλους. Ακόμη και εκείνους που ανοήτως νομίζουν πως –επειδή η σχέση δημόσιου και ιδιωτικού είναι ασύμπτωτη– κλείνοντας τα μάτια καθιστούν το πρόβλημα ανύπαρκτο.

Λέμε και ξαναλέμε, δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε (η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως…): Κάτω τα βρωμόχερά σας από τη Δημόσια Περιουσία!


Σχολιάστε εδώ