Διά χειρός…

…του Αντώνη Καρακούση, από το σχόλιό του στο «Βήμα» στο οποίο από την περασμένη Κυριακή ανέλαβε διευθυντής (καλορίζικος):

Ποιος θα το σηκώσει…
«Οφείλουν άπαντες να γνωρίζουν ότι στην περίπτωση του τεκτονικού σεισμού, της βίαιης και απότομης προσαρμογής, η αλλαγή θα είναι ιστορικών διαστάσεων, σαν εκείνες που ακολούθησαν εθνικών καταστροφών. Θα παραπέμπει σε ιστορικές καμπές, όπως εκείνες του 1974 ή ακόμη χειρότερα του 1944. Και αλήθεια, ποιος μπορεί να σηκώσει τέτοιο βάρος;».

…της Μαρίας Κατσουνάκη, από το άρθρο της με τίτλο «Οι ευεργέτες δεν μένουν πια εδώ», στην «Καθημερινή της Κυριακής», με αφορμή την κινητοποίηση γάλλων και γερμανών μεγαλοεπιχειρηματιών να βοηθήσουν οικονομικά τις χώρες τους, ζητώντας μέχρι και να τους επιβληθούν υψηλότεροι φόροι:

Γιατί σιωπή
από την Ελλάδα;
«Γιατί οι Έλληνες πολύ πλούσιοι (όχι μόνο μεγαλοεπιχειρηματίες αλλά και πολιτικοί, μεγαλοπαράγοντες του ποδοσφαίρου κ.ο.κ.) δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη να στηρίξουν ένα χρεοκοπημένο κράτος;
Οι σχέσεις κράτους και κοινωνίας, η παράδοση της ελληνικής αστικής τάξης, τα κατεστημένα πρότυπα επιτυχίας και ανάδειξης, η εκπαιδευτική διαδικασία, η λατρεία του ατομικού και η απαξίωση του δημόσιου, η υποκρισία που θέριεψε και περίσσεψε μεταπολιτευτικά στην Ελλάδα, το ʽʽνέο χρήμαʼʼ, χωρίς καταγωγή και χωρίς παράδοση, και πολλά ακόμη, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως εργαλεία ερμηνείας και κατανόησης του φαινομένου».

…του Νίκου Κοτζιά, συγγραφέα, καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς, από το άρθρο του «Υπουργεία Φέουδα και Φεουδάρχες υπουργοί», στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»:

Υπουργοί
κατʼ επάγγελμα…
«Μας κυβερνούν επί δεκαετίες και έχουν άμεσες πολιτικές ευθύνες για το πού βρίσκεται η χώρα, αλλά, ταυτόχρονα, διατείνονται ότι είναι οι μόνοι κατάλληλοι για να μας βγάλουν από την κρίση. Ανάλογα με τις προσωπικές τους καριέρες μετακινούνται από τον σοσιαλισμό στον νεοφιλελευθερισμό και ελπίζουν ότι στο μέλλον μπορούν να κάνουν εκ νέου την αντίστροφη πορεία. Άλλα λένε στο κόμμα τους, άλλα στις προσωπικές τους σχέσεις, άλλα εντός της κυβέρνησης και άλλα στους ψηφοφόρους που επιθυμούν να τους πείσουν να στηρίζουν τις πιο διαφορετικές πολιτικές. Είναι, πλέον, υπουργοί κατʼ επάγγελμα».

…του πολιτικού αναλυτή της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» Τάσσου Παππά:

Ερειπιώνα…
«”Να παραδώσουμε τη χώρα καθημαγμένη μεν, αλλά τουλάχιστον όρθια” είχε εκμυστηρευτεί ο Ευ. Βενιζέλος σε συνεργάτες του λίγες μέρες μετά τον διορισμό του στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Είναι όμως πιθανόν να παραδώσουν ερειπιώνα».


Σχολιάστε εδώ