Από βδομάδα σε βδομάδα

ΥΠΟ την ευθεία απειλή των ευρωπαίων εταίρων να διακοπεί αμέσως το πρόγραμμα δανειοδότησης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε και προωθεί (;) σαρωτικές αλλαγές με τη μορφή του κατεπείγοντος. Στις αλλαγές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλο τον δημόσιο κι ευρύτερο δημόσιο τομέα, η εργασιακή εφεδρεία, η συγχώνευση φορέων του Δημοσίου, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων από μηδενική βάση, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων κ.ά. Με το ενιαίο μισθολόγιο καταργούνται όλα τα επιδόματα, καθιερώνεται ίδιος μισθός για όλους του υπαλλήλους, ενώ καθιερώνεται πριμ παραγωγικότητας. Η εργασιακή εφεδρεία θα αφορά ολόκληρο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με τις εκτιμήσεις να μιλούν από 7.000 μέχρι 200.000 άτομα. Ένα τμήμα τους θα οδηγηθεί σταδιακά στην απόλυση και την ανεργία, καθώς η εφεδρεία θα διαρκεί συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στη διάρκεια του οποίου θα καταβληθεί προσπάθεια ορισμένοι εξ αυτών να επανέλθουν στην εργασία. Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων στο πρώτο πακέτο εντάχθηκαν ήδη ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΠΑ, η επέκταση της σύμβασης για τις συχνότητες της κινητής τηλεφωνίας και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Στόχος, μέχρι το τέλος του 2011 να εξασφαλισθούν έσοδα της τάξης των 5 δισ. Ο υπουργός Οικονομικών Βαγγ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί προϋπόθεση για να βγει η Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της κρίσης.
Επιφυλάξεις…
ΕΙΧΕ προηγηθεί το τελεσίγραφο τόσο της Ά. Μέρκελ, όσο και του Ζαν Κλοντ Τρισέ για πιστή εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και η προειδοποίηση του Βόλ. Σόιμπλε ότι αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα καταβληθεί η 6η δόση του δανείου. Επιφυλακτικοί ωστόσο εξακολουθούν να παραμένουν οι Ευρωπαίοι και μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις κι αυτό λόγω της μέχρι σήμερα αναποτελεσματικότητας, αλλά και της προσπάθειας του κ. Βενιζέλου να αλλάξει τους όρους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σημείωσε ότι η 6η δόση δεν είναι δεδομένη, ενώ ο Ό. Ρεν διευκρίνισε ότι η «τρόικα» θα επιστρέψει στην Αθήνα όταν κι εφόσον καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στην υλοποίηση του προγράμματος. Το κλίμα στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα δυσμενές για τη χώρα μας, ενώ επανήλθαν τα σενάρια περί εξόδου από το ευρώ, επιστροφής στη δραχμή και χρεοκοπίας. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκλείουν το ενδεχόμενο αποπομπής της Ελλάδας, διότι κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε σαν «ντόμινο» για τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε μια προσπάθεια ν’ αλλάξει το κλίμα, η κυβέρνηση ετοιμάζει εκστρατεία ενημέρωσης με την αποστολή επιστολής προς τα Κοινοβούλια των ευρωπαϊκών κρατών, όπου θα περιγράφει τι ακριβώς έχει κάνει η χώρα μας για τη δημοσιονομική εξυγίανση.
Αποτυχία
ΟΙ ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Βαγγ. Βενιζέλου προκαλούν οξύτατες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις, ενώ έντονος προβληματισμός υπάρχει στις τάξεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που θα κληθούν να ψηφίσουν τους σχετικούς νόμους στη Βουλή. Η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να διαπραγματευτεί με τους εταίρους την αλλαγή μιας αποτυχημένης συνταγής, μεταφέρει το κόστος της αποτυχίας της στις πλάτες των πολιτών. Παράλληλα κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να διχάσει τους εργαζόμενους στρέφοντας το σύνολο των πολιτών εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων. Το ΚΚΕ έκανε λόγο για «άγρια μέτρα που τσακίζουν το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων και κάλεσε το»ν λαό σε αντίσταση. Ο ΛΑΟΣ επισήμανε ότι θα στηρίξει όσα μέτρα υλοποιηθούν με διαφάνεια και σε αντίθετη περίπτωση «απείλησε» τους υπουργούς να τους στείλει στο Γουδί, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «ξεπουλάει τη χώρα και ισοπεδώνει την κοινωνία». Από την πλευρά της, η Ντ. Μπακογιάννη επικρότησε τις αποφάσεις της κυβέρνησης, αμφισβήτησε ωστόσο τη δυνατότητά της να τις υλοποιήσει, χαρακτηρίζοντας αναπόφευκτες τις εκλογές. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποδοκίμασαν τα κυβερνητικά μέτρα, οργάνωσαν συλλαλητήρια στη ΔΕΘ στη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού και προανήγγειλαν απεργιακές κινητοποιήσεις τις προσεχείς εβδομάδες. Οι γιατροί ξεκίνησαν ήδη απεργίες, ενώ στον χορό των κινητοποιήσεων αναμένεται να μπουν τις επόμενες ημέρες δάσκαλοι, καθηγητές, οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, εφοριακοί και τελωνειακοί κ.ά.
Κίτρινος πυρετός
ΝΕΟ τοπίο στον χώρο των ταξί διαμορφώνει το νομοσχέδιο του Γ. Ραγκούση, με το οποίο επέρχεται η πλήρης απελευθέρωση του επαγγέλματος και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το τέλος του 2011. Οι άδειες θα είναι πλέον κρατικές, μη μεταβιβάσιμες, θα ανανεώνονται κάθε τρία χρόνια και το παράβολο θα κυμαίνεται μεταξύ 10 και 40.000 ευρώ, για ιδιώτες και εταιρείες. Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη τη λειτουργία επταθέσιων και εννιαθέσιων οχημάτων με απαραίτητη προϋπόθεση να είναι νέας τεχνολογίας, εξοπλισμένα με κλιματισμό και τηλεόραση. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες ταξί θα ανανεώσουν τις άδειές τους χωρίς καμιά επιβάρυνση. Οι ρυθμίσεις προκαλούν τις οξύτατες αντιδράσεις του κλάδου και οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι οι ταξιτζήδες οδηγούνται στην καταστροφή και στην ανεργία. Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποίησαν δύο 24ωρες απεργίες και αναμένεται να τις κλιμακώσουν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ προαναγγέλλουν δυναμικές αντιδράσεις με αποκλεισμούς δρόμων και συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων. Παρά τις αντιδράσεις, ο κ. Ραγκούσης δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση του νόμου.
Φωτοτυπίες…
«ΚΑΖΑΝΙ που βράζει» θυμίζει ο χώρος της εκπαίδευσης και όλα δείχνουν ότι η σεζόν που ξεκινάει θα είναι ιδιαίτερα θερμή. Στα πανεπιστήμια εντείνονται οι αντιδράσεις για τον νέο νόμο που ψηφίσθηκε πρόσφατα από τη Βουλή, το κύμα των καταλήψεων διευρύνεται, ενώ την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις, η Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι αν δεν συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος αριθμός ωρών διδασκαλίας θα χαθεί το εξάμηνο. Την ίδια στιγμή αναστάτωση επικρατεί στη μέση εκπαίδευση λόγω της έλλειψης διδακτικού προσωπικού και της σημαντικής καθυστέρησης στην παράδοση των βιβλίων. Η υπουργός Παιδείας ζήτησε συγγνώμη για το γεγονός και διαβεβαίωσε ότι τα βιβλία θα δοθούν στους μαθητές το αργότερο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Το γεγονός προκάλεσε τη σκληρή κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς μέχρι να παραδοθούν τα βιβλία η διδασκαλία θα γίνεται με φωτοτυπίες και DVD!


Σχολιάστε εδώ