Αγωνιώδης προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου να «σώσει» τον Ζακύνθου!

Και αυτό δείχνει με το καλημέρα ότι η Σύνοδος αυτής της εκκλησιαστικής χρονιάς δεν θα είναι καθόλου βατή για τον Αρχιεπίσκοπο. Το θέμα που ήταν πρώτο στην ημερήσια διάταξη ήταν η αξιολόγηση από τη ΔΙΣ της επιστολής παραίτησης για λόγους υγείας που είχε υποβάλει ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος.

Ο Αρχιεπίσκοπος, άγνωστο για ποιους προσωπικούς λόγους, δεν ήθελε να γίνει δεκτή η παραίτηση του Ζακύνθου. Γι’ αυτό, πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, κάλεσε έναν έναν τους Μητροπολίτες-Συνοδικούς στο γραφείο του ζητώντας να απορρίψουν την παραίτηση του Χρυσόστομου. Απ’ όλους εισέπραξε ένα κατηγορηματικό «ΟΧΙ» που στήριξαν με ισχυρά επιχειρήματα.

Ομόφωνα δεκτή

Έτσι το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο. Τα μέλη της Συνόδου έκαναν δεκτή την παραίτηση του Ζακύνθου παρά τις αρχικές ενστάσεις των Μητροπολιτών Ζίχνης, Γλυφάδας και Θήρας.

Το ερώτημα πάντως είναι γιατί ο Αρχιεπίσκοπος προσπάθησε να… διασώσει τον Χρυσόστομο. Οι πιθανές εξηγήσεις είναι ότι ενδεχομένως δεν έβγαιναν τα «κουκιά» για να επιλεγεί ο προστατευόμενος του Ζακύνθου, Επίσκοπος Φωτικής Διονύσιος, δεδομένου ότι οι «Χριστοδουλικοί» είναι αντίθετοι (λόγω της μεγάλης κόντρας που είχε ο Χρυσόστομος με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο). Μια άλλη εκδοχή είναι να μετάνιωσε ο Ζακύνθου ή να θέλησε ο Ιερώνυμος να τον κρατήσει μακριά του και να τον έχει σε… αναμονή. Ως γνωστόν, ο Χρυσόστομος δεν θα έκανε τον… συνταξιούχο και θα αποχωρούσε από την ενεργό δράση. Προσβλέπει στην ανάληψη της διεύθυνσης του Διορθόδοξου Κέντρου της Εκκλησίας (από την οποία παραιτήθηκε ο Μ. Μπέγζος, που έγινε κοσμήτορας και θα πάει στο πανεπιστήμιο). Έχει βέβαια ως δεύτερη σκέψη την ανάληψη της Αποστολικής Διακονίας.

Όμως υπήρξαν αντιδράσεις από τους Συνοδικούς, οι οποίοι έθεσαν το ερώτημα ότι από τη στιγμή που λόγοι υγείας δεν του επέτρεπαν να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και υποχρεώσεις της Μητρόπολής του, γι’ αυτό και παραιτήθηκε, πώς οι ίδιοι λόγοι υγείας δεν ισχύουν για το Διορθόδοξο Κέντρο στην περίπτωση που του ανετίθετο;

Αυτοπαγιδεύθηκε ο Χρυσόστομος. Είναι αυτό που λέει ο λαός μας, ότι το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται…

Στην πρόταση των Συνοδικών να τοποθετηθεί στο Διορθόδοξο Κέντρο ο Επίσκοπος Θερμοπυλών, ο Αρχιεπίσκοπος δεν συμφώνησε, λέγοντας ότι θα το δούμε αργότερα, ίσως για να διατηρήσει ο Χρυσόστομος ελπίδες.

Να σημειωθεί ότι και ένας από τους Μητροπολίτες που αντιτάχθηκε στην τοποθέτηση του παραιτηθέντος σ’ άλλο πόστο της Εκκλησίας ήταν ο Γλυφάδας. Σε επόμενες συνεδριάσεις, με πρωτοβουλία άλλου νέου Μητροπολίτη, παρέπεμψαν ακόμη και το αίτημα του Αρχιεπισκόπου να δοθεί και πάλι στον κ. Χρυσόστομο ο τίτλος του Επισκόπου Δωδώνης, τον οποίο κατείχε πριν πάει στη Ζάκυνθο.

Η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Ζακύνθου θα γίνει τον Οκτώβριο.

Βγάζουμε τα μάτια μας…

Στη συζήτηση που έγινε στη Σύνοδο Μητροπολίτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την παραίτηση του Ζακύνθου, που είχε προαναγγείλει ότι θα την υπέβαλε μόλις συμπλήρωνε το 72ο έτος της ηλικίας του, ότι μπορεί να την εκμεταλλευθεί η κυβέρνηση και να θέσει όριο ηλικίας. Και σ’ αυτό είναι αντίθετοι. Βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας, είπε χαρακτηριστικά Μητροπολίτης.

Τονίστηκε μάλιστα ότι υπάρχουν υπέργηροι Μητροπολίτες (αναφέρθηκε ο Μαρωνείας) που έχουν πλήρη διαύγεια και ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους.

Ευχαρίστησε ο Ζακύνθου

Στη συνεδρίαση της επόμενης μέρας προσήλθε στη Σύνοδο ο πρώην πλέον Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους Συνοδικούς και δήλωσε ότι είναι στη διάθεση της Εκκλησίας.


Σχολιάστε εδώ