Κάτω στον Πειραιά

Και ζήτησαν από τον δήμο να βρεθεί μια λύση ώστε το κόστος των φωτοτυπικών, που είναι σημαντικό γιατί μιλάμε για 10-12 βιβλία για κάθε μαθητή και για 35-50 σελίδες από κάθε βιβλίο για τον πρώτο μήνα της νέας σχολικής χρονιάς, να μην το επιβαρυνθούν οι γονείς που έχουν τόσα βάσανα και θα πιεστούν ακόμα πιο πολύ μ’ αυτό το έμμεσο «χαράτσι». Ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος, που μίλησε στη συνέχεια, τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως ακόμα και αυτή η κυβέρνηση θα… κατάφερνε να μην παραδώσει έγκαιρα τα σχολικά βιβλία. Όσον αφορά το κόστος των φωτοτυπιών, υποστήριξε ότι θα πρέπει να βαρύνει εκείνους που παρέλειψαν να παραδώσουν τα βιβλία. Αν, παρά ταύτα, χρειαστεί και η παρέμβαση του δήμου, ασφαλώς και θα είναι απόλυτη και καθοριστική. Δεν υπάρχει περίπτωση να πληρώσουν τα παιδιά, κατέληξε. Ο κ. Μιχαλολιάκος, είπε ακόμα πως έπειτα απ’ αυτό το τεράστιο ατόπημα της υπουργού Παιδείας με τα βιβλία (σ.σ.: που είναι αποτέλεσμα του σκανδάλου με την προμήθεια χαρτιού που αποκάλυψε το «Π») η αρμόδια υπουργός θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί ή να την είχε… παραιτήσει ο πρωθυπουργός. Το θέμα όμως με τα βιβλία είχε και συνέχεια. Γιατί το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την επομένη ότι το κόστος των φωτοτυπιών θα το πληρώσουν οι Σχολικές Επιτροπές! Αλήθεια γνωρίζει η κ. Διαμαντοπούλου τι χρήματα έχουν πάρει οι Σχολικές Επιτροπές; Μάλλον όχι. Γιατί διαφορετικά δεν θα έλεγε κάτι τέτοιο. Οι Σχολικές Επιτροπές, που χρηματοδοτούνται από την τοπική αυτοδιοίκηση με πόρους που τους διαθέτει το υπουργείο Εσωτερικών, φέτος πήραν 40% λιγότερα χρήματα από πέρυσι, με αποτέλεσμα να μη φθάσουν ούτε για την ετήσια συντήρηση των σχολικών κτιρίων το καλοκαίρι και να είναι όλες… χρεωμένες! Για το θέμα έχει εκδώσει ανακοίνωση και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημ. Καλογερόπουλος, με την οποία καταγγέλλει ότι είναι αδιανόητο αυτό που ζητά το υπουργείο Παιδείας, όταν η κυβέρνηση από τη μια «κόβει» τους πόρους κι από την άλλη ζητάει να γίνονται περισσότερα πράγματα με τους «κουρεμένους» προϋπολογισμούς. Το βράδυ της Πέμπτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την υπουργό Παιδείας ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος, ο οποίος της ανέφερε πως ανεξάρτητα από το ποιος φταίει, τα παιδιά είτε με DVD είτε με φωτοτυπίες θα πρέπει να έχουν τα βιβλία τους και προς αυτήν την κατεύθυνση ο δήμος θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν.

// Για ένα τροχόσπιτο που τοποθέτησε η Δημοτική Αστυνομία στην πλατεία Οδησσού, δίπλα από τον σταθμό του ΗΣΑΠ, και το οποίο δώρισε το ΕΒΕΠ για την καλύτερη αστυνόμευση του χώρου, έγινε οξεία αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο. Η αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ) θεώρησε ότι το τροχόσπιτο «κλείνει» την πλατεία που είναι επιβαρημένη από τραπεζοκαθίσματα, ενώ ο δήμαρχος είπε ότι η πλατεία αυτή ήταν το κέντρο του παρεμπορίου σ’ όλον τον Πειραιά και τώρα έχει «καθαρίσει» πλήρως όπως και όλη η πόλη. Την αναγκαιότητα ύπαρξης γραφείου της Δημοτικής Αστυνομίας στην πλατεία Οδησσού επισήμανε και ο σύμβουλος του συνδυασμού του Πέτρου Μαντούβαλου Γιάννης Μαστρονικόλας.

// Μια και μιλάμε όμως για τη Δημοτική Αστυνομία, να σημειώσουμε ότι την εβδομάδα που πέρασε τέθηκαν σε κυκλοφορία οι 4 μοτοσικλέτες που δώρισε το ΕΒΕΠ. Οι μηχανές κινούνται δοκιμαστικά μέχρι τώρα, καθώς δεν έχουν εφοδιαστεί με «φάρους» και μέσα ασύρματης επικοινωνίας. Αυτό οφείλεται στο ότι όταν ο επικεφαλής αντιδήμαρχος Γ. Δαβάκης ζήτησε εισήγηση για την αγορά και την τοποθέτηση των συγκεκριμένων ειδών, του έφεραν προσφορά ύψους 6.000 ευρώ! Όσο δηλαδή είναι περίπου η αξία δύο μοτοσικλετών! Ο αντιδήμαρχος έγινε έξαλλος και ζήτησε να γίνει μίνι-διαγωνισμός.

// Ο Όμιλος UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων στεγάζεται πλέον σε νέα διεύθυνση στην Πέτρου Ράλλη 210 και Θησεώς 1 στη Νίκαια. Φιλοδοξία του Ομίλου είναι από το καινούργιο μετερίζι του να συνεχίζει να διαδίδει χρώμα και άρωμα πολιτισμού στον Πειραιά και στους γύρω δήμους και να γίνει ένας πυρήνας συνάντησης όλων των μορφών τέχνης, ένας δίαυλος επικοινωνίας προώθησης και διάδοσης του πολιτισμού, όπως υπογράμμισε μπαίνοντας στα νέα γραφεία ο πρόεδρο του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων Συλλόγων Κέντρων UNESCO (WFUCA), Ιωάννης Μαρωνίτης. Ο Όμιλος UNESCO Πειραιά συνεχίζει το ποικιλότροπο πρόγραμμά του με σημαντικές εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα συνεχίζει και την περίοδο 2011-2012 τα εικαστικά εργαστήρια, τα εργαστήρια ξένων γλωσσών (ρώσικα, ισπανικά, κινέζικα και τούρκικα), τα μαθήματα ελληνικών σε αλλοδαπούς και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες, ενώ δίνει βήμα στους καλλιτέχνες να εκφραστούν και να παρουσιάσουν στο κοινό τη δουλειά τους, με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

// Όπως έλεγαν κάποιοι κάτοικοι και παραθεριστές της Σαλαμίνας που είχαν μαζευτεί το Σαββατόβραδο στα Παλούκια, οι ρυθμίσεις για τη… διάσωση των αυθαιρέτων που κάνει η κυβέρνηση, πάλι για να διευκολύνει τους πλούσιους και τους… μεγαλοκαρχαρίες γίνεται. Γιατί εκείνοι που έχουν τις βιλάρες στα δάση και στις αναδασωτέες εκτάσεις με τις πισίνες και τα γήπεδα τένις θα πληρώσουν και θα εξακολουθούν να έχουν τα σπίτια τους ανενόχλητοι και χωρίς άγχος. Οι φουκαράδες όμως που έχουν μια παράγκα στο Πέραμα ή μια αυθαίρετη καμαρούλα μια σταλιά στο Μούλκι ή την Κακή Βίγλα και τα Σελήνια και δεν έχουν να πληρώσουν για να τα… σώσουν, θα ζουν με το άγχος ότι κάποια μέρα θα ξυπνήσουν από τις… ερπύστριες της μπουλντόζας! Αλήθεια, γι’ αυτούς που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα θα ληφθεί κάποια μέριμνα; Ή θα χάσουν το κεραμίδι που έχουν για να στεγάζονται, όπως έχασαν τις συντάξεις και τα επιδόματα;

// Οι «συμμορίες» των κρατικών υπηρεσιών ζουν και βασιλεύουν στον Πειραιά. Πριν από κάποιες μέρες σύρθηκε στο δικαστήριο επιχειρηματίας που διαθέτει εστιατόρια σε κεντρικά σημεία της πόλης κατηγορούμενος για παραβάσεις για τις οποίες είχε ξαναδικαστεί στο παρελθόν και είχε αθωωθεί! Το πιο περίεργο όμως είναι ότι στη Δικαιοσύνη είχε στείλει τον εστιάτορα μια τμηματάρχης της κρατικής υπηρεσίας, της οποίας ο διευθυντής είχε καταθέσει εγγράφως στο δικαστήριο ότι η υπόθεση για την οποία δικάζεται δεν υφίσταται, γιατί έχει κριθεί από άλλο δικαστήριο και ο κατηγορούμενος έχει αθωωθεί. Η καταγγέλλουσα κρατική υπάλληλος είχε τέτοιο μένος και χρησιμοποιούσε τέτοιες απαξιωτικές εκφράσεις κατά του επιχειρηματία, που απόρησε και το ίδιο το Δικαστήριο, ενώ ο πρόεδρος της συνέστησε να… ηρεμήσει… Επειδή αυτή η «ιερή αγανάκτηση» της κρατικής υπαλλήλου μας δημιούργησε και εμάς απορίες, ρωτήσαμε τους παράγοντες της δίκης και μάθαμε το εξής εξωφρενικό. Η καταγγέλλουσα έχει στενό συγγενή που διατηρεί κάβα ποτών. Πήγε λοιπόν στον εστιάτορα και του ζήτησε να προμηθεύεται από εκείνη την κάβα ποτά, κρασιά, μπίρες κ.λπ. Επειδή ο εστιάτορας της είπε ότι συνεργάζεται επί χρόνια με συγκεκριμένους προμηθευτές και ειδικά αυτήν τη δύσκολη εποχή δεν μπορεί να… τους πουλήσει, του… έταξε ότι «θα τον χορέψει στο ταψί»! Και μετά λίγες μέρες τον έστειλε στο Δικαστήριο… Και μια λεπτομέρεια: Η πολυκατοικία όπου βρίσκεται το σπίτι της κυρίας αυτής και πολλών συγγενών της, που είναι και συνάδελφοί της, αφού στην υπηρεσία που εργάζεται «σόι πάει το βασίλειο» κατά το κοινώς λεγόμενο, έχει τις ίδιες «παραβάσεις» με εκείνες του καταστήματος του συγκεκριμένου επιχειρηματία. Μόνο που γι’ αυτές δεν… ενοχλήθηκε ποτέ! Άξιος ο μισθός της… ΥΓ.: Πάντως αν κάποιος Εισαγγελέας θέλει περισσότερα στοιχεία, έχουμε στη διάθεσή του αρκετά…

// Εκλέχθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οι 11 αντιπρόσωποι του Δήμου Πειραιά στην ΚΕΔΕ. Από την πλειοψηφία εξελέγησαν 7 (οι Γρυπαίος, Δαβάκης, Κάρλες, Ρούσου, Καλαϊτζάκης, Ξυπολιάς και Τουμπέκης) και 4 η αντιπολίτευση (Μίχας, Αθανασιάδης, Παντελάκη, Μαστρονικόλας). Επίσης εκλέχθησαν και οι εκπρόσωποι του δήμου στον ΠΕΣΥΔΑΠ. Αυτοί είναι: Λαουλάκου, Ρέππας, Καλαϊτζάκης (από τη συμπολίτευση) και Βουράκης (από την αντιπολίτευση).

// Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που από μια γιγαντοοθόνη εμφανίστηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου η πρόεδρος της ΚΟΔΕΠ Πασχαλίνα Καλαγιά, η οποία αναρρώνει έπειτα από τον σοβαρό τραυματισμό της τον περασμένο Ιούνιο. Η Π. Καλαγιά παρακολούθησε όλη τη συνεδρίαση, ενώ τόσο οι εκπρόσωποι της παρατάξεως όσο και πολλοί σύμβουλοι της ευχήθηκαν να γυρίσει σύντομα στην αίθουσα γερή και δυνατή γιατί η απουσία της είναι ιδιαίτερα αισθητή. Στις ευχές όλων η στήλη ενώνει και τις δικές της με την επισήμανση ότι άνθρωποι σαν τη Λίτσα Καλαγιά είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητοι για τον Πειραιά…

// Το στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Τρίτης: Ο σύμβουλος του συνδυασμού του ΚΚΕ Ηλίας Σαλπέας ζήτησε να μη γίνουν δεκτές διευκολύνσεις που ζητούν κατά καιρούς οι τοπικές εφημερίδες γιατί, όπως είπε «οι εφημερίδες… καταστρέφουν τα δάση γιατί καταναλώνουν χαρτί». Και ένας άλλος σύμβουλος από συντηρητικό συνδυασμό του απάντησε με σημασία: «Γιατί ο ”Ριζοσπάστης” πού τυπώνεται; Σε… πάπυρο;».

***

// Επιτυχή κατάληξη είχε η πρόταση που κατέθεσε η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για τη χρηματοδότηση του μεγάλου έργου κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης και των εγκαταστάσεων καθαρισμού λυμάτων Σπετσών. Η πρόταση, που υποβλήθηκε μετά την προγραμματική συμφωνία Περιφέρειας Αττικής – Δήμου Σπετσών, έγινε δεκτή και το έργο εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΕΡΡΑΑ), γεγονός πολυσήμαντο που ανοίγει πλέον τον δρόμο ώστε το μεγάλο αυτό έργο ζωής για τις Σπέτσες να υλοποιηθεί αμέσως. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 19.021.142,45 ευρώ και η ένταξη έγινε με την απόφαση 171089/31-8-2011 του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με κωδικό MIS 340029. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης τόνισε ότι: «Με το έργο αυτό μπαίνουν οι βάσεις για να οδηγηθούν οι Σπέτσες σε μια νέα εποχή αυτάρκειας, δημιουργίας και ανάπτυξης και να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στο νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας, ως ένα από τα πιο πολύτιμα μαργαριτάρια του».

***

Ναι, υπεξαίρεσα 180.000 ευρώ!

// Δεν πιστεύουν στα μάτια τους οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης μ’ αυτά που βλέπουν συνεχίζοντας την έρευνά τους στο Νεκροταφείο Σχιστού. Η ομολογία της ταμία που παραδέχθηκε ότι υπεξαίρεσε 180.000 ευρώ είναι μόνο η… κορυφή του παγόβουνου. Γιατί οι ατασθαλίες και οι παρανομίες που διαπιστώνουν οι ελεγκτές δεν έχουν προηγούμενο. Το πιο ωραίο, όμως, είναι πως η ταμίας, η οποία ομολόγησε την υπεξαίρεση των 180.000 ευρώ και έχει τεθεί σε αργία, έκανε προσφυγή με την οποία ζητούσε να επανέλθει στη θέση της για τυπικούς λόγους! Φυσικά το αίτημά της απερρίφθη, αλλά η δική μας απορία είναι γιατί αυτή η κυρία δεν βρίσκεται στη φυλακή; Αυτό κι αν είναι… κράτος δικαίου!


Σχολιάστε εδώ