Η καταιγίδα απομακρύνει τις εκλογές

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες εκτιμήσεις, ακόμα και μελών της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε ανατροπές.

Σε κάθε περίπτωση οι κρίσιμες παράμετροι αυτών των νέων δεδομένων είναι οι εξής:

• Πλέον τα νέα μέτρα βγάζουν στον δρόμο όλη σχεδόν την κοινωνία, ακόμα και κοινωνικές ομάδες που μέχρι σήμερα δεν είχαν κινητοποιηθεί.

• Θίγουν όλες τις κοινωνικές τάξεις και αποδομούν κάθε έννοια κοινωνικής συνοχής.

• Η κυβέρνηση έδειξε ότι όσο εύκολα καταφεύγει σε φραστικούς λεονταρισμούς περί… αντίστασης στους εκβιασμούς της «τρόικας», τόσο εύκολα υποκύπτει τελικά σε αυτούς τους εκβιασμούς! Και αυτό έχει τη σημασία του.

Πράγματι, ήσαν κάτι παραπάνω από αποκαλυπτικά τα όσα συνέβησαν γύρω απ’ την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου απ’ την «τρόικα».

Στην αρχή μέσω έντεχνων διαρροών η κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει την εικόνα του… αντιστεκόμενου, που δεν διστάζει ακόμα και να… τα σπάσει, προκειμένου να υπερασπίσει (!) τη μη πλήρη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού. Έτσι ο Βενιζέλος κι ο Παπανδρέου εμφανίζονταν να έχουν τραβήξει «κόκκινες γραμμές», τις οποίες δεν θα υπερέβαιναν με τίποτα!

Μα οι λεονταρισμοί κράτησαν ελάχιστα εικοσιτετράωρα. Μόλις ο Σόιμπλε και άλλοι αξιωματούχοι της «τρόικας» έτριξαν λίγο τα δόντια, υποχώρησαν ατάκτως και μάλιστα έφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι… θα παίρνουν μέτρα ακόμα και πριν τους τα ζητήσουν!

Ήδη έχει εν δυνάμει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μείγμα, που απειλεί να ακυρώσει κάθε σχεδιασμό και εκτίμηση.

Για παράδειγμα, είναι σαφές ότι ο Γ. Παπανδρέου αποκλείει τις εκλογές με κατηγορηματικό τρόπο.

Το υπογράμμισε αυτό και στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Το υπογράμμισε και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις που είχε με πολλούς υπουργούς τις προηγούμενες ημέρες.

Αποκλείει επίσης τη συγκυβέρνηση. Και ζήτησε απ’ τα κυβερνητικά στελέχη να μην κάνουν λόγο ούτε για πρόωρες εκλογές ούτε για συγκυβέρνηση.

Ωστόσο αυτές είναι οι επιθυμίες του πρωθυπουργού. Αλλά το κατά πόσο θα μπορέσει και να τις υλοποιήσει, αυτό αποτελεί μέγα ζητούμενο.

Διότι σε ένα τοπίο ρευστό, σαν κινούμενη άμμο, πόσο ασφαλής μπορεί να είναι μια εκτίμηση, μία πρόβλεψη, ακόμα και ένας πρωθυπουργικός σχεδιασμός;

Θα περάσει αβρόχοις ποσί απ’ την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ η νέα δανειακή σύμβαση;

Θα περάσουν οι άλλες «μεταρρυθμίσεις», που αφορούν στην εργασιακή εφεδρεία, στα μέτρα για τους ταξιτζήδες;

Επίσης, καθοριστικό ρόλο στις προδιαγραφόμενες εξελίξεις θα διαδραματίσει το εύρος των κινητοποιήσεων, η έντασή τους, η πίεση που αναπόφευκτα θα ασκήσουν.

Αλλά ακόμα και ένα τυχαίο γεγονός μπορεί, κάτω από τέτοιες συνθήκες, να παίξει τον ρόλο του καταλύτη.

Στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ το κλίμα δεν είναι καθόλου καλό. Η πίεση που αισθάνονται οι βουλευτές απ’ τη βάση τους είναι ασφυκτική. Ο προβληματισμός για το «πού πάμε» κυριαρχεί. Και εν πολλοίς καθορίζει συμπεριφορές…

Έτσι τα σενάρια για συγκυβέρνηση είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, αν και τα αποκλείουν τόσο η ΝΔ κι ο αρχηγός της, ο Αντ. Σαμαράς, όσο κι ο πρωθυπουργός. Αν τα πράγματα οδηγηθούν σε αδιέξοδα, τότε τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Ούτε φυσικά και οι πρόωρες εκλογές.

Βέβαια στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξουν βουλευτές οι οποίοι θα αναλάβουν το βάρος να ρίξουν την κυβέρνηση.

Επίσης, ότι μπορεί να «αγοραστεί» πολιτικός χρόνος, έστω και με πολιτικές απώλειες, μέχρι να δείξουν ότι τα επώδυνα μέτρα που έχουν ληφθεί μπορεί να αποδώσουν.

Μέχρι πότε όμως μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση να παίρνει το ένα επώδυνο μέτρο μετά το άλλο, χωρίς στην ουσία λαϊκή και πολιτική νομιμοποίηση;

Σε κάθε περίπτωση, το νέο επικοινωνιακό εφεύρημα της κυβέρνησης είναι πλέον οι «μεταρρυθμίσεις».

Σε αυτό το ταμπλό αναμενόταν να παίξει ο πρωθυπουργός τόσο στη χτεσινοβραδινή του ομιλία στο «Βελλίδειο», όσο και στη σημερινή του συνέντευξη…


Σχολιάστε εδώ