Η «Γενιά των Φιμωμένων» απέναντι στη Γενιά του Πολυτεχνείου

Με μια πολύ επιτυχημένη επικοινωνιακά ιδέα, με τον τίτλο η «Γενιά των Φιμωμένων», διακινούν το περιεχόμενο της πρόσφατης απόφασης της κεντρικής τους επιτροπής για συνολική αντιπαράθεση της νεολαίας με τη Γενιά του Πολυτεχνείου.

Οι γαλάζιοι νέοι βγαίνουν στους δρόμους για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, με τσιρότα ως φίμωτρα (ωραία εικόνα), κάνουν καθιστικές διαμαρτυρίες, κλείνουν δρόμους κ.λπ. Το έκαναν ταυτόχρονα σε 13 πόλεις την περασμένη εβδομάδα (με αξιόλογη αλλά όχι μεγάλη συμμετοχή) και μας υπόσχονται πολλά περισσότερα τις επόμενες ημέρες.

Χωρίς να ξεχνούν τις βασικές τους επιδιώξεις για τα πανεπιστήμια (που αποτελούν τον λόγο των κινητοποιήσεων), βάζουν μια ευρύτερη ατζέντα αντίδρασης στις πολιτικές που ακολουθούνται στη χώρα. Στοχοποιούν μια ολόκληρη γενιά, κυρίως πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών, για όλα τα σημερινά προβλήματα. Και κηρύσσουν έναν νέου τύπου «ανένδοτο» της νέας γενιάς με τους «ιθύνοντες» της εξουσίας. Χωρίς να προσχωρούν στο ιδεολογικό ή πολιτικό πλαίσιο αριστερών σχημάτων, επιθυμούν να δομήσουν ευρύτερες από τις παραταξιακές, κοινωνικές συμμαχίες.

Οι γαλάζιοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση του Μνημονίου επιχειρεί να φιμώσει τη νέα γενιά και ότι οι άνθρωποι που ευθύνονται για τις συνεχείς μειώσεις στους μισθούς των γονιών τους και τη διάλυση της Παιδείας τούς αναγκάζουν να ζήσουν σ’ ένα μέλλον βυθισμένο στην ανεργία, προσπαθώντας να διατηρήσουν οι ίδιοι όλα όσα επί 37 χρόνια καπηλεύτηκαν. Υποστηρίζουν ότι αυτοί που κατέστρεψαν το κράτος, που οδηγούν τους σημερινούς 20άρηδες να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό (μιας και εδώ, στη χώρα του ΔΝΤ, κυριαρχεί η μιζέρια, το βόλεμα και η αναξιοκρατία, όπως τονίζουν), αναζητούν την εκδίκησή τους. Επειδή αντιλήφθηκαν πως στους νέους πλέον τα ψέματα δεν περνάνε, χρησιμοποιούν ως πρόσχημα τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και επιχειρούν να σβήσουν τη φωνή της νεολαίας. Οι ΟΝΝΕΔίτες και οι ΔΑΠίτες δηλώνουν ότι οι «κύριοι της Γενιάς του Πολυτεχνείου» είναι καιρός να το πάρουν απόφαση ότι οι νέοι δεν θα γίνουν ίδιοι με αυτούς, ότι δεν θα τους κρατήσουν σε λήθαργο, ότι δεν πιστεύουν πλέον απόψεις τύπου «λεφτά υπάρχουν» και «πρόγραμμα 100 ημερών». Ξεκαθαρίζουν ότι ήρθε η ώρα να βγει η νεολαία στο προσκήνιο, διεκδικώντας πίσω τη χαμένη αξιοπρέπεια της χώρας, την οποία επί 37 χρόνια καταπατούν οι ίδιοι και οι ίδιοι βολεμένοι «αγωνιστές».

Διεκδίκηση
για την Παιδεία

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΟΝΝΕΔ δεν ξεχνούν φυσικά τα καθαρά φοιτητικά θέματα Παιδείας. Έτσι, στο πολιτικό τους πλαίσιο ενσωματώνουν την άρνηση στην αύξηση του κόστους φοίτησης για την ελληνική οικογένεια, την αντίθεση στην κομματικοποίηση της διοίκησης των ιδρυμάτων (που βλέπουν να έρχεται καλπάζουσα με τον νέο νόμο). Τονίζουν, εύστοχα, ότι με την κατάργηση της φοιτητικής εκπροσώπησης, όπως την προβλέπει ο νόμος, δεν θα μπορεί να διαμαρτύρεται κανείς μέσα στα Ιδρύματα για τα φαινόμενα μη τήρησης των ωρών γραφείου, την καθυστερημένη διανομή συγγραμμάτων, το ομαδικό κόψιμο φοιτητών στις εξετάσεις, την καθηγητική αυθαιρεσία και τόσα άλλα που οι φοιτητές γνωρίζουν καλά και ζουν καθημερινά. Δηλώνουν ξεκάθαρα αντίθετοι στην κατάργηση των διπλών εξεταστικών (για τους τελειόφοιτους φοιτητές, προκειμένου να μην καθυστερούν στη λήψη του πτυχίου τους και να μην επιβαρύνεται με έξοδα η ελληνική οικογένεια), στη μεταφορά της ευθύνης για τη σίτιση και τη στέγαση στα Ιδρύματα (σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότησή τους, θα οδηγήσει σε υπολειτουργία φοιτητικών εστιών και σε σίτιση για λίγους), στη δυνατότητα εισαγωγής αποφοίτων ΙΕΚ στα Ιδρύματα, στην εφαρμογή του μέτρου διαγραφής έπειτα από ν+2 έτη (οι γαλάζιοι προτείνουν την επέκτασή του σε 2ν λόγω των ειδικών κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν). Για να επιτευχθούν όλα αυτά, η ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα προχωρήσουν και σε νέες κινήσεις διαμαρτυρίας, καλώντας όλους τους νέους Έλληνες να αντισταθούν και να ανατρέψουν τη νοοτροπία των ανθρώπων που κατέστρεψαν τη χώρα. Δηλώνουν με νόημα ότι είναι καιρός η «Γενιά των Φιμωμένων» να πάρει το μέλλον στα χέρια της.

Γαλάζιες
αναταράξεις

Τελικά, από αλλού τις περιμέναμε και από αλλού ήρθαν οι εσωτερικές γαλάζιες αναταράξεις. Ενώ στην αρχή φάνηκε ότι υπάρχει κόντρα μεταξύ κόμματος και ΟΝΝΕΔ, τόσο οι επίσημες τοποθετήσεις των γαλάζιων παιδιών όσο και η στάση του ίδιου του Σαμαρά ξεκαθάρισαν το τοπίο. Ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ που ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ότι πιστεύει στη ΔΑΠ και την ΟΝΝΕΔ, ότι υποστηρίζει τις διεκδικήσεις της νεολαίας του, δεν υπάρχει πλέον κανένα θέμα κόντρας. Υπάρχει βέβαια σαφής αντίδραση των ΟΝΝΕΔιτών προς συγκεκριμένους βουλευτές (π.χ. Άρης Σπηλιωτόπουλος). Ωστόσο στο εσωτερικό της ΟΝΝΕΔ τα πράγματα δεν είναι ακριβώς μέλι γάλα. Παρότι οι φωνές ριζοσπαστικών μέτρων και αντιδράσεων κοπάζουν, δεν έχει επέλθει ακόμη ηρεμία, καθώς κάποια κομματικά βιλαέτια και «μαγαζιά» σχολών είναι ισχυρά. Στη βάση των απλών μελών όμως δεν φαίνεται να «περνούν» οι απόψεις περί καταλήψεων και άλλων τέτοιων ενεργειών. Ωστόσο η πολιτικοποίηση των γαλάζιων διεκδικήσεων, οι πρωτότυπες ενέργειες και τα θέματα ουσίας για τα πανεπιστήμια τους βρίσκουν όλους σύμφωνους. Αυτός φαίνεται να είναι ο δρόμος που θα ακολουθηθεί, παρά τις αντιδράσεις, πολύ λίγων πλέον, γαλάζιων μεγαλοσυνδικαλιστών…

****

Μεγάλες στιγμές
της ΠΑΣΠ

Στην αρχή είχαμε το επίσημο, ομόφωνο κείμενο απόφασης της ΠΑΣΠ Πανεπιστημίων. Μετά ήρθε το, επίσης ομόφωνο, κείμενο της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, το οποίο κινήθηκε στο πλαίσιο που σας γράφαμε την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο οι περισσότεροι κατάλαβαν την αντίδραση των πράσινων νεολαίων από τις αντιδράσεις της ΠΑΣΠ στο σημείο για την Παιδεία κατά την ομιλία Παπανδρέου στην Εθνική Συνδιάσκεψη. Ήταν μια μεγάλη στιγμή για την ΠΑΣΠ, και μάλιστα με τηλεοπτική κάλυψη. Διότι δεν είναι συχνό το φαινόμενο να κάνει διάλογο ο Παπανδρέου με τους νεολαίους του από το βήμα του ομιλητή. Ούτε έχουμε συνηθίσει τα πράσινα παιδιά να προσπαθούν να «ακυρώσουν» ένα σημείο ομιλίας του προέδρου του κόμματός τους. Με συνθήματα όπως «ΠΑΣΠ ιδέα, πεθαίνει τελευταία» και «Οι νέοι παλεύουν σοσιαλιστικά, για μια Παιδεία δημόσια, δωρεάν», οι ΠΑΣΠίτες (της ΑΣΟΕΕ βασικά…) θέλησαν να δώσουν ξεκάθαρο μήνυμα.
Ο ΓΑΠ είναι αλήθεια ότι αιφνιδιάστηκε και εκνευρίστηκε όχι από τα συνθήματα (τα περίμενε…), αλλά από την ένταση και τη διάρκεια. Το βλέμμα του και η έκφρασή του την ώρα τού από βήματος «διαλόγου» ήταν χαρακτηριστική. Γι’ αυτό πρόσθεσε «πάθος» όταν μιλούσε για «30χρονους φοιτητοπατέρες» που έχουν «προσωπικά συμφέροντα» και όταν καλούσε την ΠΑΣΠ «να αλλάξει κι εκείνη μαζί με τη χώρα». Η κόντρα όμως δεν συνεχίστηκε, διότι οι ΠΑΣΠίτες δεν τα έχουν με τον Παπανδρέου αλλά με τη Διαμαντοπούλου. Στο κάδρο μπήκε και ο Ραγκούσης, που έδωσε το σύνθημα στους κομματικούς να σκεπάσουν με χειροκροτήματα τα συνθήματα της ΠΑΣΠ. Ωστόσο οι ψύχραιμοι τελικά επικράτησαν. Μένει να δούμε τον τρόπο που θα συνεχίσει πλέον η ΠΑΣΠ τις αντιδράσεις. Γνωρίζουμε το πολιτικό πλαίσιο, αλλά σε επίπεδο τακτικής οι συζητήσεις συνεχίζονται. Και είναι πολύ δύσκολη η συμπόρευση με άλλες φοιτητικές παρατάξεις και χώρους… Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

****

Αγωνιστικό μέτωπο

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών ακολουθεί τον δικό του δρόμο, με ξεχωριστά πλαίσια αγώνα, ξεχωριστές συγκεντρώσεις, ξεχωριστή στρατηγική για το μέλλον του φοιτητικού κινήματος, πάντα σε αγωνιστική γραμμή κινητοποιήσεων και δυναμικές αντιδράσεις. Δεν επιλέγει τις καταλήψεις σχολών, αλλά τις καταλήψεις χώρων διοίκησης των Πανεπιστημίων. Επενδύει στις μαζικές κινητοποιήσεις μαζί με άλλες λαϊκές δυνάμεις, παρά σ’ έναν καθαρά φοιτητικό συνδικαλισμό. Εστιάζει στην αύξηση του κόστους σπουδών, στην εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης, στην εξάρτηση των πανεπιστημίων από την αγορά, στην περικοπή της φοιτητικής μέριμνας. Στοχεύει ξεκάθαρα στη δημιουργία ανεξάρτητων φοιτητικών συλλόγων, είτε ελέγχοντας υφιστάμενους είτε δημιουργώντας νέους, που θα λειτουργήσουν μελλοντικά ως πρωτοβάθμια όργανα συγκρότησης του ΜΑΣ ως παραταξιακού λαϊκού τριτοβάθμιου οργάνου, μιας νέας ενιαίας (ΑΕΙ-ΤΕΙ), μικρής αλλά δυναμικής, κόκκινης ΕΦΕΕ.

Αριστερές
κινητοποιήσεις

ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ προτείνουν και στηρίζουν δυναμικές κινητοποιήσεις σε όλες τις σχολές και θέλουν να αποκτήσουν την πρωτοκαθεδρία του φοιτητικού αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κυρίως τα δικά τους πλαίσια κατάληψης υπερψηφίζονται στην πλειονότητα των σχολών, με την υποστήριξη ή την ανοχή πολλών επιμέρους ΠΑΣΠ. Σε ορισμένες μάλιστα σχολές οι τρεις παρατάξεις κατέβασαν κοινά πλαίσια αγώνα, γεγονός που πολύ χαροποίησε πολλούς «βαθιά σοσιαλιστές» συντρόφους. Ωστόσο δεν λείπουν τα γνωστά προβλήματα του αριστερού χώρου, καθώς σημειώθηκαν αρκετές «αψιμαχίες» του ΜΑΣ με τα ΕΑΑΚ και την ΑΡΕΝ.

Άλλες κινήσεις

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο πάλης και κινητοποιήσεων, όπου όλες οι παρατάξεις αντιδρούν στον νόμο, αρχίζουν δειλά δειλά και εμφανίζονται κινήσεις και συσπειρώσεις φοιτητών που επιθυμούν ανοιχτές σχολές και διενέργεια εξεταστικής, ενώ δεν δείχνουν να έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα με τον νέο νόμο. Η προσπάθεια ξεκίνησε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου δεν επιτράπηκε από τους οργανωμένους να κατατεθεί πλαίσιο ανεξάρτητων φοιτητών που διεκδικούσαν να μη γίνει κατάληψη. Η πρώτη σχετικά επιτυχημένη ενέργεια έγινε στο ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ), όπου το ανεξάρτητο πλαίσιο της «ανοιχτής σχολής» ήρθε δεύτερο, μερικές δεκάδες ψήφους πίσω από το πλαίσιο της ΠΑΣΠ, ξεπερνώντας σε ψήφους τις προτάσεις του ΜΑΣ και του ενιαίου αριστερού πλαισίου. Η συγκεκριμένη κίνηση γνώρισε μέσα στην εβδομάδα δημοσιότητα από τα ΜΜΕ και, κυρίως, μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, οπότε ήδη έχουν ξεκινήσει αντίστοιχες προσπάθειες και σε άλλα ιδρύματα. Να δούμε αν και πώς θα εξελιχθούν…

Κόκκινο Φεστιβάλ

Οι κεντρικές εκδηλώσεις του 37ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» θα πραγματοποιηθούν για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Δυτική Αθήνα, «εκεί που χτυπά η καρδιά της εργατικής τάξης και των παιδιών της, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων». Τις εκδηλώσεις θα φιλοξενήσει το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στο Ίλιον, από τις 15 έως τις 17 Σεπτέμβρη. Σε αυτές τις περιοχές σήμερα, αναφέρει η ΚΝΕ, οι λαϊκές οικογένειες έχουν γονατίσει εξαιτίας των αντιλαϊκών μέτρων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – πλουτοκρατίας – «τρόικας». «Δεν υπάρχει σπίτι χωρίς άνεργο ή κακοπληρωμένο εργαζόμενο και το επόμενο διάστημα τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα για τον λαό και τη νεολαία της χώρας μας», τονίζει η κομμουνιστική νεολαία. Για τα στελέχη της ΚΝΕ, το Φεστιβάλ είναι απάντηση σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης κόντρα στα αδιέξοδα του καπιταλισμού. Η πραγματοποίηση του Φεστιβάλ στο Πάρκο Τρίτση έχει παράλληλα και διεκδικητικό χαρακτήρα. Οι κόκκινοι δίνουν στη διοργάνωση χαρακτήρα υπεράσπισης του Πάρκου από την ιδιωτική πρωτοβουλία «και τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών που το λιγουρεύονται» και αναδεικνύουν την ανάγκη αξιοποίησής του ως χώρου αναψυχής, με βάση τις λαϊκές ανάγκες.

****

Για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Στο περιθώριο των εξελίξεων για την Παιδεία είχαμε την επιστροφή προς ανασύνταξη από το Συμβούλιο της Επικρατείας των ΠΔ περί επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων πολλών τμημάτων ΤΕΙ, τα οποία είχε προετοιμάσει πριν από την αποπομπή του από την κυβέρνηση ο Γιάννης Πανάρετος. Στην ουσία του ζητήματος, το ΣτΕ κρίνει ότι οι εμπνεύσεις Πανάρετου (περί χορήγησης αδειών άσκησης επαγγέλματος από «διευρυμένους» επιμελητηριακούς φορείς, οι οποίοι δεν υπάρχουν ακόμη…) δεν είναι σύμφωνες με τη νομοθεσία και δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Επ’ αυτού ήδη ο πρώην υφυπουργός «απολογήθηκε» μέσα από το προσωπικό του ιστολόγιο. Δεν συνηθίζουμε να αναφερόμαστε σε επιμέρους «συντεχνιακά» θέματα, όμως το συγκεκριμένο ζήτημα είναι κομβικό για τις φοιτητικές παρατάξεις στα ΤΕΙ. Θυμίζουμε ότι η ΠΑΣΠ ΤΕΙ πανηγύριζε επί έναν χρόνο για το «κατόρθωμά» της να πείσει το ΠΑΣΟΚ να χορηγήσει επαγγελματικά δικαιώματα. Και είναι γεγονός ότι αυτή της η, τότε, νίκη είχε αυξήσει την επιρροή της στους φοιτητές των ΤΕΙ. Αντίστοιχα η ΔΑΠ ΤΕΙ πανηγύριζε πριν από μερικά χρόνια ανάλογη πρωτοβουλία του υφυπουργού Ταλιαδούρου, που όμως δεν τελεσφόρησε. Γι’ αυτό και η γαλάζια οργάνωση στα ΤΕΙ εξέδωσε τώρα ανακοίνωση που καλεί την κυβέρνηση να επιστρέψει στις ρυθμίσεις Ταλιαδούρου και καταγγέλλει φυσικά το ΠΑΣΟΚ για εμπαιγμό.

****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Υποψήφια

Τελικά οι φοιτητές φαίνεται ότι «γλιτώνουν» την καριέρα της Διαμαντοπούλου. Με όσα «κατάφερε» στο θέμα των βιβλίων και των κενών στα σχολεία, θα ήταν σίγουρα «υποψήφια προς αποχώρηση» από την κυβέρνηση. Αν όμως τη διώξει τώρα ο Παπανδρέου, θα φανεί ότι υποκύπτει στις πιέσεις των παρατάξεων, για έναν νόμο που ψηφίστηκε με ευρεία συναίνεση. Δεν τα λέμε εμείς αυτά, ηγετικά στελέχη της Νεολαίας και του ΠΑΣΟΚ τα συζητάνε μεταξύ τους…

Στίχοι

Το μήνυμα ήταν σαφές: «Διαλέξαμε δρόμο μακρύ και πίσω δεν έχει… Είμαστε όμως πολλοί και ο εχθρός το κατέχει….». Και επίσης: «Θα βάλει μπροστά μας σκυλιά, που τους έδωσε δώρα… Εμείς παλεύουμε όμως το ΑΥΡΙΟ, και όχι μονάχα το τώρα…». Τάδε έφη ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΑΕΙ. Όλοι καταλάβαμε…

Διαγραφές

«Τρελοί είμαστε να ανοίξουμε άλλο ένα μέτωπο;» ήταν η αντίδραση κύκλων της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για το ενδεχόμενο διαγραφών των νεολαίων της ΠΑΣΠ, που διακινήθηκε εντόνως την προηγούμενη εβδομάδα (από το Μαρούσι;).

Κατάργηση

Ούτε φυσικά έχει τεθεί θέμα κατάργησης της ΠΑΣΠ ή της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Διότι ούτε ο Παπανδρέου το θέλει, ούτε οι ίδιοι το επιθυμούν, ούτε το κόμμα το ζητάει. Οπότε «άνθρακες ο θησαυρός» που ήθελαν κάποιοι…

Σημασία

Το σύνθημα «ΠΑΣΠ ιδέα, πεθαίνει τελευταία» σημαίνει, σύντροφοι, ότι η ΠΑΣΠ πράγματι θα πεθάνει;

Επί του κειμένου

Μην «τρώτε» ότι ο Παπανδρέου αντέδρασε προς την ΠΑΣΠ εκτός κειμένου. Τα αποσπάσματα για «30άρηδες φοιτητοπατέρες» και «προσωπικά συμφέροντα» τα διάβαζε…

Συνεπής

Ο πρωθυπουργός δεν καταλαβαίνει από κρίση και κριτική… Στη συνεδρίαση της Βουλής των Εφήβων κρατούσε σημειώσεις στο ipad, αλλά σημείωνε και κάποια ονόματα παιδιών (αγαπημένη συνήθεια ΓΑΠ…). Έβγαλε και φωτογραφίες με όσους μαθητές του το ζήτησαν. Του αναγνωρίζουμε πάντως ότι τίμησε τον θεσμό…

Προβοκάτσια

Παραλίγο να γίνει η προβοκάτσια που συζητάγαμε. Από ανοησία μάλλον, παρά από στόχευση. Μάθαμε ότι αστυνομικοί θέλησαν να μπουν στο Πολυτεχνείο Κρήτης, πριν καν δημοσιευθεί ο νόμος, προκειμένου να διαπιστώσουν «αν γίνεται κατάληψη». Δεν τους επέτρεψαν οι φύλακες να μπουν, αλλά το θέμα έγινε βούκινο σε όλη την Ελλάδα, μέσω διαδικτύου. Λέτε να ήταν της Ασφάλειας, όπως παλιά;

Πρόγραμμα

Το ότι ο γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης κάνει συναντήσεις με τους τομεάρχες της ΝΔ για το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ (πριν το δώσουν σε δημόσια διαβούλευση) θα το έχετε ακούσει. Εμείς από πλευράς μας περιμένουμε τη συνάντηση «εργασίας» με τον τομεάρχη Παιδείας. Θέλουμε να δούμε τη «συναδελφική άμιλλα» που θα επικρατήσει. Και μια απορία: Θα διαβουλευτεί η ΝΔ για θέματα Παιδείας με τη «Γενιά των Φιμωμένων»; Θα συζητήσει το κόμμα της ΝΔ το κυβερνητικό της πρόγραμμα με την ΟΝΝΕΔ; Θα το απαιτήσει η Μεσογείων;

Εκδρομές

Όλοι κατηγορούν τη ΔΑΠ ότι με τις εκδρομές στη Μύκονο απαξίωσε τον φοιτητικό συνδικαλισμό. Όμως η ΔΑΠ κατηγορεί τον Άρη ότι αντί να ασχοληθεί επί της ουσίας με την πολιτική και την Παιδεία μέσα στο καλοκαίρι, έτρεχε στις παραλίες της Μυκόνου κι έβγαζε «χαριτωμένες» φωτογραφίες lifestyle. Τελικά τους αρέσει η Μύκονος ή όχι; Για τον Άρη δεν ρωτάμε, όλοι πλέον ξέρουμε…

Κράξιμο

Το τι έχει ακούσει πάντως από τα γαλάζια παιδιά ο Άρης Σπηλιωτόπουλος για το φετινό του μαύρισμα, τα σχετικά παραπολιτικά και τις φωτογραφίες, δεν αναπαράγεται σε εφημερίδες…

Υπονοούμενο

Ο Άρης μπορεί να μίλησε για 5% συμμετοχή των φοιτητών στην εκλογή πρύτανη, αλλά ο Παπαμιμίκος είπε, σχετικά, ότι «αυτά είναι μπακαλίστικα». Και ο Σαμαράς τόνισε ότι θα αποκατασταθεί από τη ΝΔ η συμμετοχή των φοιτητών, αλλά πουθενά δεν ανέφερε ποσοστά. Ακόμη και στη Μύκονο το κατάλαβαν το υπονοούμενο…

Χάσαμε την μπάλα

Ανδρέα, θα μας τρελάνεις; Τι ακριβώς σημαίνει η δήλωση «η ΝΔ απευθύνεται σε άλλο κοινό και η ΟΝΝΕΔ σε άλλο»;

Ιστορική έρευνα

Σε συνέντευξη Παπαμιμίκου διαβάσαμε: «Εγώ δεν γνωρίζω κανέναν εκπρόσωπο της Γενιάς του Πολυτεχνείου που να ανήκει στη ΝΔ και να πήρε κυβερνητική θέση». Ανδρέα, το έχεις ψάξει; Σου θυμίζουμε ότι δημοσιεύσαμε εκατοντάδες ονόματα με βιογραφικά στοιχεία πέρυσι. Αν δεν τα έχεις, να σου τα στείλουμε…

Κέρδη Ι

Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι όποια παράταξη στα ΑΕΙ κατέβει συγκροτημένα και οργανωμένα με πλαίσιο για ανοιχτές σχολές, θα «καβαλήσει το κύμα» και θα κερδίσει αποδοχή από τους φοιτητές. Είναι έτσι;

Κέρδη ΙΙ

Σίγουρα πάντως, αν κάποιος στην ΟΝΝΕΔ ή τη ΔΑΠ αναδειχθεί πολιτικός και οργανωτικός πόλος των «ανοιχτών σχολών», θα πάρει κεφάλι για μελλοντικές εξελίξεις. Σημειώστε το. Αν φυσικά «επιζήσει» πολιτικά εντός της γαλάζιας νεολαίας μέχρι τις εξελίξεις…

Απορία

Πόσες επιμέρους ΔΑΠ ΤΕΙ έχουν υποστηρίξει επίσημα καταλήψεις; Είναι απλώς εκτός γραμμής ή τελείως εκτός (κεντρικής) επιρροής;

Πρωτότυπο

Πότε έγινε τελευταία φορά κατάληψη στο ΠΑΜΑΚ; Το «γαλάζιο κάστρο» δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοια…

Παρατσούκλι

Νέο παρατσούκλι χρησιμοποιούν τελευταία ορισμένα ΜΜΕ, όπως το «Βήμα» και η «Καθημερινή», σε άρθρα και ρεπορτάζ. Αναφέρονται σε όσους ασχολούνται με τις νεολαίες και τις παρατάξεις ως «παπαμιμίκους». Κάτι τέτοια «παιχνιδάκια» πεισμώνουν τους μικρούς. Αφήστε που ο Παπαμιμίκος βγαίνει και ήρωας στα μάτια των νεαρότερων…

Παράπλευρες συνέπειες

Έχει και άλλες επιπτώσεις το «χάος Διαμαντοπούλου» στα σχολεία. Για παράδειγμα, ακούμε ότι παρατηρείται ήδη από τις αρχές Σεπτέμβρη ένα μικρό μεν αλλά χαρακτηριστικό «κύμα» αύξησης των μελών της ΜΑΚΙ, του Μαθητικού της ΟΝΝΕΔ. Στην Καρδίτσα, λόγου χάριν, η ΜΑΚΙ δεν υπήρχε για πολλά χρόνια, αλλά τώρα συγκρότησαν κανονικό συμβούλιο. Λέτε να το δούμε να γενικεύεται;

Πάμε σαν άλλοτε;

Τα τέλη δεκαετίας του 1980, αρχές του 1990, που υπήρχε ακόμη αξιόμαχη ΜΑΚΙ (πριν τις καταλήψεις επί Κοντογιαννόπουλου) θυμούνται οι ΟΝΝΕΔίτες. Βέβαια εκείνη η ΜΑΚΙ είχε ως πρότυπο τους αγώνες των δικών της μελών της Γενιάς του Πολυτεχνείου, που τώρα η ΟΝΝΕΔ τούς κατακεραυνώνει, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Αλήθεια, γιατί δεν είδαμε ακόμη ανακοίνωση της ΜΑΚΙ για το «χάος Διαμαντοπούλου» στα σχολεία;

Σχόλιο

Πετυχημένο σχόλιο του νεαρού γαλάζιου στελέχους Νίκου Ναούμη: «Οι τρεις πυλώνες της πράσινης ανάπτυξης της κυβέρνησης είναι σεξ, ναρκωτικά και τζόγος»…

Ξεδόντιασμα

Ένα ακόμη πλήγμα στη λειτουργία των παρατάξεων εντός των σχολών, σχεδιάζει να εφαρμόσει αμέσως το υπουργείο Παιδείας. Το φοιτητικό «πάσο» (φοιτητικό δελτίο ειδικού εισιτηρίου) θα εκδίδεται πλέον κατόπιν ηλεκτρονικής αίτησης σε ειδικά διαμορφωμένο για τον σκοπό αυτό πληροφοριακό σύστημα. Όσοι είχαν καλομάθει με τα κονέ στις γραμματείες των τμημάτων, χάνουν και αυτό το προνόμιο…

Επανασχεδιασμός

Για όσους δεν το έχουν δει ακόμη, ενημερώνουμε ότι η ΚΝΕ προχώρησε σε επανασχεδιασμό της σελίδας της. Είναι πλέον πιο φιλική και πιο όμορφη…

Στα λόγια

Θυμάστε που σας λέγαμε ότι η νεολαία της ΔΗΜΣΥΜ ελπίζει να κερδίσει κόσμο από τυχόν στάση της ΔΑΠ υπέρ των καταλήψεων και των κινητοποιήσεων; Έβγαλε λοιπόν σχετική ανακοίνωση η νεολαία του νεότευκτου κόμματος, με την οποία καλεί τους νέους να υπερασπιστούν τα ανοιχτά πανεπιστήμια και τις σωστές μεταρρυθμίσεις. Αν περιοριστείτε στις ανακοινώσεις, φίλτατοι, δεν θα καταφέρετε τίποτε, παρά μόνο να κατηγορηθείτε για «εισοδισμό». Στις σχολές χτυπά η καρδιά των φοιτητών, όχι στα γραφεία…

Διόρθωση

Λόγω καθυστερημένης ενημέρωσης, πέσαμε έξω σε σχόλιο της περασμένης εβδομάδας. Η εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για την οικονομική της πρόταση στην Κόρινθο έγινε τελικά και δεν ματαιώθηκε. Είχε μάλιστα και σχετικά καλή συμμετοχή. Αλλά καθυστέρησαν να μας ενημερώσουν, όπως και την ιστοσελίδα τους για την οποία υπερηφανεύονται, κι εμείς βιαστήκαμε να βγάλουμε συμπέρασμα. Τις «σπόντες» περί σκοπιμοτήτων που ακούσαμε, τις ξεπερνάμε…


Σχολιάστε εδώ