MUSIC+MEDIA

// Ακόμα δεν πρόλαβαν να γυρίσουν οι περισσότεροι από τις διακοπές και ήδη το τοπίο των μουσικών media έχει αρχίσει να αλλάζει.

// Δύο πολύ σημαντικές εξελίξεις γύρω από τον χώρο των μουσικών ραδιοφώνων είναι προάγγελλοι ακόμα περισσότερων αλλαγών τους επόμενους μήνες.

// Εδώ και καιρό ήταν γνωστό ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Λάμψη, SBS, είχε βγάλει προς πώληση τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία έχει σε Βουλγαρία και Ελλάδα.

// Είναι δεύτερη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει: το 2008, μόλις εκδηλώθηκε η διεθνής κρίση, ο αντίκτυπός της ήταν τόσο σοβαρός και στη γειτονική Βουλγαρία, ώστε, σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη απόδοση του Λάμψη, η SBS αποφάσισε να βγάλει προς πώληση πακέτο τα Μέσα αυτά.

// Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για την αγορά των δραστηριοτήτων και στις δύο χώρες, όμως ήταν αρκετοί αυτοί που έδειξαν ενδιαφέρον για τον Λάμψη. Την υψηλότερη τιμή προσέφερε ο Θοδωρής Κυριακού του Ομίλου Antenna, η οποία εκείνη την εποχή πλησίασε τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ.

// Όμως η SBS θεώρησε πολύ χαμηλή την προσφορά και προτίμησε να συνεχίσει αυτόνομα τη λειτουργία των δραστηριοτήτων της. Εφόσον δεν θα πουλούσε, έδωσε την οδηγία στα στελέχη της στην Ελλάδα να περιορίσουν το κόστος, να βρουν όμως τρόπο να δημιουργήσουν εκτεταμένες συνεργασίες οι οποίες θα μπορούσαν να τους φέρουν τον όγκο εργασίας που έφερνε ο Village FM πριν πουληθεί στον Λυμπέρη.

// Κάτι τέτοιο δεν μπόρεσε τελικά να πραγματοποιηθεί. Οι ακροαματικότητες του Λάμψη ήταν μεν υψηλές, όμως δεν θεωρείτο από την αγορά leader ο σταθμός και αυτό είχε αντίκτυπο στα οικονομικά του αποτελέσματα, τα οποία μέσα στο 2011 θα ήταν πλέον οριακά.

// Έτσι λοιπόν η SBS, ένας κολοσσός ο οποίος δραστηριοποιείται σε 8 χώρες, έχοντας «155 ραδιοφωνικές άδειες, οργανωμένες σε 15 δίκτυα και 8 ανεξάρτητους σταθμούς», όπως λέει στο site της, αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ελλάδα.

// Η εταιρεία προχώρησε σε μια κλειστή δημοπρασία και τελικά επέλεξε τον Θεοχάρη Φιλιπόππουλο και τις Αττικές Εκδόσεις, που πρόσφεραν περίπου 4,7 εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν 50% λιγότερο από το ποσό που πριν από δύο χρόνια είχαν στα χέρια τους.

// Τι είναι αυτό που έκανε μια τόσο μεγάλη εταιρεία να θέλει να αποχωρήσει με τέτοια χασούρα από την Ελλάδα;

Δεν πίστεψαν τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εντός του 2012 ή έχουν κάποια άλλη, προνομιακή πληροφόρηση;

// Σημειώστε το εξής ενδιαφέρον:

Στις διερευνητικές τους συζητήσεις με ενδιαφερόμενους αγοραστές στην αρχή του καλοκαιριού, τα ξένα στελέχη της SBS διαβεβαίωναν τους πιθανούς αγοραστές ότι σύμφωνα με εμπιστευτικές τους πληροφορίες η αξία της άδειας του σταθμού θα ανέβαινε λόγω του ότι πριν από το τέλος του καλοκαιριού θα μειωθεί ο συνολικός αριθμός ραδιοφώνων γιατί η κρατική ραδιοφωνία θα περιορίσει τις δραστηριότητές της!

// Τότε φαινόταν επιστημονική φαντασία και ότι οι «κουτοπόνηροι» ξένοι με ευφάνταστα επιχειρήματα προσπαθούσαν να ανεβάσουν την τιμή πώλησης, όμως δύο μήνες μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, ήρθε να επιβεβαιώσει τα όσα οι ξένοι γνώριζαν καιρό πριν…


Σχολιάστε εδώ