Υπήρχε χαρτί στον ΟΕΔΒ για να τυπωθούν όλα τα πρώτα βιβλία!

Και θα είχαν όλα τα σχολεία τα βιβλία που χρειάζονται οι μαθητές πριν αρχίσει η σχολική χρονιά. Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε αυτό το χαρτί; Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του ΟΕΔΒ, κυρία Χαροκόπου, δεν το γνώριζε; Είτε όμως το γνώριζε, είτε όχι, οι ευθύνες είναι τεράστιες. Πληροφορίες από εργαζόμενους του ΟΕΔΒ υποστηρίζουν ότι η διευθύνουσα ήταν ενήμερη. Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε θα πρέπει η υπουργός Παιδείας να ερευνήσει τι συνέβη και της απέκρυψαν ότι χαρτί υπήρχε. Από κει και πέρα, αντίθετα από δημοσιεύματα εφημερίδων της Παρασκευής αλλά και δηλώσεις της κυρίας Διαμαντοπούλου, ότι φταίνε τρία υπουργεία -Οικονομικών, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης- και το Ελεγκτικό Συνέδριο για το πρόβλημα της μη έγκαιρης εκτύπωσης των σχολικών βιβλίων, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.

Την ευθύνη αποκλειστικά την έχει η διοίκηση του ΟΕΔΒ, που χρειάστηκε ΕΞΙ μήνες για να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό και να στείλει προς έλεγχο τις συμβάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο διαγωνισμός έγινε στις 12 Οκτωβρίου 2010, σύμφωνα με την προκήρυξη υπ’ αρθ. 907 του Αυγούστου 2010, και τις συμβάσεις τις έστειλε ο ΟΕΔΒ στο Ελεγκτικό Συνέδριο στις 19 Απριλίου 2011! Όταν οι συμβάσεις για την εκτύπωση και τη βιβλιοδεσία είχαν εγκριθεί από τον Μάρτιο από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η πρόχειρη λύση, που προωθεί τώρα η υπουργός Παιδείας, είναι η εκτύπωση φυλλαδίων με 16 έως 32 σελίδες από τις πρώτες κάθε βιβλίου, τα οποία θα προωθηθούν πιθανότατα μέσω των πρακτορείων εφημερίδων στα υποκαταστήματα που έχουν τα πρακτορεία σ’ όλη την Ελλάδα και από κει θα τα πάρουν οι διευθυντές των σχολείων. Αν υλοποιηθεί αυτή η λύση, τότε αυτά τα φυλλάδια προβλέπεται να φτάσουν στα σχολεία μέσα στις επόμενες 15 με 20 μέρες. Φυσικά θα υπάρξει πρόσθετο οικονομικό κόστος. Εκείνο πάντως που προκαλεί ερωτήματα είναι γιατί εφημερίδες και κανάλια, που κατόπιν εορτής, αφού δημιουργήθηκε το πρόβλημα, ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό, δεν είπαν λέξη για το σκάνδαλο της απευθείας ανάθεσης, αλλά και του στημένου διαγωνισμού, για τον οποίο την ευθύνη όλη έχει η διοίκηση του ΟΕΔΒ. Όπως και την ευθύνη που έμειναν χωρίς βιβλία οι μαθητές. Το Ελεγκτικό Συνέδριο στο οποίο προσπαθούν να φορτώσουν την ευθύνη είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Ακόμη κι αν δεν είχε νομικές ελλείψεις ο διαγωνισμός, το βέβαιο είναι ότι δεν θα είχαν παραδοθεί τα βιβλία πριν από το τέλος Οκτωβρίου από τη στιγμή που ο διαγωνισμός για το χαρτί καθυστέρησε τόσους μήνες να ολοκληρωθεί.


Σχολιάστε εδώ