Μικρά & ενοχλητικά

Ελεγχόμενη κατάσταση

Στο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου έλεγαν πως πρόκειται για μετεγχειρητικό έλεγχο για να ελεγχθεί η κατάστασή του μετά την επέμβαση που είχε κάνει στο πόδι πριν από μερικούς μήνες. Όμως οι πληροφορίες θέλουν τους γιατρούς να κάνουν γενικό τσεκ απ στον Αρχιεπίσκοπο επί δύο ημέρες για να ελέγξουν τι προκαλεί τους συχνούς πυρετούς που τον ταλαιπωρούν περισσότερο από έναν χρόνο. Η κατάσταση, όπως εξομολογήθηκε και ο προσωπικός του γιατρός στο συγγενικό του περιβάλλον, είναι απολύτως ελεγχόμενη και δεν πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Σιδερένιος.

Διπλωματικοί ελιγμοί

Με ανακοινώσεις-πιρουέτες προσπάθησε η Ιερά Σύνοδος να κρατήσει αποστάσεις από την άγρια επίθεση που εξαπέλυσε στην κυβέρνηση (στον Γ. Παπανδρέου και τον Θ. Πάγκαλο) ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας. Προσπάθησε από τη μια να ηρεμήσει τα πνεύματα και από την άλλη να μην τα βάλει ανοικτά με τον σκληροπυρηνικό ιεράρχη. Ο Κονίτσης, ούτε λίγο ούτε πολύ, σε δηλώσεις του επικρότησε τα… γιαουρτώματα των πολιτικών και καταφέρθηκε εναντίον του πρωθυπουργού για το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, λέγοντας πως θέλει να… μαστουρώσει όλη την Ελλάδα. Η Σύνοδος για να ηρεμήσει τα πνεύματα -και να μη χολωθούν στην κυβέρνηση πάνω απ’ όλα- δήλωσε πως δεν υιοθετεί τις «καθαρά προσωπικές» απόψεις του Μητροπολίτη. «Δεν διαφωνούμε με την ουσία, αλλά υπάρχει διαφωνία με τον τρόπο που τα λέει ο Σεβασμιώτατος», έλεγε τις προάλλες Μητροπολίτης που μετέχει στη νέα Σύνοδο.

Συζήτηση για τα «φιλέτα»

Μια πρώτη κουβέντα, χωρίς όμως αποτέλεσμα, για τις εκτάσεις που τελεσίδικα και με δικαστικές αποφάσεις ανήκουν στην Εκκλησία αλλά κρατούν οι δήμοι έγινε στη μεικτή επιτροπή Εκκλησίας – Πολιτείας. Στην Εκκλησία «καίγονται» να πάρουν από τους δήμους Αθηναίων, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Βουλιαγμένης -όπου βρίσκονται και τα περισσότερα από τα δημευμένα 103 ακίνητα- κάτι ως αντάλλαγμα. Στη διοίκηση της Εκκλησίας φοβούνται πως στον καιρό του Μνημονίου κι αφού οι δήμοι δεν μπορούν να πληρώσουν, δεν θα πάρουν δεκάρα τσακιστή από τα συγκεκριμένα ακίνητα-φιλέτα που η αξία τους ξεπερνά το μισό δισ. ευρώ. «Αν δεν έχουν σκοπό ή δυνατότητα να αποζημιώσουν την Εκκλησία, ας τα πάρουμε πίσω να τα εκμεταλλευτούμε εμείς», έλεγε στέλεχος της Εκκλησίας που μετέχει στην επιτροπή. Η συζήτηση μόλις ξεκίνησε και φαίνεται πως έχει πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή.

Στο κέντρο των εξελίξεων

Τα ψέματα τελείωσαν. Ο Ζακύνθου υπέβαλε και τυπικά την παραίτησή του στον Αρχιεπίσκοπο. Από τον τρόπο που θα διαχειριστεί αυτήν την παραίτηση η νέα ΔΙΣ θα δούμε και ποιο καθεστώς θα ισχύει (έστω και άτυπα) για τους υπέργηρους αρχιερείς. Η πίεση πάντως θα μεταφερθεί πια και στο δικό τους μετερίζι αφού για όποιον δεν έχει τις δυνάμεις του, θα ψιθυρίζεται από πίσω του να «ακολουθήσει το παράδειγμα Ζακύνθου». Όσοι, από την άλλη, έχουν την εντύπωση πως θα απαλλαγούν από την αυστηρή κριτική του Ζακύνθου μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Με την παραίτησή του ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος θα βρίσκεται πιο κοντά στο κέντρο των εξελίξεων. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το πόστο έχει ήδη βρεθεί…


Σχολιάστε εδώ