Κυβέρνηση: Καταργεί τον «Καλλικράτη» και μας «θάβει» στα σκουπίδια

Αφήνω στην κρίση των αναγνωστών το αν ο πολίτης έχει μέχρι σήμερα δει κάποια αισθητή αλλαγή στο πώς τον αντιμετωπίζει το κράτος.

Τα μεγάλα θέματα που υποτίθεται θα περνούσαν βάσει νόμου στην Περιφέρεια Αττικής, όπως το πάρκο του Ελληνικού, το θαλάσσιο μέτωπο από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο, η ενεργή συμμετοχή στη λύση των προβλημάτων του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, παραμένουν στο δυσκίνητο κεντρικό κράτος (θυμίζω: καμία ιδιωτικοποίηση, καμία εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας δύο χρόνια τώρα).

Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Αθήνα και η Αττική, αυτό των στερεών αποβλήτων, η κυβέρνηση επιδεικνύει σοβαρούς, αλλά όχι πρωτόγνωρους ερασιτεχνισμούς. Ποιο είναι το ζητούμενο;

Η Αθήνα όπως όλες οι σύγχρονες πρωτεύουσες στον κόσμο να έχει ένα ποιοτικό, μοντέρνο και αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων με σεβασμό στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και όλα τα παραπάνω να γεμίσουν ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, παραγωγή πλούτου.

Αντ’ αυτού, με τους χειρισμούς της κυβέρνησης οδηγούμαστε στο να γεμίσει η Αθήνα «στο σκουπίδι», κάνοντας τη γειτονική Νάπολη της Ιταλίας, με τα σκουπίδια δεξιά και αριστερά κατά μήκος του δρόμου, να φαίνεται μια κατάσταση όχι τόσο μακρινή στη δική μας μελλοντική πραγματικότητα.

Δύο χρόνια λοιπόν και έπειτα από διαφωνίες μεταξύ πρώην και νυν υπουργών Εσωτερικών – ΥΠΕΚΑ – Περιβάλλοντος και λοιπών κυβερνητικών παραγόντων, τίποτα δεν έχει προχωρήσει στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Ο παρωχημένος περιφερειακός σχεδιασμός ούτε εφαρμόζεται ούτε αλλάζει. Παρά τον νόμο του «Καλλικράτη», την κατάσταση δεν χειρίζεται ο εκλεγμένος περιφερειάρχης Γ. Σγουρός και το Περιφερειακό Συμβούλιο, που αδειάστηκε από την κυβέρνηση, αλλά ο δοτός γραμματέας αποκεντρωμένης διοίκησης.

Γίνεται λόγος για διαχείριση 1.350.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως στην Αττική όταν σήμερα παράγονται 2.150.000 τόνοι.

Κανείς δεν γνωρίζει τελικά πόσο θα κοστίσει ανά τόνο το σκουπίδι που θα βαρύνει τους πολίτες για τα επόμενα 20 – 25 χρόνια. Ενώ οι κύριοι της Κυβέρνησης έθεταν εκβιαστικά διλλήματα περί απουσίας ευρωπαϊκών κονδυλιών, πήραμε παράταση μέχρι το 2012. Άρα καταρρίπτεται κάθε τέτοια παραπλανητική λογική.

Κανένας λόγος για ανακύκλωση και νέες τεχνολογίες. Η κυβέρνηση ικανοποιείται στη λύση του προβλήματος με όρους του 1990 και όχι του 2011. Χωρίς προγραμματισμό, χωρίς στόχο και χωρίς ειλικρινή διάθεση να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Εμείς τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση πως απαιτούμε καθαρές και με διαφανείς όρους διαδικασίες, με σκοπό η διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αττική να είναι πηγή ανάπτυξης.

Είναι προφανές πως πρέπει να υπάρξει βέλτιστη απόδοση της επένδυσης, με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Για μας, σκουπίδια ίσον: θέσεις εργασίας, παραγωγή πλούτου, περιβάλλον.

Ελπίζουμε πως ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Π. Κουκουλόπουλος δεν θα εφαρμόσουν ένα ακόμη «μνημόνιο», αυτή τη φορά στο περιβάλλον, αλλά και ότι ο περιφερειάρχης Γ. Σγουρός θα αντιταχθεί στις μεθοδεύσεις που γίνονται.

Σε κάθε πολιτική απόφαση που θα είναι προς όφελος των κατοίκων της Αθήνας και της Περιφέρειας, θα είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες. Αλλά και όσοι επεξεργάζονται περίεργα σενάρια που βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής των Αθηναίων θα μας βρουν απέναντι.


Σχολιάστε εδώ