Εφιαλτικό σκηνικό με εφιαλτικές προοπτικές για τους μη προνομιούχους

Με την κυβέρνηση μοιρασμένη στα δύο ως προς την προκήρυξη ή όχι πρόωρων εκλογών, το ΠΑΣΟΚ να αποσυντίθεται, την εσωκομματική αντιπολίτευση ανίκανη να διαμορφώσει ενιαία στάση και αντιπρόταση, την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) ανίκανη και απρόθυμη να δυσκολέψει ή να εμποδίσει την αντεργατική, αντιασφαλιστική λαίλαπα και την ΑΔΕΔΥ διαπαραταξιακά και ενωτικά να αντιδρά, συναντώντας όμως τα νομοθετικά «τείχη» του ισχυρού, όλα αυτά να συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό με ακόμη πιο εφιαλτικές τις προοπτικές για τους «μη προνομιούχους».

Η πρωτοφανής απουσία της ΓΣΕΕ στις καταστροφικές για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα κυβερνητικές και τροϊκανές αποφάσεις έχει δημιουργήσει συνθήκες κρίσης (ελεγχόμενης, μέχρι στιγμής, λόγω ΔΕΘ) σε ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που φαίνεται ότι οδηγήθηκαν σε συναίνεση προτού αυτή υπάρξει σε πολιτικό επίπεδο, είτε πριν είτε μετά την προκήρυξη εκλογών. Έτσι:

• Στην ΠΑΣΚΕ συγκρούονται δύο ομάδες. Η λεγόμενη ηγετική (Γ. Παναγόπουλος, Β. Μουτάφης, Φίλ. Θωμάς) σιωπηλά ανέχεται τα μέτρα κυβέρνησης – «τρόικας» και με ανακοινώσεις (ως ΓΣΕΕ και όχι ως ΠΑΣΚΕ) περιορίζεται να τα καταδικάσει, ενώ απορροφά τους όποιους κραδασμούς και αντιδράσεις. Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από συνδικαλιστικά στελέχη κυρίως των ΔΕΚΟ και των συγκοινωνιών που εμφανίζονται πιο μαχητικά, διατηρώντας όμως στάση αναμονής. Η ΠΑΣΚΕ επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου έχει «δώσει ρέστα» κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού και το στίγμα αυτό θα την ακολουθεί για πολύ καιρό.

Πληροφορίες για ζυμώσεις εντός της ΠΑΣΚΕ, προκειμένου να ξεκινήσουν διαδικασίες για την προκήρυξη έκτακτου συνεδρίου στη ΓΣΕΕ εντός Νοεμβρίου, διαρρέουν τις τελευταίες μέρες, όμως το ενδεχόμενο αυτό θα επιβεβαιωθεί ή θα διαψευστεί μετά τη ΔΕΘ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε περίπτωση έκτακτου συνεδρίου θα αποχωρήσει η σημερινή ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ, που κατάφερε να κατεβάσει στο ναδίρ την αξιοπιστία του θεσμού. Σημειώνεται πάντως ότι:

• Στη ΔΑΚΕ η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Στελέχη της παράταξης κατηγορούν τον πρόεδρό της και γενικό γραμματέα της ΓΣΕΕ Ν. Κιουτσούκη ότι «τα βρήκε» με τον κ. Παναγόπουλο και με «πύρινες» αντικυβερνητικές ανακοινώσεις επιχειρεί να εκτονώσει τις ενδοπαραταξιακές αντιδράσεις που ζητούν δυναμική στάση απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι (σ.σ.: ο προσωρινός γραμματέας και προκάτοχος του κ. Κιουτσούκη, Βαγγ. Μπουζούλας, είχε προβλέψει τη σημερινή «συμμαχία» στην κορυφή της ΓΣΕΕ). Και μόλις πρόσφατα το στέλεχος της ΔΑΚΕ Μ. Τριανταφυλλίδης με δημόσια ανακοίνωσή του εξαπέλυσε δριμύτατο «κατηγορώ» κατά του σημερινού προέδρου της παράταξης για ανοχή και συμπόρευση στην ανεκτική στάση της ΠΑΣΚΕ, αποδίδοντάς του με βαρύτατους χαρακτηρισμούς ευθύνες για την ακινησία της ΓΣΕΕ.

Ο κατακερματισμός της ΔΑΚΕ αντανακλά σε έναν βαθμό και τις διεργασίες που συντελούνται εντός της ΝΔ. Η λεγόμενη «λαϊκή Δεξιά» έχει ήδη προειδοποιήσει τον πρόεδρο Αντ. Σαμαρά ότι θα αποχωρήσει μαζικά και οργανωμένα, σε περίπτωση που το κόμμα προχωρήσει σε συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ χωρίς λαϊκή εντολή (εκλογές), ενώ και στην περίπτωση που γίνουν εκλογές αντιμετωπίζει αρνητικά τέτοια πολιτική επιλογή. Ενδεικτικά ο Γ. Μανώλης υποστηρίζει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα φθείρει τη ΝΔ που θα κληθεί να μοιραστεί τα μοιραία και βαριά λάθη (Μνημόνιο, Μεσοπρόθεσμο, φορολογική επιδρομή κ.λπ.) της σημερινής κυβέρνησης. Η διαμάχη εξελίσσεται και εντός της ΔΑΚΕ, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και σε κομματικό επίπεδο: Κυρ. Μητσοτάκης, Κωσ. Χατζηδάκης, κ.ά. έχουν ταχθεί υπέρ της συγκυβέρνησης, όπως ακριβώς επιτάσσει η «τρόικα», που με την οικονομική συνταγή της έχει σπρώξει στον γκρεμό τη χώρα.

Η συνδικαλιστική Αριστερά (ΠΑΜΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση) με περιορισμένη δύναμη επιβολής πορεύεται και στις τόσο κρίσιμες σημερινές συνθήκες ξεχωριστά. Όσοι προβληματισμοί και συζητήσεις και αν υπάρχουν εντός του ΠΑΜΕ, η «γραμμή» είναι ακλόνητη μέχρι στιγμής. Χώρια και μακριά από την «άλλη» Αριστερά – έστω και με πιο ευπρεπείς χαρακτηρισμούς. Το ΠΑΜΕ έχει ήδη καλέσει να υπάρξει οργανωμένη άρνηση πληρωμής της φοροκαταιγίδας που επιφυλάσσει για τον λαό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι τοποθετήσεις της ηγεσίας (Γ. Πέρρος, Χρ. Κατσώτης κ.ά.) θα επικεντρωθούν τουλάχιστον στο τρέχον διάστημα, κυρίως σε αυτό το αίτημα.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση και ο γραμματέας Γ. Γαβρίλης εξακολουθούν να επιμένουν ενωτικά και, όπου υπάρχουν μέλη και στελέχη της ΠΑΣΚΕ ή και της ΔΑΚΕ που πράγματι εννοούν την ουσιαστική αντίσταση στα σχέδια «τρόικας» – κυβέρνησης, προχωρούν μαζί τούς όποιους σχεδιασμούς. Πάντως, όπου και αν οδηγήσουν οι ενδοπαραταξιακές και διαπαραταξιακές διεργασίες και ζυμώσεις σε επίπεδο ΓΣΕΕ, δεν θα διαγράψουν τη μελανή σελίδα που γράφεται στις μέρες μας, στις μαύρες μέρες για την εργατική τάξη, που τόσο μεθοδικά εξοντώνεται.

Στην ΑΔΕΔΥ εμφανίζονται διαφορετικά τα πράγματα. Μετά την αποχώρηση του Σπ. Παπασπύρου από την προεδρία της οργάνωσης αλλά και της παράταξης (ΠΑΣΚ/ΔΥ), που αποτελεί πλήγμα για τους αγώνες των δημοσίων υπαλλήλων, ο νέος πρόεδρος Κ. Τσικρικάς, έμπειρος συνδικαλιστής και αυτός, φαίνεται να βαδίζει στα –αυτόνομα– χνάρια του προκατόχου του. Με τη βοήθεια τόσο του γενικού γραμματέα της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Ηλιόπουλου (ΔΑΚΕ) όσο και του αντιπροέδρου Ηλ. Βρεττάκου (Αυτόνομη Παρέμβαση), αλλά και του ίδιου του κ. Παπασπύρου, τρέχει να προλάβει τις διαδοχικές επιθέσεις που δέχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι σε όλα τα επίπεδα. Και με το ΠΑΜΕ μαζί, είναι θέμα χρόνου οι απεργιακές κινητοποιήσεις μεγάλων κλάδων και κατηγοριών των δημοσίων υπαλλήλων, που ως «στυμμένες λεμονόκουπες» αδυνατούν πια ν’ αποδεχθούν άλλα χτυπήματα.

Κατά τα άλλα, κατά το διήμερο της παραμονής του κυβερνητικού κλιμακίου στη Θεσσαλονίκη, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, διοργανώνονται από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συλλαλητήρια διαμαρτυρίας (σ.σ.: το ΠΑΜΕ ξεχωριστά, ως συνήθως). Τον τόνο όμως των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων μάλλον θα δώσουν, εκτός των συνδικάτων, οι πολίτες.


Σχολιάστε εδώ